Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Mary 21:10, 04 lip 2021

Martka napisał(a)
Marry, Haniu, a to zaskoczenie z tą turzycą palmową, że zimuje ona mi się nie podoba ze względu na bałaganiarską formę, lubię bardziej uporządkowane, regularne trawy. Jeśli się sieje, to już zupełnie niepochlebnie o niej myślę Być może zaskoczy mnie jeszcze? Marysiu, z jakiego powodu u Ciebie wylądowała na kompoście?

Tak jak napisała Hania, turzyca palmowa szybko się rozrasta. Kupiłam jedną kępę, potem było kilka i w pewnym momencie miałam jej już zbyt dużo. Na kompost poszła nadwyżka.
Też mam problem ze skomponowaniem jej z innymi roślinami. Wylądowała przed ogrodzeniem i tworzy tam kilkumetrowy łan.
Nie wiem czy ta którą mam to gatunek czy jakaś odmiana. Podejrzewam, że gatunek, bo mam też mniejsze jej odmiany Little Midge i chyba Variegata i te się nie rozsiewają.
Żeby ograniczyć siewki ścinam jej kwiaty.
Martka 21:10, 04 lip 2021

Agi2006 napisał(a)
Marta ale pedzisz z pracami. Nie nadązam za Tobą Ciekawa jestem tych klonów na froncie!

Aguś, klony posadzę w tym tygodniu, ale nie będzie jeszcze całego efektu, bo resztę do nich będę dosadzała w przyszłym roku. Mam pomysł na rabaty z dużym udziałem Hakonechloa, moje muszą podrosnąć, na wiosnę podzielę i urządzę nowe nasadzenia i rabaty.

Martka 21:12, 04 lip 2021

Mary napisał(a)

Tak jak napisała Hania, turzyca palmowa szybko się rozrasta. Kupiłam jedną kępę, potem było kilka i w pewnym momencie miałam jej już zbyt dużo. Na kompost poszła nadwyżka.
Też mam problem ze skomponowaniem jej z innymi roślinami. Wylądowała przed ogrodzeniem i tworzy tam kilkumetrowy łan.
Nie wiem czy ta którą mam to gatunek czy jakaś odmiana. Podejrzewam, że gatunek, bo mam też mniejsze jej odmiany Little Midge i chyba Variegata i te się nie rozsiewają.
Żeby ograniczyć siewki ścinam jej kwiaty.

Marysiu, ja ją kupiłam z myślą o innej rabacie, ale kolorystycznie było mi ją trudno dopasować gdziekolwiek, miałam ten sam problem. Na razie jest. W przyszłym roku zaoferuję chętnym, jeśli nie polubię.
LIDKA 21:17, 04 lip 2021

Marta wszystko obejrzalam pieknie masz. Róże trawy klony
Wszysko piękne. Podziwiam
Alija 21:38, 04 lip 2021

Martka napisał(a)
Z innych obrazków to tak od frontu na dziś jest tak:
Rabata Grab/Hakonechloa, warzywnik i po prawej przed domem gaury i penstemony i dalej róże, jodła koreańska jest tu tylko do wiosny.

Zbliżenie na różankę połączoną z klonami Atropurpureum. Po drugiej stronie jeszcze dość łysa rabata ze szpalerem Limelight i innymi drobiazgami/obwódka z Hakonechloa macra.

Idziemy dalej i podziwiamy przyszłe łany hakonechloa i zanurzone w nich kostki z cisa - nad nimi trzy graby, jeden właśnie wymieniony, bo nie ruszył, zapewne przemarzł w szkółce.

Przy tarasie klon Dissectum Garnet.

Pooglądałam wszystko po kolei, pięknie masz już rabaty obsadzone, a czytając Twoje opisy zobaczyłam oczami wyobraźni te łany hakonki i inne bujnie rozrośnięte roślinki. Już jest pięknie, a trochę czasu i będzie jeszcze lepiej.
HannaR 22:11, 04 lip 2021

Dzięki za zdjęcia serbów.
Joann 00:56, 05 lip 2021

A to wszystko się wyjaśniło. To jakby już przesądzone, kostka granitowa musi być
A reflektorki to i mnie służyły nocą Która z nas powie, że nie?
Czy można ciąć teraz cis? Wygooglałam, że można późnym latem lub wczesną jesienią, to może jeszcze lepiej się wstrzymaj. Tez będę przycinać swoje małe sadzonki.
Dragonka 08:41, 05 lip 2021

Marta, a penstemony to mogą być kolorowe? Bo znalazłam nasiona ale one kolory mają i teraz nie wiem, czy to te same co U Ciebie na tej rabacie podokiennej bo Ty masz głównie białe? Czy ja mylę je z czymś innym?

A cisy bym cięła jak już ściemniały im te przyrosty Ja będę ciąć, z notatek poczynionych po wpisach znawców tematu tu na O. wynika, że najpóźniej w lipcu.. wrzesień to już chyba troszkę późno bo mogą nie zdążyć zdrewnieć przed zimą, a nie wiadomo jak prędko przyjdzie. Ja będę ciąć w weekend, miałam w ten ale ciągle padało. A mam ich 101 jak się okazuje po przeliczeniu to roboty będzie, już się nie moge doczekać! To jedna z prac ogrodowych, na które wyczekuję z niecierpliwością
Martka 08:44, 05 lip 2021

Lidka, dziękuję posadzone, czekamy na efekt i odnajdujemy wiele radości w tym, co już jest taki plan.

Alicjo, dziękuję, że spojrzałaś oczami wyobraźni ja do tego spojrzenia muszę również dołączyć cierpliwość posadziłam jakieś 150 traw, ok. 100 sadzonek kwiatów, 80 krzewów i 22 drzewka. Plus warzywnik.

HannaR, bardzo proszę czy myślisz o Serbach na Twojej nowej działce?

Joann, kostka tam musi być, tu na zdjęciu widać tę kwestię lepiej, dostęp do kranu być musi. A pytanie o cięcie cisa to jest w tym przypadku pytanie o RADYKALNE cięcie cisa przesadzonego w kwietniu. Nie o korygujące. Czy teraz jest dobry moment? Tu nie mam pewności, czy jest to dobry czas. Muszę Was o to zapytać.

Martka 08:47, 05 lip 2021

Dragonka napisał(a)
Marta, a penstemony to mogą być kolorowe? Bo znalazłam nasiona ale one kolory mają i teraz nie wiem, czy to te same co U Ciebie na tej rabacie podokiennej bo Ty masz głównie białe? Czy ja mylę je z czymś innym?

A cisy bym cięła jak już ściemniały im te przyrosty Ja będę ciąć, z notatek poczynionych po wpisach znawców tematu tu na O. wynika, że najpóźniej w lipcu.. wrzesień to już chyba troszkę późno bo mogą nie zdążyć zdrewnieć przed zimą, a nie wiadomo jak prędko przyjdzie. Ja będę ciąć w weekend, miałam w ten ale ciągle padało. A mam ich 101 jak się okazuje po przeliczeniu to roboty będzie, już się nie moge doczekać! To jedna z prac ogrodowych, na które wyczekuję z niecierpliwością

Basiu, na żywo nie, ale widziałam zdjęcia i oferty penstemonów kolorowych, mnie się ten spodobał szczególnie, kwiaty nie są czysto białe, lekko, bardzo lekko zabarwione kremem, w połączeniu z kolorem ciemnych liści i łodyg bardzo mi się podobają. Trzmiele je także uwielbiają. Jeśli uda mi się pozyskać nasiona, podzielę się
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies