Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

UlaB 09:58, 16 cze 2020

Nikita napisał(a)
Gabi jest mądrą dziewczynką i mało podatną na wpływy rówieśników, więc powinno być ok...

to jest bardzo ważne - mieć własne zdanie i byc asertywnym
Moja córka nie raz jeszcze w podstawówce postawiła sie koleżankom, powiedział im wręcz że sie głupio zachowują i ona sie nie dołączy i jakoś nigdy nie została odrzucona przez grupę, chociaz nie jest typem przywódcy (raczej obserwator). Silny charakter ma plusy, chociaz rodzicowi bywa trudno gdy asertywność jest na poziomie +100 . Trzeba przetrwać, nie krytykować, wspierac, starac sie jakos dotrzeć. U nas hitem były i nadal są wspólne wieczorne spacery - nigdzie jej sie nie właczała taka gaduła jak w ich trakcie, dzięki tym spacerom wiedziałąm co sie dzieje w jej życiu i głowie, bo w domu to lata 13-15/16 to była totalna izolacja. To ciężki wiek u dziewczynek, ma to jakąś śmieszną nazwę, ale wypadło mi teraz z głowy.
beta 10:36, 16 cze 2020

UlaB napisał(a)

to jest bardzo ważne - mieć własne zdanie i byc asertywnym
Moja córka nie raz jeszcze w podstawówce postawiła sie koleżankom, powiedział im wręcz że sie głupio zachowują i ona sie nie dołączy i jakoś nigdy nie została odrzucona przez grupę, chociaz nie jest typem przywódcy (raczej obserwator). Silny charakter ma plusy, chociaz rodzicowi bywa trudno gdy asertywność jest na poziomie +100 . Trzeba przetrwać, nie krytykować, wspierac, starac sie jakos dotrzeć. U nas hitem były i nadal są wspólne wieczorne spacery - nigdzie jej sie nie właczała taka gaduła jak w ich trakcie, dzięki tym spacerom wiedziałąm co sie dzieje w jej życiu i głowie, bo w domu to lata 13-15/16 to była totalna izolacja. To ciężki wiek u dziewczynek, ma to jakąś śmieszną nazwę, ale wypadło mi teraz z głowy.

adolescencja?
Mgduska 11:03, 16 cze 2020

beta napisał(a)

adolescencja?

O to, to!
Jedno mam już po (jest fajne, ale często znika, a ja tęsknię), drugie w trakcie (jeszcze trzy lata do szesnastki, jakoś przetrwam).
Gdzieś czytałam, że życie rodziców nastolatków to ustawiczne balansowanie między chęcią zabójstwa a samobójstwa
A jak byłam nastolatką, w ogóle nie wiedziałam, czemu oni (Rodzice) się tak denerwują?
beta 11:16, 16 cze 2020

Mgduska napisał(a)

O to, to!
Jedno mam już po (jest fajne, ale często znika, a ja tęsknię), drugie w trakcie (jeszcze trzy lata do szesnastki, jakoś przetrwam).
Gdzieś czytałam, że życie rodziców nastolatków to ustawiczne balansowanie między chęcią zabójstwa a samobójstwa
A jak byłam nastolatką, w ogóle nie wiedziałam, czemu oni (Rodzice) się tak denerwują?

jestem świeżo po lekturze poradnika..ps. i zapomniałam dopisać, ze dalej niewiele z tego wszystkiego rozumiem...

moje jedno tez już jest PO (24 lata)
a druga w trakcie
każda inna
Młoda -"hej do przodu"...nie boi się podejmował decyzji dot. własnej osoby..dziś właśnie wraca z przesłuchań do Państwowej szkoły Muzycznej...bo stwierdziła, że chce umieć grac na wielu instrumentach bo chce dzieciaki uczyć...szalona...wyniki 24...czekamy
popcorn 11:22, 16 cze 2020

Ula chyba o to chodzi, żeby dziecko było ogarnięte i radziło sobie w życiu?
Co do rad... jak ma pytać a potem robić po swojemu to po co pytać

Moja ma wiedzieć gdzie szukać jeśli szuka i szukać. Być głodnym wiedzy i przeżyć. I umieć sobie radzić w różnych sytuacjach. Tyle co chcę osiągnąć. zobaczymy jak pójdzie
Szałwia, brunnery i bylica luizjańska

Zuzia, chyba o to chodzi właśnie
popcorn 11:26, 16 cze 2020

Beta hehe super!

chyba o to chodzi, żeby dziciom się chciało chcieć. Pracę dodatkową mam z młodymi łebkami z Anglii i przeraża mnie ich olewactwo... gość lat 29 mieszka z rodzicami i jest mu super, szuka dziewczyny (jakiejś naiwnej chyba), rodzice nie pozwalają żeby się dokładał do niczego, nigdy nie miał prawdziwej pracy i w sumime to nie szuka bo po co. Czego chce w życiu, od siebie, od czegokolwiek? On nie wie. No udusiłabym gołymi rękoma. I to nie jedyby przypadek.

Ula - super o to chodzi

Magda - przeżyjemy!!!

I o to, to! Zabójstwo lub samobójstwo, czasem jestem zmęczona, czasem się zastanawiam... do jasnej cholery, serio?
hehe

no nic byle do przodu!!

buziaki!!!
mrokasia 11:36, 16 cze 2020

popcorn napisał(a)
gość lat 29 mieszka z rodzicami i jest mu super, szuka dziewczyny (jakiejś naiwnej chyba), rodzice nie pozwalają żeby się dokładał do niczego, nigdy nie miał prawdziwej pracy i w sumime to nie szuka bo po co. Czego chce w życiu, od siebie, od czegokolwiek? On nie wie. No udusiłabym gołymi rękoma. I to nie jedyby przypadek.

No ja bym też udusiła... rodziców.

popcorn 11:38, 16 cze 2020

Oj tak...
BASIA8 11:53, 16 cze 2020

Karola przyszłam ogródeczek podpatrzeć. Pięknie jest wszystko rośnie jak na drożdżach Twoja Młoda to fajna dziewczyna - nie znam jej ale w ten sposób odbieram wirtualnie. Czytam i czytam o dzieciach i widzę że wszystko przed Nami. Nasz 6 latek wszedł sama nie wiem w jaką fazę - ni prośbą ni groźbą - czasem ręce opadają.
Pozdrowienia zostawiam.
popcorn 11:58, 16 cze 2020

Basia odpozdrawiam! Młoda nie jest zła, zawsze była dobrym dzieckiem, ale teraz ma lenia do potęgi ntej inie wiem czy zwalać to na izolację ale zero czegokolwiek jakichś chęci... jedyne że czyta... czekam aż szkoła wróci, niech wróci od września błagam! Trzeba przetrwać te 9 tygodni jakoś heh