Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 19:46, 07 mar 2025

Dziewczyny, pytania mam w związku z ciemiernikiem.
Wiem, ze mus przycinać mu liście - czy teraz mu przyciąć po posadzeniu? No i jaka miejscówkę on lubi? Jakie macie doświadczenia w tym temacie?
mrokasia 19:46, 07 mar 2025

Oj tam, zaraz drogi…

Edit: jak ma ładne te liście to zostaw. Generalnie miejscówka niezbyt słoneczna i miejsce wapienne. Podrzuć mu trochę potłuczonych skorupek od jajek.
Judith 19:51, 07 mar 2025

mrokasia napisał(a)
Oj tam, zaraz drogi…

Edit: jak ma ładne te liście to zostaw. Generalnie miejscówka niezbyt słoneczna i miejsce wapienne. Podrzuć mu trochę potłuczonych skorupek od jajek.

Bardzo ładne ma liście - błyszczące i zdrowe. No to zostawiam .
Jutro na śniadanie jajka na miękko i skorupki będą .
Dziękuję .
Gruszka_na_w... 20:55, 07 mar 2025

Piękny okaz ciemiernika Ci się trafił. Wypasiony nad wyraz.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 21:01, 07 mar 2025

Wykop dołek z 10 cm szerszy niż doniczka i nieco głębszy. Na dno wsyp granulowany obornik. Do dołka wlej wodę. Otrzep korzonki ciemiernika z torfu. Do dołka wsyp ziemię kompostową z dodatkiem sporej garści dolomitu. Skorupki jajek dosypuj mu sukcesywnie w kolejnych latach.

Ciemierniki korzenią się bardzo głęboko. U mnie najładniej rosną w półcieniu. Liści w tym sezonie nie ścinaj. Niech się roślinka zaaklimatyzuje. Nie ma potrzeby jej dodatkowo stresować.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TAR 21:02, 07 mar 2025

Przy okazji sie dowiedzialam gdzie sadzic mojego i nie mam takiej miejscowki
A jajek juz dosc w tym tygodniu zjadlam
TAR 21:06, 07 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wykop dołek z 10 cm szerszy niż doniczka i nieco głębszy. Na dno wsyp granulowany obornik. Do dołka wlej wodę. Otrzep korzonki ciemiernika z torfu. Do dołka wsyp ziemię kompostową z dodatkiem sporej garści dolomitu. Skorupki jajek dosypuj mu sukcesywnie w kolejnych latach.

Ciemierniki korzenią się bardzo głęboko. U mnie najładniej rosną w półcieniu. Liści w tym sezonie nie ścinaj. Niech się roślinka zaaklimatyzuje. Nie ma potrzeby jej dodatkowo stresować.

Nie mam dolomitu ale mam maczke bazaltowa. Nada sie do dołka?
Magara 23:01, 07 mar 2025

Piękny ciemiernik Będzie Pani zadowolona
Ja dostaję ciemierniki na Dzień Kobiet Piękne święto, akurat wtedy w szkółkach ciemierniki kuszą za miliony monet
Też w pierwszym roku (roku sadzenia) liści nie usuwam, później już tak. Ładniej wyglądają
Skorupki jajek to u mnie towar reglamentowany - dla pomidorów, ogórków i ciemierników
Wafel 08:21, 08 mar 2025

TAR napisał(a)
Przy okazji sie dowiedzialam gdzie sadzic mojego i nie mam takiej miejscowki
A jajek juz dosc w tym tygodniu zjadlam

W artykule Danusi na temat ciemierników jest napisane, że one doskonale nadają się do ogrodów leśnych i ładnie się komponują z takimi roślinami. Co by mogło im nie pasować u ciebie?
Judith 16:49, 08 mar 2025

Piękny okaz ciemiernika Ci się trafił. Wypasiony nad wyraz.

Haniu, każden jeden był piękny! . Jeszcze były białe i ciemnobordowe .

Bardzo Ci dziękuję . Już dzisiaj posadziłabym, ale mam rozkminkę dotyczącą miejscówki... Niby nie powinnam, bo ogród cienisty lub półcienisty. Ale cienistość tworzą głównie drzewa. Które to drzewa są łyse w okresie kwitnienia ciemierników . A konkretnie łyse są dęby, w cieniu których wybrałam wstępnie miejsce...
No i pojawia się pytanie: czy ten cień ma być właśnie w okresie kwitnienia, czy w lecie??