Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

TAR 10:39, 30 sty 2024

Judith napisał(a)

Czytalam, ze choróbsko Cie wymęczyło. Masz już pięknie, w tym sezonie możesz tylko odpoczywać i podziwiać . Za rok też będzie wiosna .

strasznie wymeczylo ale nie dam sie, cos na pewno porobie. mobilizacja zapewne bedzie w marcu. wstepnie wytypowalam juz sobie roslinki do zakupu w przedsprzedazy, bo potem niektore w sezonie juz ciezko dostac
Basieksp 13:14, 30 sty 2024

No super, sezon u Ciebie rozpoczęty takie pierwsze prace porządkowe cieszą bardzo ja jeszcze chwilę, u nas trochę codziennie, rano zmrożone wszystko jest, a po pracy późno, czekam na weekend poprzedni zmarnowałam z kichającym nosem, oby pogoda się utrzymała
Judith 14:02, 30 sty 2024

TAR napisał(a)

strasznie wymeczylo ale nie dam sie, cos na pewno porobie. mobilizacja zapewne bedzie w marcu. wstepnie wytypowalam juz sobie roslinki do zakupu w przedsprzedazy, bo potem niektore w sezonie juz ciezko dostac

Odpoczywaj i na luzaku .
Judith 14:06, 30 sty 2024

Basieksp napisał(a)
No super, sezon u Ciebie rozpoczęty takie pierwsze prace porządkowe cieszą bardzo ja jeszcze chwilę, u nas trochę codziennie, rano zmrożone wszystko jest, a po pracy późno, czekam na weekend poprzedni zmarnowałam z kichającym nosem, oby pogoda się utrzymała

Ha! Basiu, sezon porządkowy zaczęłam już w okolicy Świąt . Sprzątnęłam na glanc jedną małą rabatę .
Pogoda sprzyja osmarkaniu nosów . Byle na katarze się skończyło i będzie git .
Basieksp 15:28, 30 sty 2024

Judith napisał(a)

Ha! Basiu, sezon porządkowy zaczęłam już w okolicy Świąt . Sprzątnęłam na glanc jedną małą rabatę .
Pogoda sprzyja osmarkaniu nosów . Byle na katarze się skończyło i będzie git .

Będzie git
Kontonaogrod 18:17, 30 sty 2024

Trzymam kciuki tez lubie porzadkowac o tej porze roku, jakos wiecej widac efekty lepsze

Pozdrawiam, zdrowka
Magara 21:18, 30 sty 2024

Judith napisał(a)

Cokolwiek się wydarzy - spring is coming .

Też się tej wersji trzymam
Angelika95 01:56, 05 lut 2024

Mam też pytanie o klony Globosum- jaką średnicę ma ich korona? Ile lat już je masz? Chcę posadzić przy ogrodzeniu na froncie, ale na niektórych zdjęciach są takie duże, że boję się, że za bardzo zasłonią dom. Jakie są Twoje doświadczenia?
Judith 09:12, 05 lut 2024

Angelika95 napisał(a)
Mam też pytanie o klony Globosum- jaką średnicę ma ich korona? Ile lat już je masz? Chcę posadzić przy ogrodzeniu na froncie, ale na niektórych zdjęciach są takie duże, że boję się, że za bardzo zasłonią dom. Jakie są Twoje doświadczenia?

Klony Globosum będą mieć średnicę taką, jaką chcesz . Można je mocno ciąć bez krzywdy dla nich, a wręcz przeciwnie - zagęszczają się dzięki temu.
Moje wiosną będą mieć 5 lat. Cięte co roku dość mocno, by się zagęściły. W tym roku będę pierwszy raz nadawać im kształt prostopadłościanu.
Klony Globosum rosną duże, gdy nie są przycinane. Widziałam egzemplarze nigdy nie cięte (w miasteczku, w którym mieszkam) i mają koronę szeroką na kilka metrów. Widzałam też w CO egzemplarz 15-letni o koronie nieco ponad 1 m - piękny był .
Angelika95 10:23, 05 lut 2024

Bardziej dziękuję Ci za odpowiedź. Doradź mi jeszcze czy sadzić je 50cm od ogrodzenia czy metr? Pewnie metr.

Miałam drzewa sadzić w tamtym roku, ale brakło funduszy. Klona globosum Ty mi poleciłaś