Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 10:41, 05 lut 2024

Metr to minimum i przy założeniu pilnowania cięcia .
LIDKA 14:55, 05 lut 2024

Angelika sadź klony na brzegu rabaty. Żeby niebyło kiedyś tam kłopotu z liśćmi lecącymi do sąsiada. mam 3 klony akurat crimson, jak one się ukorzenią już to rosną jak szalone. jak posadzisz 1m od ogrodzenia to rok bez cięcia im wystarczy żeby przerosły nad ogrodzeniem.

Ja mam ogród tylko 4 lata ale już widzę jak rośliny potrafią poszaleć.
Judith 17:59, 10 lut 2024

LIDKA napisał(a)
Angelika sadź klony na brzegu rabaty. Żeby niebyło kiedyś tam kłopotu z liśćmi lecącymi do sąsiada. mam 3 klony akurat crimson, jak one się ukorzenią już to rosną jak szalone. jak posadzisz 1m od ogrodzenia to rok bez cięcia im wystarczy żeby przerosły nad ogrodzeniem.

Ja mam ogród tylko 4 lata ale już widzę jak rośliny potrafią poszaleć.

Racja
Angelika95 18:05, 10 lut 2024

Akurat klony będę miała na froncie, to za ogrodzeniem też jest moje widziałam, że niektórzy mają drzewa posadzone nawet 50cm od ogrodzenia, stąd moje pytanie
Judith 18:08, 10 lut 2024

Dzisiaj dość ciepło, bez wiatru, ale mokro jak diabli. Wczoraj była śnieżyca, dzisiaj przed południem padał deszcz (po śniegu śladu nie ma, topniał niemal na bieżąco). Woda kapie za kołnierz, rękawice ciężkie od wody. Wniosek: aura nie sprzyja ogrodowaniu. A zatem poszłam ogrodować . Ogród wola „chodź, chodź”, a ja nasłuchuję i lecę . Lecę, bo chcę (cytat ).
Efekt - 2 godziny pracy i maleńka rabata wyczyszczona z żołędzi i liści plus dosypka kory plus przycięte lawendy oraz donica na balkonie przygotowana na przyjęcie nowej generacji supertunii. I rozpoczęte porządki na kolejnej rabacie. Szału nie ma, ale do przodu. Przede mną jeszcze masa pracy porządkowej. Ale cieszę się na nią, wiosenne porządki z uwagi na szybko widoczne efekty są nadzwyczaj satysfakcjonujące .
Marcin89 18:09, 10 lut 2024

Angelika95 napisał(a)
Akurat klony będę miała na froncie, to za ogrodzeniem też jest moje widziałam, że niektórzy mają drzewa posadzone nawet 50cm od ogrodzenia, stąd moje pytanie
To właśnie zmienia postać rzeczy. Ogrodzenie i działka po dwóch jego stronach Twoja. A nie ogrodzenie z sąsiadem.

Mimo to bym minimum 1 m od ogrodzenia dał
Judith 18:09, 10 lut 2024

Angelika95 napisał(a)

Jeśli za ogrodzeniem jest Twój teren, to odległość od ogrodzenia nie ma znaczenia .
Basieksp 18:13, 10 lut 2024

Ale chociaż trochę popracowałaś u nas śnieg jeszcze trochę leży, także na dworze nic nie robiłam, chociaż miałam takie plany.
Judith 18:28, 10 lut 2024

Basieksp napisał(a)
Ale chociaż trochę popracowałaś u nas śnieg jeszcze trochę leży, także na dworze nic nie robiłam, chociaż miałam takie plany.

Tak, mocno mnie już nosi ogrodowo .
Gruszka_na_w... 21:32, 10 lut 2024

Judith napisał(a)

Tak, mocno mnie już nosi ogrodowo .

Dzień się wyraźnie wydłużył, światło jest inne i jakoś tak przyjemniej przebywać na zewnątrz. Cieszę się, że udało Ci się poogrodować.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies