Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Agatorek 23:35, 26 lut 2023

Judith napisał(a)

Martka, especially for You

Też zainwestowałam w nowy sekator, taki sam (albo bardzo podobny ).
Nie ma porównania z moim starym no name (muszę go naostrzyć, może nie będzie jednak taki tragiczny ).
Magara 23:49, 26 lut 2023

Felki rządzą
Największą ich wartością (poza zajefajnością używania) jest to, że jak któryś element padnie można wymienić tenże, a nie wywalać sekator i kupować nowy - to mądrości Małżonka mojego

Judith - prac zewnętrznych dziś zazdraszaczam
Wiolka5_7 08:20, 27 lut 2023

Magara napisał(a)
Felki rządzą
Największą ich wartością (poza zajefajnością używania) jest to, że jak któryś element padnie można wymienić tenże, a nie wywalać sekator i kupować nowy - to mądrości Małżonka mojego

Tak rządzą
Też mi się właśnie u nich podobają te wymienne części

No i ma fajny kolor ,można go szybko znaleźć w ogrodzie
Anda 08:45, 27 lut 2023

Poza tym żaden Fiskars czy Gardena nie dorównuje mu ostrością.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Judith 09:12, 27 lut 2023

Martka napisał(a)
Ciekawość wizualnie została zaspokojona Też jestem felcolubem na jaki model zdecydowałaś się? 8 czy coś innego?

Przy składaniu zamówienia nie miałam pojęcia, że jest taka rozmaitość modeli. Dotychczas sekator to był dla mnie po prostu sekator . Poszłam na łatwiznę i zamówiłam model, jaki ma Wiola (która wyraziła swoje zadowolenie ). A jaki to model - nie pamiętam! .
Judith 09:13, 27 lut 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Myślałam , że na klony już za późno ...
Ok jesteś wytłumaczona

Na miskanty jeszcze czas ,więc spoko moje też nie ruszone i nie spieszy mi się do nich
Obyś nie przypłaciła.

No to jak taki sam zestaw ,to będzie Pani zadowolona

Już jestem
Judith 09:16, 27 lut 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja muszę kupić nożyczki do ciecia bylin bo te co miałam i były super posiałam w ubiegłym sezonie w ogrodzie i do dziś nie odnalazłam, może teraz przy wiosennych porządkach się znajdą, albo przy opróżnianiu kompostownika Zostały mi tylko takie co się zacinają, nie narobię nimi za wiele niestety.

Ja używam nożyczek krawieckich (choć kiedyś wydawało mi się, ze to biurowe ). Służą od 8 lat i sa niezawodne. Jeden sezon byłam ich pozbawiona, bo - podobnie jak Ty - zapodziałam je w ogrodzie . Okazało, że że przykryłam je szmatą na rabacie, która była zrobiona i czekała na kolejny sezon na obsadzenie .
Judith 09:16, 27 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)
Judith piękny taki czyściutki Muszę mojego jeszcze ciut podczyścić, bo już tak ładnie nie wygląda
Sylwia fajny sekatorek w Action za dychacza jest Ale do bylin to pewnie używasz dłuższych ostrzy

No, śliczniusi, fakt .
April 09:21, 27 lut 2023

Magara napisał(a)
Felki rządzą

Nie wiedziałam że ma części wymienne wypadła mi ta sprężyna ze środka i wywaliłam. No chyba że wala się jeszcze gdzieś po garażu...
Na razie u mnie najlepszy jednak fiskars. Tylko fakt, szkoda że czarny.... ginie ciągle
Judith 09:22, 27 lut 2023

anuska2507 napisał(a)
I jak oceniasz swój śliczny nowy sekator? Jak się nim tnie? Jestem ciekawa opinii.

Dotychczas miałam do czynienia z sekatorem jakimś najtańszym, bo kiedyś nie sądziłam, że w tej materii mogą być trabanty i mercedesy .
Nowy sekatorek nie ma ani jednej wady starego, a zatem: nie zacina się, nie blokuje podczas cięcia (w starym non stop wskakiwała mi blokada ostrza - największy koszmar), dobrze leży w ręce, dobrze tnie (poprzedni, nawet świeżo po naostrzeniu nie ciął tak łatwo, czysto i równo). No i jest śliczny .
Ten konkretny model (a nie pamiętam, jaki to jest) ma dość krótkie ostrze. Tnę nim wygodnie wszystko, łącznie z trawami, jednak myślę, że do traw dłuższe ostrze byłoby lepsze (ja jestem z frakcji tnących trawy sekatorem, a nie nożycami ).
Zobaczymy jeszcze jak sprawować się będzie ostrze w kontekście rdzewienia. W tym temacie wypowiem się za rok .
Reasumując - jestem zadowolona.