Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

deszczowymaj 18:22, 20 gru 2019

Fantastyczne wiadomości ..Karolcia lecisz jak torpeda
O ogród się nie martw z Twoją energią zapewne w pół roku będzie już busz
Jakby trzeba było Ci wypełniaczy ..to chętnie podzielę się jeżówkami mam srylion sadzonek wysłałabym Ci jakimś super extra hiper poleconym a i turzycy Ice Dance mam nadmiar jakby co i jeszcze coś by się znalazło
popcorn 18:32, 20 gru 2019

Dziewczyny dziękuję. Może na majówkę zrobię imprezę zaproszę Was będzie fajnie jakby komuś zbywało wypełniaczy to chętnie przygarnę

Planowałam zrobić grilla, posiedzieć i podumać na tarasie o ile uda się go zrobić.

Póki co pęknięta szyba w dużym oknie, nie wiem czy dana z siebie czy ktoś przywalił. Elektryk mi dzwoni że oprawki które kupiłam w szwedzkim sklepie niekompletne. Zamontował 3, a w 4 brakuje elementu z gwintem. I jeśli znajdę rachunek to muszę tam wrócić i wymienić. Ale może po świętach bo na razie będzie tam mega sajgon.
Buziaki!
Anda 19:15, 20 gru 2019

Oj szyby to współczuję. Jednak zbite szkło przynosi przecież szczęście
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
anna_t 20:38, 20 gru 2019

popcorn napisał(a)
Robię. Tak jest w projekcie. Musiałabym robić kominy wentylacyjne których nie mam. Podoba mi się nie otwieranie okien i zero robactwa w lecie. I wymienione powietrze na świeże 3x dziennie bez wietrzenia. I przede wszystkim dodatkowe filtry za które dopłacam, przy krakowskim smogu dobrze oddychać czystszym powietrzem chociaż w nocy... oszczędności na ogrzewaniu też jakieś będą pewnie. Choć masz rację, zimno jest coraz rzadziej.

Wow wielkie płytki masz! Były takie cuda w casto ale 3x droższe niż moje może kiedyś

Dzięki za trzymanie kciuków, przydaje się!

Chodzi mi o mechaniczną A kominy są przy grawitacyjnej. Pomysł zanim kupisz rekuperator, szkoda kasy
sylwia_slomc... 21:05, 20 gru 2019

U nast też przy tynkowaniu pokoju szyba w oknie poszła, ale to mój własny Em w nią puknął i trzeba było skrzysło wymieniać
Współczuję bardzo
Dorii 23:06, 20 gru 2019

Na ścianę obok płytek można nakleić płytę k-g ale to oczywiście dodatkowy koszt.

Co do piwniczki to możesz przed wejściem zrobić studzienkę. Masz taką z drzwiami na poziomie gruntu i podłoga też czy poniżej? Tak czy siak studzienka powinna pomóc a nadmiar wody można odpompowywać.
popcorn 04:14, 21 gru 2019

Fajnie byłoby spać w nocy.
popcorn 12:10, 21 gru 2019

Gruszka_na_w... 18:11, 21 gru 2019

anna_t napisał(a)

Chodzi mi o mechaniczną A kominy są przy grawitacyjnej. Pomysł zanim kupisz rekuperator, szkoda kasy

A dla mnie to był jeden z najbardziej przydatnych wydatków. Wentylacja grawitacyjna działa tylko przy dużej różnicy temperatur, dlatego trzeba się wspomagać otwieraniem okien. A to, jak napisała Karola, wiąże się z komarami, muchami i kurzem, jeśli się mieszka w pozbawionym zieleni miejscu.
Dla mnie nie ma porównania- zupełnie inna jakość powietrza w domu. Zero problemów z zaparowanymi lustrami i szybami.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
popcorn 08:12, 22 gru 2019

Rekuperacja będzie. Miałam, niechętnie, poprzednim razem. I musiałam przyznać że się myliłam że tego nie chciałam. Tego się nie widzi, nie czuje, ale to coś co bardzo mocno przyczynia się do tego że czujesz się dobrze w domu. Lub niem latem jest chłodniej, zimæ ciepłej. Świeże powietrze zawsze. Plus dodatkowe filtry które przy smogu który tu mamy.. przynajmniej zimą się nie trujesz.

Jestem zadowolona z płytek. Wczoraj przyjechały podłogi.

Pozdrawiam