Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

popcorn 14:01, 12 lis 2020

No proszę. Super!

Tu nie mam pojęcia jak się rośliny zachowywać będą. ziemia jest gliniasta i jak nasiąknie to jest bagienko... boję sie o bambusy dlatego wkopałam tylko dwa (z 4). Każda dziura to jak popada wystarczająco miska z wodą... w tym będą bambusy stac całą zimę... to samo z lawendą... zobaczymy ile wypadnie...

Obawiam się że u mie dalie czy kanny właśnie ze względu na specyficzne kłącza/korzenie nie mają większych szans. Zostawiam w gruncie kilka mieczyków, nawet nie osłaniam, dostałam w gratisie przy czymś więc jak zginą to trudno... się okaże wiosną.

pozdrawiam serdecznie!
tulucy 14:27, 12 lis 2020

Moje mieczyki zapomniane w ubiegłym roku przezimowały, w ciężkiej glebie, prawie gliniastej. Zapomniałam o nich po prostu. Ale minus tego jest taki, że nie kwitły. Chyba potrzebują tego przesuszenia zimowego. W tym roku nie chce mi się ich wykopywać, ale nie wiem, co z nich będzie.
popcorn 14:41, 12 lis 2020

Haha

No nic, zobaczymy. Brak zimy ostatnio całkiem mi odpowiada...

Kocham moje nowe narzędzie, pół godziny i 55 narcyzów posadzone

antracyt 14:44, 12 lis 2020

Z mieczykami to jest tak, że stare cebule nie kwitną, tylko nowe, które przy nich wyrastają. Z moich obserwacji wynika, że duża cebula kwitnie max 2 lata. Kilka mieczyków u mnie też przezimowało + malutkie cebulki przybyszowe. Kwitły następnego lata. A takie malutkie przybyszowe pierwszy raz kwitły po dwóch latach.
tulucy 14:49, 12 lis 2020

Stara cebula zanika w ogóle po lecie. teraz jak kopałam, to znalazłam parę nowych, tegorocznych. Ale i tak je zostawiłam w ziemi. Plus mieczyków jest taki, że nornice ich nie jedzą
popcorn 15:14, 12 lis 2020

Dobrze wiedzieć
mikdan_2608 15:22, 12 lis 2020

UlaB napisał(a)

Podpisuję się
U mnie dodatkowo cudownie zadziałało na atmosferę w domu - po mojej 2-miesiecznej nieobecności nagle wszyscy wszystko potrafią zrobić a nie "mama/kochanie nie wiem jak"

Karola, powódź masz pierwsza klasa Ale i tak wiem, że coś wymyślisz i wyprostujesz sprawę

Coś mi się wydaje Dziewczyny, że jak dalej będziecie się tak nęciły nawzajem wyjazdem "gdzie nogi poniosą", to ani się obejrzymy a utworzycie Samorzutną Brygadę Turystyczną i tyle Was będzie widzieć. Zbierzecie się i kupą lub kupką najedziecie dalekie kraje. W takim razie o zdjęcia, zdjęcia, zdjęcia się upraszam.

pozdrawiam dm
mikdan_2608 15:25, 12 lis 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Oj nie wiem czy przeżyje te warunki

A może sporo żwiru? Takie duuuże sporo...
popcorn 15:26, 12 lis 2020

Hahahaha grupowe wyjazdy już uskuteczniamy Niestety ostatnio wirus plany krzyżuje...

dziś bym klikneła Turcję 5 gwiazdek all inclusive na początku grudnia 1600 zł za mnie i młoda... no ale psa mamy w domu nadal niepełnosprawnego... i Rodziców prosić nie będę żeby się nim zajęli. W turcji, całek, tysiąc zakażeń, u nas 25, a to wielki kraj. Na to wygląda ż ełatwiej złapać wurusa w biedronce niż w samolocie...

w kraje dalekie fajnie jechać samemu i robić na co się ma ochotę. W grupie niby raźniej ale trzeba znaleźć kompromis. Gdzie mieszkać, gdzie jechać, co robić, w której knajpie jeść. Polecam solo podróże
popcorn 15:27, 12 lis 2020

mikdan_2608 napisał(a)

A może sporo żwiru? Takie duuuże sporo...

podziurkowałam rząd przed lawendą, będzie się tam zbierać wodą i myślę że pomoże jutro podziurkuję jeszcze jeden rząd albo i dwa dodatkowe Żwir bym wsypała ale nie mam