Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zaczynam po raz kolejny...

Zaczynam po raz kolejny...

sylwia_slomc... 12:01, 17 sie 2020

andzia458 napisał(a)
Sylwia trafiłaś w punkt. Nic dodać, nic ująć właściwie...

Mirelko sama jeszcze nie wiem, jaki ogród chcę mieć... Na pewno mało wymagający. Ogarniam sama troje dzieci, wożę na rehabilitacje, pomagam mężowi w prowadzeniu własnej działalności. To wszystko pochłania ogrom czasu. Ale nie chcę czekać z tworzeniem swojej przestrzeni aż tego czasu będzie więcej bo to raczej prędko nie nastąpi...
Wiem, że muszę się dużo nauczyć, poczytać, to na pewno. Wiem, że chcę rośliny możliwie mało wymagające. I to, co mi się podoba, czym się zachwycam niekoniecznie idealnie pokrywa się z tym, na co mogę sobie pozwolić u siebie...

No to już teraz tylko kciuki ściskamy za powodzenie, siły i wytrwałość
MartaCho 12:12, 17 sie 2020

Aniu,
ja niewiele Ci mogę doradzić ze względu na brak doświadczenia, dziewczyny dobrze radzą, fajnie poczytać takich rad.
Ale widząc ostatnie Twoje zdjęcia perukowca, od razu pomyślałam- stanowczo za blisko pozostałych roślin. Żeby Ci nie zaśmiecać- wrzuciłam u siebie zdjęcia porównawcze naszego potworrra On bardzo fajnie, szybko rośnie, zostaw mu więcej miejsca, niech szaleje

andzia458 12:18, 17 sie 2020

Dzięki Marta za to porównanie. Wniosek z tego taki, że chyba też najlepiej zabrać stamtąd cisy, zostawić ewentualnie tego w rogu. To plan na dzisiejsze popołudnie. I grabienie, grabienie pod trawę. A co dalej, to zobaczymy...

Dziękuję, że jesteście i wspieracie.
Anda 12:19, 17 sie 2020

Wieksze perukowce mozna swietnie podkrzesywac od dolu. Pieknie wtedy wyglądają Kolezanka z pracy ma taki fajny egzemplarz w ogrodzie. Na dodatek tnie go wiosna na "bonzaja"
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 12:20, 17 sie 2020

andzia458 napisał(a)
Dzięki Marta za to porównanie. Wniosek z tego taki, że chyba też najlepiej zabrać stamtąd cisy, zostawić ewentualnie tego w rogu. To plan na dzisiejsze popołudnie. I grabienie, grabienie pod trawę. A co dalej, to zobaczymy...

Dziękuję, że jesteście i wspieracie.

A dlaczego chcesz zabrac cisy? Nie chcesz przeslony przy plocie?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
andzia458 12:26, 17 sie 2020

Tak Ewo, pamiętam. I o tym też pisała mi Asia na samym początku. Ale to zabieg zapewne na przyszły rok najwcześniej, prawda?
Z tymi cisami dobrze dumam?
Anda 12:37, 17 sie 2020

andzia458 napisał(a)
Tak Ewo, pamiętam. I o tym też pisała mi Asia na samym początku. Ale to zabieg zapewne na przyszły rok najwcześniej, prawda?
Z tymi cisami dobrze dumam?

Raczej na za trzy lata

Cisy bym zostawila. Jak podkrzeszesz perukowca to cisy stworzy ladne tlo dla pni. No i przeslone od ulicy
deszczowymaj 13:34, 17 sie 2020

Hej Aniu

Kibicuję Ci mocno w Twoich poczynaniach ogrodowych i nie tylko

Nie pamiętam czy już się witałam u Ciebie więc Witam się

Też jestem mamą trójki młodocianych 18,14 i prawie 4

Też mamy domek na wsi i też sami go remontujemy i też bez kredytu i też długo Nam to idzie Damy radę

Pozdrawiam cieplutko będę zaglądać
sylwia_slomc... 14:58, 17 sie 2020

Ja bym też cisy zostawiła, odsunęła tylko ciut od siatki, tak chociaż ze 20-30 cm.
andzia458 15:06, 17 sie 2020

Ewo, Sylwio z cisami zrobię tak, jak radzicie. Ale popatrzyłam też na inne zdjęcia i chyba posadziłam je za blisko siatki i za blisko siebie również, bo w odstępie 70cm. Wykopię i wsadzę jeszcze raz.

Asiu serdecznie Cię u siebie witam. Widziałam Cię w wielu innych wątkach i też tak planowałam zajrzeć do Ciebie no ale całego forum nie jestem w stanie ogarnąć na raz. i tak w każdej wolnej chwili buszuję tutaj. Jeżówki i mi bardzo się podobają. Ciekawe, czy poradzę sobie z nimi i kiedyś będą zdobić również mój ogród?