Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Agatorek 22:56, 14 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
W naszym kraju umiejętność analizy, syntezy, wnioskowania i twórczego rozwiązywania problemów nigdy nie była nadmiernie premiowana. I tak się ciesz, że nie ma jeszcze w arkuszu zadania typu "pokoloruj bankowca" zamiast zadań z obliczania procentów.

Znam to z wersji „pokoloruj drwala”

Matura 1960 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal?

Matura 1970 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal?

Matura 1980 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile procent stanowi zysk drwala?

Matura 1990 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal i jaki wpływ miała jego praca na otoczenie drzewa (uwzględnij sąsiadującą z drzewem florę i faunę)?

Matura 2000 r. (tylko dla zainteresowanych)

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. W tym celu musiał wyciąć kilka starych drzew. Opisz w kilku zdaniach, jak w tej sytuacji czuły się biedne zwierzątka leśne i rośliny? Jak bardzo niekorzystne dla środowiska jest wycinanie starych drzew?

Matura 2010 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty, czyli 80 zł. Drwal zarobił 20 zł. Zakreśl liczbę 20.

Matura 2020 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Pokoloruj drwala.
mrokasia 23:09, 14 mar 2022

Ożesz...
Magara 23:44, 14 mar 2022

mrokasia napisał(a)
Ożesz...

Nic dodać, nic ująć
Kordina 00:36, 15 mar 2022

Coś jest na rzeczy. Mój kolega matematyk w szkole średniej znalazł jakąś starą klasówkę sprzed wielu lat (jeszcze za czasów systemu czterooceniającego) z oceną 3 i nie może wyjść z szoku do dziś, bo teraz oceniłby ją na 5...
MartaCho 08:50, 15 mar 2022

Oj, moje dziecko też w tym roku będzie mieć egzamin, ja zaczynam się niestety coraz bardziej stresować, bo dziecko raczej ma nadal pełen luz
Dobrze, że można coś pokopać w ziemi i się odstresować.
DariaB 09:53, 15 mar 2022

Nie jestem pewna czy z tą matematyką rzeczywiście tak jest, mam córkę w liceum w klasie humanistycznej i u nich matma to prawie rozszerzona jest. To typowi humaniści i cierpią katusze bo matematykę trzeba zdać na maturze Ogólnie tak mi się wydaje, wiele działów z matematyki jest w codziennym życiu mało przydatne, w szkole powinien być większy nacisk na naukę samodzielnego, logicznego myślenia, a nie wykuwania na pamięć.
olciamanolcia 09:59, 15 mar 2022

Agatorek napisał(a)

Znam to z wersji „pokoloruj drwala”

Matura 1960 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal?

Matura 1970 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal?

Matura 1980 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile procent stanowi zysk drwala?

Matura 1990 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Koszty uzyskania przychodu wyniosły 4/5 tej kwoty. Ile zarobił drwal i jaki wpływ miała jego praca na otoczenie drzewa (uwzględnij sąsiadującą z drzewem florę i faunę)?

Matura 2000 r. (tylko dla zainteresowanych)

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. W tym celu musiał wyciąć kilka starych drzew. Opisz w kilku zdaniach, jak w tej sytuacji czuły się biedne zwierzątka leśne i rośliny? Jak bardzo niekorzystne dla środowiska jest wycinanie starych drzew?

Matura 2010 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Wycięcie drzewa na to drewno kosztowało go 4/5 tej kwoty, czyli 80 zł. Drwal zarobił 20 zł. Zakreśl liczbę 20.

Matura 2020 r.

Drwal sprzedał drewno za 100 zł. Pokoloruj drwala.

Matura 2122 narysuj las Uruchom wyobraźnię
Judith 10:18, 15 mar 2022

MartaCho napisał(a)
Oj, moje dziecko też w tym roku będzie mieć egzamin, ja zaczynam się niestety coraz bardziej stresować, bo dziecko raczej ma nadal pełen luz
Dobrze, że można coś pokopać w ziemi i się odstresować.

No to łączymy się w bólu - bólu wyluzowanego dziecia i własnych obaw

DariaB napisał(a)
Nie jestem pewna czy z tą matematyką rzeczywiście tak jest, mam córkę w liceum w klasie humanistycznej i u nich matma to prawie rozszerzona jest. To typowi humaniści i cierpią katusze bo matematykę trzeba zdać na maturze Ogólnie tak mi się wydaje, wiele działów z matematyki jest w codziennym życiu mało przydatne, w szkole powinien być większy nacisk na naukę samodzielnego, logicznego myślenia, a nie wykuwania na pamięć.

Ależ właśnie matematyka to nauka, która uczy logicznego myślenia! To przedmiot doskonały - rozwija myślenie abstrakcyjne, dedukcję, kojarzenie faktów - umiejętności potrzebne poza światem stricte naukowym. A pewne umiejętności przydają się nawet w życiu codziennym i korzystamy z nich nie zawsze uświadamiając sobie, że to dzięki nauce matematyki .
Problemem jest natomiast jakość nauczania oraz rozjazd programu matematyki z programem fizyki czy chemii. Ten rozjazd widoczny jest już w szkole podstawowej.
Faktem jest też postępujące zawężanie podstawy programowej - ja uczyłam się w podstawówce tego, co teraz pojawia się dopiero w liceum.
Martka 10:36, 15 mar 2022

Tak, matematyka jest królową nauk, "czysta abstrakcja"... niczym niezmącona, do bólu logiczna. Nie da się jej nauczyć bez zrozumienia i i to jest właśnie bolączka i słowo-klucz. Zrozumiana - może sprawiać ogromną przyjemność tylko umiejętności dydaktyczne to nie to samo co znajomość matematyki, co jest źródłem wielu mąk - dzieci i rodziców też.....

DariaB 10:50, 15 mar 2022

Judith napisał(a)

No to łączymy się w bólu - bólu wyluzowanego dziecia i własnych obaw

Ależ właśnie matematyka to nauka, która uczy logicznego myślenia! To przedmiot doskonały - rozwija myślenie abstrakcyjne, dedukcję, kojarzenie faktów - umiejętności potrzebne poza światem stricte naukowym. A pewne umiejętności przydają się nawet w życiu codziennym i korzystamy z nich nie zawsze uświadamiając sobie, że to dzięki nauce matematyki .
Problemem jest natomiast jakość nauczania oraz rozjazd programu matematyki z programem fizyki czy chemii. Ten rozjazd widoczny jest już w szkole podstawowej.
Faktem jest też postępujące zawężanie podstawy programowej - ja uczyłam się w podstawówce tego, co teraz pojawia się dopiero w liceum.

Matematyka może i uczy, część nauczycieli już niekoniecznie żeby nie było, nie mam nic przeciwko matematyce, ale uważam, że są jednostki, które mimo szczerych chęci nigdy jej nie pojmą sama pamiętam ile wysiłku w liceum czy na studiach kosztowało mnie opanowanie niektórych działów z matematyki, całki czy różniczki to teraz dla mnie abstrakcja chociaż kiedyś się ich uczyłam Matematyka jest królową nauk, z tym nie zamierzam dyskutować, ale przekaz jej w naszych szkołach trochę kuleje.