Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 10:50, 15 mar 2022

Martka napisał(a)
Tak, matematyka jest królową nauk, "czysta abstrakcja"... niczym niezmącona, do bólu logiczna. Nie da się jej nauczyć bez zrozumienia i i to jest właśnie bolączka i słowo-klucz. Zrozumiana - może sprawiać ogromną przyjemność tylko umiejętności dydaktyczne to nie to samo co znajomość matematyki, co jest źródłem wielu mąk - dzieci i rodziców też.....

O tak! Ja mam niezwykłą przyjemność, gdy sprawdzam i potem analizuję z dzieciem rozwiązane przez niego ćwiczebne testy egzaminacyjne, jak również przy rozkminkach nad zadaniami "z gwiazdką" . A gdy go czasem podpuszczam i widzę, jak wskazuje błędy w przedstawionym przeze mnie rozumowaniu - radość jest wprost przeogromna i bezcenna .
Poza jakością nauczania jest jeszcze jeden problem, który po części jest pochodną tej jakości: w czasach Internetu dziecko - miast podjąć wysiłek pracy umysłowej - często szuka gotowych odpowiedzi w sieci...
Agatorek 17:39, 15 mar 2022

DariaB napisał(a)
Nie jestem pewna czy z tą matematyką rzeczywiście tak jest, mam córkę w liceum w klasie humanistycznej i u nich matma to prawie rozszerzona jest. To typowi humaniści i cierpią katusze bo matematykę trzeba zdać na maturze Ogólnie tak mi się wydaje, wiele działów z matematyki jest w codziennym życiu mało przydatne, w szkole powinien być większy nacisk na naukę samodzielnego, logicznego myślenia, a nie wykuwania na pamięć.

Niestety…a brakuje np. wyliczania podatków, pensji netto/brutto, czy rozkminiania, czy bardziej opłaca się działalność gospodarcza (w tym, jaki wybrać model podatkowy), czy zatrudnienie na umowę o pracę w konkretnych przypadkach.

Ale po co?
Judith 14:25, 16 mar 2022

Piękny dzisiaj dzionek

Judith 14:26, 16 mar 2022

Czy to siewka jeżówki? Czy po prostu chwast?
antracyt 15:42, 16 mar 2022

Na moje oko, to nie jeżówka.
olciamanolcia 15:53, 16 mar 2022

Hiacynty to kolosy ! Patrząc na Twoje to moje zapewne zakwitną w lipcu. U mnie dopiero 2 cm liścia .
Agatorek 18:24, 16 mar 2022

Justyna, u mnie hiacynty dopiero dziś pokazały czubek . A już o nich zapomniałam i szczerze mówiąc, myślałam, że zadeptałam .

Judith, trochę jesteś do przodu, w stosunku do mnie, patrząc na rozwój roślinek. Co to za żółte coś na ostatnim zdjęciu?
Wiolka5_7 18:35, 16 mar 2022

Cebulowe już spore,a berberys ma takie listki?
To nie siewka jeżówki.
Judith 19:04, 16 mar 2022

antracyt napisał(a)
Na moje oko, to nie jeżówka.

Wiolka5_7 napisał(a)
Cebulowe już spore,a berberys ma takie listki?
To nie siewka jeżówki.

Dziękuję, dziewczyny. No tak mi sie właśnie przypomniało, ze jezowka ma przeca ostro zakończone listki .

Noo, takie ma, Wiola . To ten, co pierwszy wystartował - berberys Kobold.
Judith 19:08, 16 mar 2022

olciamanolcia napisał(a)
Hiacynty to kolosy ! Patrząc na Twoje to moje zapewne zakwitną w lipcu. U mnie dopiero 2 cm liścia .

No rzeczywiście, sama sie zdziwiłam, ze wyglądają, jakby za chwilę miały kwitnąć .

Agatorek napisał(a)
Justyna, u mnie hiacynty dopiero dziś pokazały czubek . A już o nich zapomniałam i szczerze mówiąc, myślałam, że zadeptałam .

Judith, trochę jesteś do przodu, w stosunku do mnie, patrząc na rozwój roślinek. Co to za żółte coś na ostatnim zdjęciu?

To żółte to - jak już Wiola dostrzegła - berberys .
Z zadeptaniem to u mnie tez są obawy - nie zaznaczyłam sobie, gdzie wsadziłam cebule (bo prezcież będę pamiętać, co nie? ) i dopóki nie zaczną wszystkie wychodzic nie ścinam traw .