Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Magara 23:12, 22 lip 2024

Judith, moja Susan wygląda jak Żorżyk, w sensie liści. Rok temu też tak wyglądała, zrobiłam jej NIC, przeżyła. Ale ja do mojej Susan nie jestem tak przywiązana jak do mojej Gienki, czyli podobnie jak Ty do Żorżyka. Na grzyba podlać chyba nie zawadzi, ale pewności to ja nie mam
Judith 11:54, 23 lip 2024

TAR napisał(a)

Woda z kranu / studni wyplukuje wszystkie dobro i roslinom brakuje, chloroza potem grzyb. Ja bym psiknela czyms na grzyba plus podlala tez czyms z czosnkiem. Kiedys byl bioczos. No i sprawdz ph, bo jak ma za malo kwasno to bedzie juz slabsza, trzeba dokwasic. Nie wiem czy dolistnie nie byloby dobrze chelatem zelaza psiknac. Tak aplikowalam mojej Susan i swietnie sie trzymala. Ale ja to na czuja robilam.

Kurde, nie sądziłam, ze chłopak będzie wymagał tyle zachodu...
No nic, psiknę mu, ale niestety bez zmiany sposobu podlewania. Zmiana nie wchodzi w grę, gdy brak deszczu i podlewanie czlowiekiem odchodzi właściwie codziennie (kolejne części ogrodu dzień za dniem, a potem od początku)...
Judith 11:58, 23 lip 2024

Magara napisał(a)
Judith, moja Susan wygląda jak Żorżyk, w sensie liści. Rok temu też tak wyglądała, zrobiłam jej NIC, przeżyła. Ale ja do mojej Susan nie jestem tak przywiązana jak do mojej Gienki, czyli podobnie jak Ty do Żorżyka. Na grzyba podlać chyba nie zawadzi, ale pewności to ja nie mam

Magarko, moja Gienka w zeszłym roku tez tak wyglądała, psiknelam za późno (albo za mało), a wiosną okazała się być umarta...
Wolę zatem nie ryzykować ponownie i sprobować się zatroszczyć ile jest możliwe. A jak padnie, to już magnolki nie będzie kolejnej. No i trudno.
mrokasia 12:12, 23 lip 2024

Ja swoje dwie magnolie regularnie podlewam zimną wodą ze zraszaczy czyli po liściach. Podlewam wieczorem. I odpukać nic im nie jest. Ale obie były kupione jako duże, kilkuletnie już krzaki.
Oby tak nie było ale może u Ciebie magnoliom coś nie pasi tak jak u mnie klonom.
Basieksp 12:20, 23 lip 2024

Spryskaj czymś na grzyba. Podlewaj sokiem z kiszonych ogórków i syp fusy od kawy

O soku z ogórków nie słyszałam jeszcze nigdy, tak sobie pomyślałam czy sól zawarta w tym soku nie zaszkodzi roślinom?
LIDKA 12:23, 23 lip 2024

oo ciekawa rozmowa . moja też ma jakieś plamki
opryskam i podleje drożdżami. mam susan.
TAR 12:48, 23 lip 2024

Ja niestety zbyt wiele roslin stracilam w poprzednich ogrodach od podlewania zraszaczami i woda z wodociągów. Nas na szczescie ta susza nie doswiadcza i mam stały dopływ wody ale nie wiem co bym zrobila jak byloby tak sucho. Pewnie zbiorniki. Magnoliom moze odstawiaj konewki zeby woda nie byla taka lodowata
Basieksp 13:09, 23 lip 2024

Ja zrobiłam bym podobnie jak radzi Tarcia. Teraz nie mamy problemu z wodą, ale jak u nas było sucho, że musieliśmy podlewać, zawsze wodę wlewaliśmy wężem do beczek by się odstała i nagrzała, rzadko kiedy podlewałam tak prosto z węża. A już napewno te bardziej wrażliwe lub młode rośliny podlewam odstaną wodą, przynajmniej staram się tak robić.
mrokasia 14:25, 23 lip 2024

No bo takie podejście jak mówicie jest najlepsze. Ja po prostu nie dałabym rady tak podlewać. Konewkami a nawet z węża ale z ręki.
Trudno. Dlatego układam linie kroplujące. Nie wszędzie jednak już je mam.
TAR 14:31, 23 lip 2024

z konewki podlewam klony palmowe pod brzozami i rododendrony ale te raz na jakis czas zeby hydrozel sie uaktywnil. teraz sporo popadalo wiec rodki maja dobrze ale klonom wiecznie mało pijusy brzozowe wysiorbia wszystko