Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 22:20, 17 cze 2024

mrokasia napisał(a)
No ale grzebnęłaś by sprawdzić ile napadało?

Nie grzebnelam... Nie miałam dzisiaj kiedy...
Za to w locie obejrzałam ogród raz jeszcze i stwierdziłam dziury po gradzie w liściach dereni i rdescie zmiennym. Tylko na tych roślinach. Duże liście funkii, klonów i całej reszty - całe.
Kordina 22:41, 17 cze 2024

No właśnie, wydaje się, że napadało nie wiadomo ile w tej ulewie, a tu zaledwie 4 cm słupa wody... ale zawsze coś
Juzia 23:07, 17 cze 2024

Judith napisał(a)

No w końcu, kurde!
Bajorka zaiste ładnie nie wyglądały, a i dzisiaj pięknie nie jest. Jutro zabieram się za porządkowanie.
Juzia, wiem, ze u Ciebie tez sucho, ale ja nie dmuchałam w żadną stronę - nie chciałam, by chmury odchodziły

W sumie to rozumiem. Też bym nie dmuchała. Ba! Przestałabym oddychać żeby chmury sobie nie poszły za szybko
Magara 23:41, 17 cze 2024

U mnie dziś ulewa taka jak wczoraj u Ciebie
Ale ja mam wanienki z wodą
Judith 19:42, 18 cze 2024

Wciąż nie grzebnęłam, wciąż nie wiem, ile napadało… Z jednej strony masa roboty z usuwaniem skutków nawałnicy mnie odciąga od tego, z drugiej - obawa, że odkryję, że ten deszcz niewiele dał…
Jak wspomniałam wcześniej - strat żadnych nie stwierdziłam. Ale. Ale kora spłynęła z rabat w wielu miejscach tak, że jest nie do odzyskania. Muszę dokupić i dosypać mnóstwo kory…
Jest też jedna rzecz, która z jednej strony jest ok, a z drugiej nie ok : wszelkie nasionka (głównie brzóz) i strzępy liści oraz zalegające na rabatach niedobitki niezebranych żołędzi pięknie zostały wymyte z rabat żwirowych. Jednak utworzyły malownicze fale na rzeczonym żwirku tudzież na trawniku - wzory jak na piasku na dnie Bałtyku . Zebrać tego dokładnie się nie da.
Sprzątnęłam część ogrodu, ale nawet teraz jest gorąco zatem padłam i dochodzę do siebie. A popracowałam ze 3 godziny tylko… Jutro wieczorem kolejny etap porządków. Albo i nie, jeśli będzie zbyt gorąco.
Judith 15:11, 19 cze 2024

Dzisiaj powtórka z rozrywki - 10-minutowa nawałnica z gradem. To co wczoraj sprzątnęłam, dzisiaj jest znów do sprzątnięcia...
Poproszę o piękny spokojny deszcz dla odmiany...
mrokasia 15:31, 19 cze 2024

O rety, ale Ci dolewa. Nie zniszczyło Ci nic? Oprócz tej wymytej kory, ofkors.
Judith 15:47, 19 cze 2024

mrokasia napisał(a)
O rety, ale Ci dolewa. Nie zniszczyło Ci nic? Oprócz tej wymytej kory, ofkors.

Nie, żadnych strat.
A z dolewaniem to tak nie całkiem… W wiaderku przybył może 1 centymetr…
Fajnie, że coś popadało, ale to wciąż nie ten poziom nawodnienia, który wystarczy roślinom…
LIDKA 17:21, 19 cze 2024

Judith weź mój deszcz bo robota przez niego stoi. Spodobałby Ci się. Taki mocno moczący. I dlugi.
Judith 19:40, 19 cze 2024

LIDKA napisał(a)
Judith weź mój deszcz bo robota przez niego stoi. Spodobałby Ci się. Taki mocno moczący. I dlugi.

Lidka, biorę!!!