Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Kasya 22:25, 16 cze 2020

A właśnie się zastanawiałam czy przegapiłam juz to jajko... ale piszesz ze czekamy... czyli ok
hankaandrus_44 22:29, 16 cze 2020

Teraz to kurom nawet za dużo paszy nie trzeba, same się wyżywią. Tylko musisz im więcej "tego vege" dawać. Wymłócą i pozbierają wszystkie robaki.
m_gocha 22:33, 16 cze 2020

A tak dopytam, bo długo nad tymi piwoniami w L. stałam...
Drzewiaste wrażliwe na mróz i krócej kwitną a i jeszcze himeryczne w kwitnieniu?
Czy to prawda? Bo w necie różne opinie
Kasya 22:37, 16 cze 2020

m_gocha napisał(a)
A tak dopytam, bo długo nad tymi piwoniami w L. stałam...
Drzewiaste wrażliwe na mróz i krócej kwitną a i jeszcze himeryczne w kwitnieniu?
Czy to prawda? Bo w necie różne opinie

A u mnie nie było... hmm
m_gocha 22:42, 16 cze 2020

A i jeszcze w super cenie był aktywator kompostu
popcorn 22:42, 16 cze 2020

Jajka brak póki co. 17-ty tydzień ich życia. Od 18go mają zacząć nieść. Książkowo. Zobaczymy nie mogę się doczekać młoda też, lata do nich przynosi im listki i zagląda czy może jajko jest

Haniu wybieg duży, kurek mało, mają co jeść i gdzie chodzić czasem się muszę porozglądać gdzie są bo chowają się po kątach zwłaszcza jak jest gorąco. Ale jak przychodzę to zaglądają ci przyniosłam, biegną jak na wyścigi

Gocha pewnie wszystko zależy. Miałam je już raz, przy wyprowadzce odsprzedałam dziewczynom. Rosły u mnie bez problemu. W miarę osłonięte ale słoneczne miejsce, posadzić w dobrze przemyślanym miejscu żeby ich nie przesadzać potem bo tego nie lubią. Szybko u mnie rosły i kwitły.

Pamiętam jedną miałam od babci na targu, Ania z Rzeszowa ją dostała potem, ładnie u niej zakwitła i się ma

Kupiłam dziś parę, kupuj śmiało. Warto, krzew rośnie duży, kwitnąć wygląda zjawiskowo. Mogę polecić
AniazUroczyska 04:02, 17 cze 2020

Karola , to pierwsze jajko ,to będzie" święte jajo" , trzeba obfocić- koniecznie, na wieczną pamiątkę

Te piwonie w L ,to sprzedają w postaci karp, czy małych sadzonek? Podobno piwonie sadzi się tylko w sierpniu. Czy to prawda? Ktoś potwierdzi?
popcorn 06:07, 17 cze 2020

Ania piwonie bylinowe powinno się przesadzać w sierpniu, po kwitnieniu, a daleko od zimy żeby się jeszcze zadomowiły w nowym miejscu.

Drzewiaste - te tutaj - są w doniczkach w postaci sadzonek. Rośliny w doniczkach można sadzić cały okres wegetacyjny. Więc zero stresu.
Wprawdzie te akurat są z Holandii, więc nie są zahartowane, pierwszej zimy pewnie je okryję. Ale to tyle...

Buziaki!
popcorn 08:02, 17 cze 2020

Odwołali nam lot do Czarnogóry, więc z wyjazdu w przyszłym tygodniu nici. Dobrze że hotelu nie opłaciłam tylko zaliczkę 200 zł, niewielka strata. Szkoda bo kilka dni w ciepełku nad morzem mi się marzyło! Ale ani to bezpieczne ani fajne w obecnych czasach...

Padać ma dzisiaj, potem może wymyślę miejsce dla nowych piwonii, przy tarasie myślę te białe, a ciemnoróżowe wśród bylinowych. Zobaczymy

Mam sporo małych krzewów jagody kamczackiej do przesadzenia na jesień, część do uratowania spod szalejących malin, część nowych. Myślę zrobić z nich obwódkę warzywnika po prostu.

Parę doniczek host zostało do wsadzenia i stosy pustych doniczek do posegregowania i przechowania w piwniczce póki co. Kiedyś znowu może będę rozmnażać roślinki, jak bedzie z czego dzielić znowu ale to za parę lat jak wszystko bujnie no i czasy może z powrotem będą normalniejsze... heh

Uzgodniliśmy miejsce na szklarnię, chyba jednak padnie na poliwęglan. Marzy mi się prawdziwe szkło od zawsze, ale wymienianie szybek po każdym większym wietrze już nie bardzo...

z zakupów roślinnych chciałabym jeszcze czerwonego buka kolumnowego (może 3 , obielę, stado jeżówek bladych (mam jedną póki co haha), siewki zeżarły ślimaki heh
i to chyba tyle??? resztę chciejstw już mam

beta 08:28, 17 cze 2020

u mnie z chciejstw na liście aktualnie bodziszek żałobny...no i zakup zaplanowanych roślin na rabatę frontową, która ma powstać na wiosnę...nie wiem tylko czy te roślinki kupić w tym sezonie i zadołować czy kupować wiosną?...może to sobie jakoś podzielę żeby potem szok był mniejszy przy płaceniu

wakacje w tym roku muszą ulec modyfikacji niestety...zawsze możesz przyjechać nad Polskie morze

a obwódka warzywnika z krzewów jagodowych super pomysł

mi tez się marzy prawdziwa szklana szklarnia...taka na podbudowie z czerwonej cegły byłaby idealna