Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Hortensjowo

Hortensjowo

Gruszka_na_w... 11:43, 30 kwi 2020

Trzmieliny dobrze wyglądają w towarzystwie dzwonków Poszarskiego, z szałwiami też będzie dobrze. Pieris z różą to dobry trop.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Helen 13:29, 30 kwi 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Trzmieliny dobrze wyglądają w towarzystwie dzwonków Poszarskiego, z szałwiami też będzie dobrze. Pieris z różą to dobry trop.

Haniu, dziękuję za podpowiedzi, trzmieliny będą z szałwiami, bo je mam. Dzwonki Poszarskiego są śliczne, ale nie chcę już kupować kolejnej rośliny, gdy mam do wykorzystania, to co mam.
Pieris z różą będzie super, tylko różę muszę nabyć. Jeszcze pomyślę.
Wani 14:14, 30 kwi 2020

Skoro się tu u Ciebie Helen rozmowa o zestawieniach wywiązała to mogę się podłączyć i zapytać czy róża sadzona na tle berberysa erecta to pomysł godny rozważenia ?
Gruszka_na_w... 21:10, 30 kwi 2020

Wani napisał(a)
Skoro się tu u Ciebie Helen rozmowa o zestawieniach wywiązała to mogę się podłączyć i zapytać czy róża sadzona na tle berberysa erecta to pomysł godny rozważenia ?

Trzeba uwzględnić kolorystykę jesienną berberysów. One jesienią robią się pomarańczowe. Jakaś biała lub kremowa róża okrywowa może wyglądać dobrze. Dla rozluźnienia kompozycji można tam dodać wysoką trawę.
I pomyślałam jeszcze, że jedyny problem jaki w tej kompozycji dostrzegam, to zagęszczenie roślin kolczastych. Róże trzeba ciąć. Zahaczanie się o berberysy może być mało przyjemne.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Helen 21:56, 30 kwi 2020

Ania, ja też sobie pomyślałam o kolcach róży i berberysa i to mnie trochę przeraziło. Chyba, że masz takie długie rękawice do cięcia róż i dajesz radę.
Helen 22:00, 30 kwi 2020

Dziewczyny kochane, bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Cieszę się, że mogłam dzisiaj sporo uporządkować i że układa mi się jakiś plan działania.
mrokasia 22:06, 30 kwi 2020

Helen napisał(a)
Dziewczyny kochane, bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Cieszę się, że mogłam dzisiaj sporo uporządkować i że układa mi się jakiś plan działania.

To forum jest fajne bardzo
Helen 22:12, 30 kwi 2020

mrokasia napisał(a)

To forum jest fajne bardzo

Zgadzam się, Kasia. Dzisiaj to była petarda do działań
Wani 23:26, 30 kwi 2020

No cóż, nożyce długie mam ale notorycznie zapominam że w ogrodzie trzeba pracować w rękawicach Wygląda na to że powinnam poszukać innego tła dla róż. Cisy odpadają, rośnie już jakieś 100 sztuk więc starczy.

Fajnie że Ci się Helen udało popracować
Anda 08:29, 01 maj 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Haniu, muszę podpytać - masz u siebie pierisy z różami na słońcu?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies