Dziewczyny, pytania mam w związku z ciemiernikiem.
Wiem, ze mus przycinać mu liście - czy teraz mu przyciąć po posadzeniu? No i jaka miejscówkę on lubi? Jakie macie doświadczenia w tym temacie?
Piękny okaz ciemiernika Ci się trafił. Wypasiony nad wyraz.
Wykop dołek z 10 cm szerszy niż doniczka i nieco głębszy. Na dno wsyp granulowany obornik. Do dołka wlej wodę. Otrzep korzonki ciemiernika z torfu. Do dołka wsyp ziemię kompostową z dodatkiem sporej garści dolomitu. Skorupki jajek dosypuj mu sukcesywnie w kolejnych latach.
Ciemierniki korzenią się bardzo głęboko. U mnie najładniej rosną w półcieniu. Liści w tym sezonie nie ścinaj. Niech się roślinka zaaklimatyzuje. Nie ma potrzeby jej dodatkowo stresować.
Piękny ciemiernik Będzie Pani zadowolona
Ja dostaję ciemierniki na Dzień Kobiet Piękne święto, akurat wtedy w szkółkach ciemierniki kuszą za miliony monet
Też w pierwszym roku (roku sadzenia) liści nie usuwam, później już tak. Ładniej wyglądają
Skorupki jajek to u mnie towar reglamentowany - dla pomidorów, ogórków i ciemierników
W artykule Danusi na temat ciemierników jest napisane, że one doskonale nadają się do ogrodów leśnych i ładnie się komponują z takimi roślinami. Co by mogło im nie pasować u ciebie?
Haniu, każden jeden był piękny! . Jeszcze były białe i ciemnobordowe .
Bardzo Ci dziękuję . Już dzisiaj posadziłabym, ale mam rozkminkę dotyczącą miejscówki... Niby nie powinnam, bo ogród cienisty lub półcienisty. Ale cienistość tworzą głównie drzewa. Które to drzewa są łyse w okresie kwitnienia ciemierników . A konkretnie łyse są dęby, w cieniu których wybrałam wstępnie miejsce...
No i pojawia się pytanie: czy ten cień ma być właśnie w okresie kwitnienia, czy w lecie??