Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 11:05, 16 kwi 2023

No właśnie czytałam.
Patrycja_KG_Lu 11:47, 16 kwi 2023

antracyt napisał(a)

A może na noc je czymś przykrywaj, żeby ciepło zachować? Ja tak robię z wysiewami w szklarni. Kiedy zapowiadają niższe temperatury, to pod wieczór(zanim szklarnia się wychłodzi) zakładam na całe towarzystwo stare akwaria, a rano je ściągam. Ta metoda naprawdę się sprawdza.

Z ciekawostek kominkowych - dzisiaj rano w kominku coś nam się zaczęło ruszać...przestraszyłam się, że to może kuna, która ostatnio grasuje w okolicy. Na szczęście był to szpak

U mojej chrzestnej parę lat temu był remont. Mieszkanie w bloku, gładzie zrobione, już pomalowane ściany. Pojechała gdzieś na kilka godzin. Po powrocie do domu, otwiera kluczami drzwi (zamknięte było, brak śladów włamania). Mało nie zemdlała widząc zakrwawione, podrapane ściany. Okazało się, że na czas malowania zostały ściągnięte kratki wentylacyjne. Dostał się tamtędy jakiś ptak i porozbijał dziub szukając ucieczki.
maksimini 13:14, 16 kwi 2023

antracyt napisał(a)

Trochę zieloności Niestety na bukszpanach żerowanie rozpoczęła już ćma, tylko pryskać nie ma jak przez ciągłe opady. O cięciu już nawet nie wspomnę.

Ja też już pryskałam bukszpany, już czas popryskać powtórnie, ale pogoda nie sprzyja - deszczowo i mokro.
Zielono u Ciebie, ładnie.
Lubię ten moment, kiedy coś wychodzi z ziemi, albo pączki na gałązkach.
Alija 17:21, 16 kwi 2023

antracyt napisał(a)

Zuziu, pięknie, wiosennie w ogrodzie, taka świeża zieleń. Uwielbiam taką wiosnę, kiedy każdego dnia
coś nowego wychodzi z ziemi, zaczyna rosnąć, kwitnąć, jest pięknie.
Piękny kolor epimedium.
antracyt 19:47, 16 kwi 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

U mojej chrzestnej parę lat temu był remont. Mieszkanie w bloku, gładzie zrobione, już pomalowane ściany. Pojechała gdzieś na kilka godzin. Po powrocie do domu, otwiera kluczami drzwi (zamknięte było, brak śladów włamania). Mało nie zemdlała widząc zakrwawione, podrapane ściany. Okazało się, że na czas malowania zostały ściągnięte kratki wentylacyjne. Dostał się tamtędy jakiś ptak i porozbijał dziub szukając ucieczki.

U mnie nie było na szczęście drastycznie. Kiedy zorientowaliśmy się kto wpadł przez komin, otworzyliśmy drzwi tarasowe, zasłoniliśmy inne okna i szpak bez trudu znalazł drogę do wolności
antracyt 19:52, 16 kwi 2023

maksimini napisał(a)

Ja też już pryskałam bukszpany, już czas popryskać powtórnie, ale pogoda nie sprzyja - deszczowo i mokro.
Zielono u Ciebie, ładnie.
Lubię ten moment, kiedy coś wychodzi z ziemi, albo pączki na gałązkach.

Dzisiaj znowu padało, na szczęście z długimi przerwami i mimo że wszystko strasznie mokre ogarnęłam kolejne rabaty (jeszcze tylko połowa przede mną ). Niestety bukszpany nadal nie opryskane, a trawa znowu do kostek. Podobno od czwartku ma być trochę odpoczynku od deszczu.
antracyt 19:54, 16 kwi 2023

Alija napisał(a)

Zuziu, pięknie, wiosennie w ogrodzie, taka świeża zieleń. Uwielbiam taką wiosnę, kiedy każdego dnia
coś nowego wychodzi z ziemi, zaczyna rosnąć, kwitnąć, jest pięknie.
Piękny kolor epimedium.

Tak, wszystko dosłownie rośnie w oczach
To epimedium trochę kiepsko mam posadzone (za bukszpanową kulą) i nie widać za dobrze tych kwiatów. Muszę je w końcu przesadzić i lepiej wyeksponować.
Agatorek 22:15, 16 kwi 2023

Widać różnicę w klimacie, u Ciebie wiosna trochę bardziej rozwinięta .
Skalnica bardzo ładna, w pierwszym spojrzeniu myślałam, że to kukliki takie wyrywne
Magara 23:24, 16 kwi 2023

antracyt napisał(a)

A może na noc je czymś przykrywaj, żeby ciepło zachować? Ja tak robię z wysiewami w szklarni. Kiedy zapowiadają niższe temperatury, to pod wieczór(zanim szklarnia się wychłodzi) zakładam na całe towarzystwo stare akwaria, a rano je ściągam. Ta metoda naprawdę się sprawdza.

Z ciekawostek kominkowych - dzisiaj rano w kominku coś nam się zaczęło ruszać...przestraszyłam się, że to może kuna, która ostatnio grasuje w okolicy. Na szczęście był to szpak

Na noc lądują w regaliku szklarniowym, stoi w pokoju Może zacznę kocem okrywać Trochę się pocieszam, że w zeszłym roku też miałam takie wypierdki, a jednak dały radę w foliaku jak czas na nie przyszedł A w tym roku dostały po przepikowaniu sproszkowane skórki bananowe - no to chyba będzie ok

Szpaka w kominku nie zazdroszczę... Nie macie na kominie strażaka???
antracyt 09:02, 17 kwi 2023

Daga, mam strażaka w domu, to mi wystarczy
A tak serio, to zapytałam o to mężatego, a on odpowiedział pytaniem: a po co? Także nie mamy i już