Hahah, się uśmiałam. Rzeczywiście kilkadziesiąt osób pewnie przebiera z nóżki na nóżkę w oczekiwaniu na to jajko. Karola tylko nie mów tego kurom, bo się nam jeszcze zblokują.....
To Ci się jeszcze pomądrzę co do kalafiora bo wiem jak sąsiedzi masowo produkujący robią. Chcesz większy kalafiorek mieć to teraz trzeba gumkę lub sznurek, liście zebrać do kupy i związać nad kwiatem zostawiając miejsce do wzrostu w środku między liśćmi, wtedy nie powinien się wysypać, ani nie ściemnieje Tylko zaglądaj do niego co drugi dzień bo one szybko rosną...przynajmniej u sąsiadów
Wysłałam dziś męża do Lidla i akurat były. Przywiózł mi 3 sztuki.! Na opakowaniu napisane ,że to drzewiaste i pokazany kolor kwiatka , ale informacji na temat odmiany, nie ma. Niezbyt okazałe, ale są i trzeba posadzić. Tylko jak? Pamiętam porady Hani, że trzeba dać rozmoczoną bułeczkę Zastosowałam w tamtym roku i chyba pomogło, bo ładnie się rozrosła( ale nie zakwitła). A co poza tym? Porady z netu:
.” Należy je sadzić dość płytko, w dole o głębokości 3-5 cm, inaczej ich rozwój zostanie zahamowany i nie zakwitną wcale lub dopiero za kilka lat.”
„Piwonie krzewiaste warto sadzić w taki sposób, by miejsce szczepienia znalazło się na głębokości ok. 10 cm. Dzięki temu rośliny będą w stanie wytworzyć także własne korzenie.”
„. Poza okresem suszy nie należy ich zbyt często podlewać.”
„ Roślina lubi wilgotne podłoże, musi być zatem regularnie podlewana”
Ratunku!
Aniu prawidłowe jest: Miejsce szczepienia pod ziemię i podlewać jeśli wymaga tego sytuacja, ( wszystko zależy od tego czy masz glinę czy piach)Sporo lekko rozproszonego słońca. Miejsce osłonięte i ciepłe.