Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

popcorn 14:09, 29 mar 2021

Sieczkarnia by się przydała. Taka stara rolnicza. Ania z Rzeszowa taką przerabia miskanty

Ja mam słomę dla kur, a potem to się u nich wala i nie mam pojęcia kiedy rozłoży. Długo przyjdzie czekać zapewne...
sylwia_slomc... 14:48, 29 mar 2021

Z obornikiem kurzym powinno szybciej iść bo to azot Ja z tyczek miscantowych robię podpory dla roślin( są jednosezonowe, ale za darmo
hankaandrus_44 19:04, 29 mar 2021

Moich miskantow mam raptem 4, Co robię wiosną. Dcinam , wiożę w pęczki i opaalam kłosy. Reszta jest cięta na drobne. Grube części służą jako pierwsza warstwa w pojemniukach, doniczkach, jako drenaż. Leżą tam do następnego przesadzania, przeważnie do jesieni. JUż tak są spreparowane, że pozostałość ndo bieżącego zagospodarowania. Wtedy kłade je na zimowe okrycie pod rodki, zamiast kory, W zimie się rozłoży razem z liśćmi. A teraz wiosną przykryję kompostem i po kłopocie.

Ale fakt przydałaby się sieczkarnia, nawet ręczna na przykład taka jak kiedys używali na cięcie pokrzyw dla drobiu. Może kto widział u sąsiadów? Chętnie bym nabyła.
hankaandrus_44 19:45, 29 mar 2021

Moich miskantow mam raptem 4, Co robię wiosną. Dcinam , wiożę w pęczki i opaalam kłosy. Reszta jest cięta na drobne. Grube części służą jako pierwsza warstwa w pojemniukach, doniczkach, jako drenaż. Leżą tam do następnego przesadzania, przeważnie do jesieni. JUż tak są spreparowane, że pozostałość ndo bieżącego zagospodarowania. Wtedy kłade je na zimowe okrycie pod rodki, zamiast kory, W zimie się rozłoży razem z liśćmi. A teraz wiosną przykryję kompostem i po kłopocie.

Ale fakt przydałaby się sieczkarnia, nawet ręczna na przykład taka jak kiedys używali na cięcie pokrzyw dla drobiu. Może kto widział u sąsiadów? Chętnie bym nabyła.
Tylko internetowo chyba nie można nabyć 1 szt. Nie jestem kumata w zakupach on-line. Zobacz Karoinko, co jest grane, chętnie bym sie dołączyła do zakupu tego sprzętu. Firma leży na granicy ze z słowacją cena 370 zł
https://www.farmarik.pl/resize/e/400/400/files/brouwland/lisy-a-drvice/drvice/rezacka-farmarik-na-travu-zihlavu.jpg
popcorn 21:21, 29 mar 2021

Haniu poszukam rano, lepiej mi na laptopie niż na komórce, dobrze?

Pada deszcz, rozsypałam nawóz wcześniej. Niech się rozpuszcza.

sylwia_slomc... 21:50, 29 mar 2021

Karola pooglądaj, posłuchaj, mnie się spodobało mimo, że facet ciut chaotyczny to chyba najlepszy z tych co posłuchałam
Ma serię filmików o kurach
https://www.youtube.com/watch?v=GSFaT9PkG1I
i ma rudbekie kwitnące na wybiegu u kur
Dorii 22:09, 29 mar 2021

hankaandrus_44 napisał(a)

Tylko internetowo chyba nie można nabyć 1 szt. Nie jestem kumata w zakupach on-line. Zobacz Karoinko, co jest grane, chętnie bym sie dołączyła do zakupu tego sprzętu. Firma leży na granicy ze z słowacją cena 370 zł
https://www.farmarik.pl/resize/e/400/400/files/brouwland/lisy-a-drvice/drvice/rezacka-farmarik-na-travu-zihlavu.jpg

Wkleiłaś link do zdjęcia ale znalazłam
https://www.farmarik.pl/p/3658/rozdrabniacz-farmarik-do-trawy-pokrzywy

Trochę drogie i małe, tnie na 3-9 mam to trochę mało, trzeba by się nieźle namachać. Jakby tańsze było to bym spróbowała.
popcorn 07:17, 30 mar 2021

Rozdrabniacz jest wyposażony w trzy noże w okręgu o średnicy 270 mm. Długość cięcia wynosi 3 mm. Jeśli chcesz pociąć na dłuższe części, można usunąć 2 noże i ciąć do 9 mm. Praca z nożem jest szybka i wydajna.

Szerokość cięcia: 3 mm
Wymiary: 275 x 400 x 330 mm
Waga: 6,5 kg
Liczba noży: 3

Trochę małe toto, 27x40x33 cm? Taka zabawka trochę jak ta nasza rozdrabniarka do gałęzi
Kokesz 08:31, 30 mar 2021

beta napisał(a)
Bo mam problem co roku z tymi ściętymi miscantami. Jest tego dużo. Do worków się źle pakuje, a w kompostowniku nie rozłożą się tak szybko.

U kogoś czytałam, że je tnie siekierką
Gardenarium 08:38, 30 mar 2021

beta napisał(a)
Bo mam problem co roku z tymi ściętymi miscantami. Jest tego dużo. Do worków się źle pakuje, a w kompostowniku nie rozłożą się tak szybko.

Zobacz u Małej Mi, kupiła sieczkarnię elektryczną Ja też mam młyn - tnie na sieczkę.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies