Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród bez reguł

Ogród bez reguł

galgAsia 10:49, 24 kwi 2020

Misia napisał(a)

Wypisz wymaluj moja gleba tylko bez tej ciemnej warstwy wierzchniej Żółta, mazista glina miejscami zielona nawet była.. no własnie była bo tak jak Anda uważam że da się z taką glebą dużo zrobić rozluźniałam głównie korą, piachem i kompostem. Jeszcze nie całkiem się wszytko "przegrzło" ale jest duża porawa i wilgoć fajnie trzyma jest jeden minus, no dwa widłami trzeba było się namachać i czekać z sadzeniem

Magara napisał(a)
Dziewczyny Kochane, z galgAsią na czele, co mi grzędę dała
To ja już nie lecę zdjęcia robić - moja glina jeszcze jaśniejsza a biorąc pod uwagę brak opadów to wbicie łopaty jest mega wysiłkiem, ja już nawet prób nie podejmuję
Za wszystkie konstruktywne porady po stokroć Wam dziękuję, idę trawić
EDIT: doczytałam, że Misia ma glinę mazistą - moja sucha jak pieprz i zbita jak skała
Jeszcze chwila, a o glinie będziemy wiedziały wszystko
Daga, zaparz sobie miętkę, coby niestrawności nie było i dorzuć meliskę - dla spokojności

Ziemia dobrze potraktowana stukrotnie się odwdzięczy To wiem na pewno
galgAsia 10:51, 24 kwi 2020

TAR napisał(a)

u mnie tez pysznogłowki, ostróżki, marcinki i azalie wielkokwiatowe. przy duzych i czestych opadach rownież na piwoniach i floksach

wlasnie tego polysecta mam rozrobionego kilka psikow wystarczy.
Mnie na razie udaje się trzymać to całe tałatajstwo w ryzach dzięki opryskom. Na szczęście i na razie

Miej nadzieję na najlepsze, szykuj się na najgorsze
tulucy 10:52, 24 kwi 2020

Glina mazista jest jak ma trochę wilgoci, a jak sucho to wtedy skała. Przynajmniej u mnie

Ale ja mam tylko jedno takie fatalne miejsce w sumie. Rozluźniam piaskiem i korą i kompostem.
galgAsia 10:55, 24 kwi 2020

No ogarnęłam gospodarstwo Ufff…

Słońce wyszło, ale coś "wisi" w powietrzu. Ciśnienie nadal spada, zaczyna mnie boleć głowa. Na radarach pojawiają się jakieś chmury. Znaczy się - sytuacja rozwojowa

Zdjęcia nie zrobiłam, ale jeszcze jeden njus z wczoraj - Edenka ma już pąki Liczba mnoga
galgAsia 10:58, 24 kwi 2020

tulucy napisał(a)
Glina mazista jest jak ma trochę wilgoci, a jak sucho to wtedy skała. Przynajmniej u mnie

Ale ja mam tylko jedno takie fatalne miejsce w sumie. Rozluźniam piaskiem i korą i kompostem.
W tym właśnie rzeczy sedno - w ilości.
deszczowymaj 10:59, 24 kwi 2020

Anda napisał(a)

Mam odmienne zdanie Tylko dlatego, bo na oko życia nie widać, nie można powiedzieć, że tam życia nie ma. Bez badań nie można też powiedzieć, jakie związki sie tam ukrywają.

U mnie jest taka właśnie glina, tylko innego koloru i z mnóstwem kamieni. Zbita, ciężka masa. Przekopywanie to katorga, więc już tego nie robię

Na każdą glebę można znaleźć odpowiednie rośliny. I nawet na takiej glebie odpowiedni nawóz zielony może zdziałać cuda, czyli rozluźnić tą zbitą glebę Tylko niestety trzeba tu cierpliwości, bo szybko nie da się takiej gleby „poprawić”.

Zgadzam się z Ewą w 100% Serio Bo właśnie na takiej glinie rabatę zakładałam o tą : (na razie nie widać ale są tu jeszcze hortensje i tawuły szare)

Na początku próby wykopania jakiegokolwiek dołka to była męczarnia..jak w kamień
Ale tak ..najpierw sadziłam rośliny w kółkach w trawniku..duży dół ,do środka wszystko co najlepsze albo to co mamy pod ręką kompost nie do końca przerobiony na samo dno to jest to i tak pomału dokładałam tych kółek z roślinami,nawet tulipanów w tą glinę nasadziłam ..Pierwsze nasadzenia były chyba z 3lata temu i już teraz widać jak bardzo zmienia się gleba , całość często podlewam biohumusem albo gnojówką z pokrzyw i myślę ,że dzięki temu mam tam całą masę dżdżownic które resztę roboty zrobią za mnie
Anda 11:26, 24 kwi 2020

deszczowymaj napisał(a)

Zgadzam się z Ewą w 100% Serio Bo właśnie na takiej glinie rabatę zakładałam o tą : (na razie nie widać ale są tu jeszcze hortensje i tawuły szare)
(...) Pierwsze nasadzenia były chyba z 3lata temu i już teraz widać jak bardzo zmienia się gleba , całość często podlewam biohumusem albo gnojówką z pokrzyw i myślę ,że dzięki temu mam tam całą masę dżdżownic które resztę roboty zrobią za mnie

Przybij piątkę Zakładamy klub "Glina jako materiał wyjściowy do lepszej gleby"? Asia Galgasia i Misia mam nadzieję też się zapiszą

Asiu Deszczowa, a Ty jeszcze ściółkujesz, a to jest praktycznie mus jak chce się coś dobrego zrobić dla gleby

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
galgAsia 11:50, 24 kwi 2020

Asia, Ewa - przecież jestem w tym klubie już od dawna
Mam wszędzie ciężką, gliniastą glebę i wszędzie, gdzie się dało, siałam poplon i wzbogacałam. Natomiast ta droga wymagała działań niekonwencjonalnych
Anda 11:54, 24 kwi 2020

Droga idzie swoją drogą

Jakiś czas temu czytałam, że ziemniaki też dobrze robią na spulchnienie, rozluźnienie gleby. To tak apropo's tego trendu sadzenia ziemniaków

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
AnnaCh 11:56, 24 kwi 2020

Idę posadzić ziemniaki na przyszłych rabatach