Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 18:30, 16 mar 2025

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Irysków gratuluję! U mnie odmówiły współpracy. Podejrzewam, że mocno gliniaste podłoże nie bardzo im pasuje.
Lubię znajdować o tej porze roku kolejne wiosenne "odznaki".
Na zewnątrz mam ledwie 2 stopnie. Chęci do działań na zewnątrz mocno się skurczyły.

Dziękuję . Iryski piękne są U Ciebie Haniu tyle pięknego kwiecia, że niewspółpracujące iryski nie robią różnicy
Judith 18:35, 16 mar 2025

DariaB napisał(a)
Piękny ciemiernik wpadł w Twoje ręce. Ja w tym roku wzbogaciłam się o 6 sztuk Najbardziej wypasionego dostałam od szwagierki. Ja też całą zimę solidnie ćwiczyłam i prace w ogrodzie też nie powodują zakwasów. Ja mam tak od lat, że całą zimę solidnie ćwiczę bo w sezonie cieplejszym to zazwyczaj wchodzi, a raczej wjeżdża rower.
Niespodzianki kwitnące cieszą oczy bardzo. U mnie wiosna o wiele mniej zaawansowania niż u Ciebie, teraz jeszcze przetrwać tydzień ochłodzenia i już powinno być tylko cieplej.

Jeszcze trochę i zmiana czasu, a sam dłuższy dzień wprowadza więcej optymizmu zarówno w życie ogrodowe jak i to pozostałe .
A jaką aktywność rowerową uprawiasz? Szosa, góry czy po prostu rekreacja? Ja tylko to ostatnie, zatem dotychczasowa aktywność pozostanie ze mną .
Judith 18:38, 16 mar 2025

Magara napisał(a)
Judith, masz ogród ekstremalny
Albo ekstremalna susza, albo ekstremalna wiosna
Z forsycjami trochę przegięłaś, już one???

No czy ja wiem czy ta wiosna ekstremalna jest? . We Wrocławiu kwitną forsycje, u mnie dopiero pąki .
A suszę to już na stałe wpisuję w klimat… Rośliny wymagające wilgoci na stałe wyleciały z kandydatów do mojego ogrodu …
Magara 22:20, 16 mar 2025

U mnie zamiast kwitnących forsycji - śnieg znowu pada
Marcin89 22:26, 16 mar 2025

Ja z kolei 25 km od Wrocławia i forsycje jeszcze nie kwitną, ale widać już żółty kolor Czyli Wrocek to jednak wybitnie ciepły (efekt miejskiej "wyspy ciepła"). A w nocy ma padać śnieg.
Judith 12:57, 17 mar 2025

Magara napisał(a)
U mnie zamiast kwitnących forsycji - śnieg znowu pada

W marcu jak w garncu
Judith 12:57, 17 mar 2025

Marcin89 napisał(a)
Ja z kolei 25 km od Wrocławia i forsycje jeszcze nie kwitną, ale widać już żółty kolor Czyli Wrocek to jednak wybitnie ciepły (efekt miejskiej "wyspy ciepła"). A w nocy ma padać śnieg.

I jak? Padał?
Judith 12:58, 17 mar 2025

EE jak zawsze najbardziej wyrywne
DariaB 14:38, 17 mar 2025

Judith napisał(a)

Jeszcze trochę i zmiana czasu, a sam dłuższy dzień wprowadza więcej optymizmu zarówno w życie ogrodowe jak i to pozostałe .
A jaką aktywność rowerową uprawiasz? Szosa, góry czy po prostu rekreacja? Ja tylko to ostatnie, zatem dotychczasowa aktywność pozostanie ze mną .

To prawda, jeszcze chwila i dzień będzie dłuższy i cieplejszy. U mnie aktualnie atak zimy
Rowerowo to góry, obecnie już w zasadzie tylko na elektryku, wcześniej to się męczyłam na analogu Chwała za wymyślenie rowerów elektrycznych
W tym sezonie do elektryka dołączył gravel na szybkie przejażdżki ścieżkami rowerowymi.
TAR 15:00, 17 mar 2025

Ju, już tulipany, toż to szok