Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :)

basia3 10:31, 01 cze 2021

U mnie ogórki wyglądają tak samo od dwóch tygodni, nic nie urosły, kompletnie.
sylwia_slomc... 10:33, 01 cze 2021

Patrzyłam w prognozy i niestety w czerwcu cieplej niż 24 stopnie przez kilka dni ledwie nie pokazuje, a do połowy lipca parę razy 27 i to max. Sierpień zawsze jest chłodniejszy, więc upałów w tym sezonie nie będzie....
popcorn 10:34, 01 cze 2021

Moje siane do gruntu nie wykiełowały. Pewnie jest po prostu zbyt zimno. Mam jedną sadzonkę długich gładkich w igloo. dwa liście właściwe

Ogórki gruntowe posiałam do paletki rozsadowej i trzymam w domu, póki co. Jak na razie dwa liścienie od wczoraj

będzie cieplej, już jest czerwiec! Jupi
Katte 10:40, 01 cze 2021

KasiaBawaria napisał(a)

Macie ogorki w szklarni czy w gruncie?

Hej, ja zawsze w gruncie, szklarnię to musiałabym miec chyba przemysłową hehe.
Jeśli będzie chłodno nadal to cóż w jakąś wloknine chyba trzeba będzie się zaopatrzyć i okrywać nieco.
Szklarnie mam w planie na przyszły rok bo to koszt ok 5000 przynajmniej to co ja chce heheh
Katte 10:42, 01 cze 2021

No tak zapomniałam że koper przecież się wsadza hehehe.
W takie duże banki po wodzie też robiłam spoko wychodzą.
Tylko wyjmuje i przekładam później do słoika i do lodówki to co będziemy jeść bo robią się jescze chrupkie
sylwia_slomc... 10:42, 01 cze 2021

Przynajmniej na noc okrywać może...
popcorn 10:53, 01 cze 2021

Wychodze z założenia że co urośnie to urośnie Reszta ma pecha. Najwyżej znowu będę kupować marchewkę a ogósków znów nie zasłoikuję. I wszyscy będą żyć Nie mogę 100% wolnego czasu spędzać w ogrodzie

będzie dobrze! Miłego dnia wszystkim
hankaandrus_44 12:18, 01 cze 2021

Oczywiście, że tak. 100 % w ogrodzie, to nawet ogrodnik nie ma. Wobec czego nie mam złudzeń, że jestem samowystarczalna. Ale prezynajmniej niektórych smaków naturalnych z dzieciństwa nie zapominam. Nawet jak mam zakisić 20 słoików ogórków, czy 50 słoiczków przecieru pomidorowego, kupowane na ryneczku ale zrobione po swojemu.

Kiedyś jeszcze szczaw solliłam do słoików, ale teraz szczaw nie wysiany, a kupowac się boję. Czasami na botwinkę sie skuszę, bo w zimie to rarytas niemal.

Powodzenia z ogórkami, ja swoje odrobinę przykryłam .
popcorn 12:32, 01 cze 2021

Byłoby fajnie ogródkować a konto w banku niech się napełnia samo Mogłabym pójść na taki układ

Ogórki póki co tak małe że nie wysadzam, dam im tydzień jak nie dwa. W domu. Dopiero co wykiełkowały. Więc jak będziemy mieć ogórki to późno. Przykrycie ich póki co nie jest złym pomysłem, chłodne noce, odkryć jak zaczną kwitnąć... robię tak z truskawkami z dobrym efektem.

szczaw mi padł, z całego rządka z roku ubiegłego przezimowały 2 rośliny. Ta moja ziemia to jakaś masakra.

pozdrawiam Was!
Gocha 13:59, 01 cze 2021

popcorn napisał(a)
Byłoby fajnie ogródkować a konto w banku niech się napełnia samo Mogłabym pójść na taki układ

Ogórki póki co tak małe że nie wysadzam, dam im tydzień jak nie dwa. W domu. Dopiero co wykiełkowały. Więc jak będziemy mieć ogórki to późno. Przykrycie ich póki co nie jest złym pomysłem, chłodne noce, odkryć jak zaczną kwitnąć... robię tak z truskawkami z dobrym efektem.

szczaw mi padł, z całego rządka z roku ubiegłego przezimowały 2 rośliny. Ta moja ziemia to jakaś masakra.

pozdrawiam Was!

Właśnie pierwszy raz zrobiłam na razie 3 słoiki szczawiu na zimę. Jeszcze zerwę resztę to bedzie 1 słoik. Zetnę wszystko i pewnie jeszcze raz będę mogła zerwać liście które urosną. Ogórki mi nie wschodzą , ani koper, ani pietruszka. Marchwi i buraków nawet nie posiałam. Mam nadzieję że ślimaki nie zjedzą mi rozsady słoneczników ozdobnych to posadzę na całej działce i tyż bedzie piknie.