Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 18:58, 07 mar 2022

Magara, ja też zamówiłam frigo, jednak korzonki przyszły z całą resztą i prawie z kwiatkami , napisałam do nich, w odpowiedzi: my jeszcze Pani nie wysyłaliśmy towaru. Dopiero 22 marca. I na dowód: zamówienie - patrzę, a tu dane ... mojej siostry faktycznie zamówiła, wydało się zwróciłam uwagę, że to nie moje zamówienie, nie ten nr i adres, a jedynie człon nazwiska ten sam i czekam na reakcję. Pewnie pomyłka, ale gdyby choć napisali, co z tym towarem mam zrobić wezmę i te, przecież nie będę odsyłać w kolejną podróż małej paczuszki zieleniny.

Mrokasiu, racja, z dużego nie ucieknie ale zależy z czego i co . Wór przyszłościowy. Choć na razie trudno wybiegać w przyszłość planami i myślami. Grabki - po Twoich opisach - znalazły się na liście rzeczy niezbędnych i pilnych

Judith, przebiśniegi "dostane", zachwycam się nimi również, posadziłam przed największym oknem. Link Mrokasi kryje potencjał, na razie nie grzebię głębiej

Agatorko, "kora drobna", wytwarza pan z niedalekiego sąsiedztwa, więc na workach tylko taka informacja, jakiś centymetr może. Ma ona jednak wady, której nie mają grubsze frakcje. Zjeżdża z rabat! Po zimie jest jej pełno w trawniku. Bardzo pełno. Gruba leży na swoim miejscu, bo ładnie się klinuje.

Maglesko, kupiłam w sklepie, ale już widzę, że inne mój zielony i wielki, torba z IKEA to przy nim pryszcz

Agatorek 19:09, 07 mar 2022

Kurczę, muszę pomyśleć w takim razie nad frakcją kory. Wolałabym drobną, rozum mówi: weź grubszą .
Tess 19:11, 07 mar 2022

Martka, poproszę namiary na sieczkarnię/ młynek.
olciamanolcia 19:18, 07 mar 2022

Agatorek napisał(a)
Kurczę, muszę pomyśleć w takim razie nad frakcją kory. Wolałabym drobną, rozum mówi: weź grubszą .

Weź jedna i druga i przemieszaj. Ja u siebie mam różne frakcje i powiem Ci że najbardziej jestem zadowolona z tej z Casto po 11,99. Kora iglasta mieszana . W niektórych workach były mniejsze zrębki a w innych spore .

W tyle rabat mam wysypaną tę drobniejsza a na początku grubszą Jest jeszcze jeden plus drobniejszej - dłużej trzyma wilgoć .
Judith 19:28, 07 mar 2022

Agatorek napisał(a)

Agnieszka, a dlaczego rozum tak mówi?
Martka 20:04, 07 mar 2022

Aga, drobna kora ma wiele zalet. Zgadzam się z Justyną. Oraz nie tylko jest tańsza, ale też szybciej się rozkłada, tworzy z czasem lepszą glebę, więc nie warto z niej rezygnować. U mnie większość rabat jest wyżej niż trawnik, tego nie przewidziałam. Nie mam też porządnie zrobionych kancików. To by rozwiązało problem, kora zatrzymałaby się w "rowkach" wokół. Judith zapewne te same zalety miała na myśli?

Tess, już posyłam namiary. Tylko to produkt ukraiński, nie wiem, jak będzie z dostępnością. Zadzwoń do nich najlepiej.

Mgduska 21:23, 07 mar 2022

Martko, podpytaj Danusię o tą patynę. Wydaje mi się, że po roku to już coś widać Wiesz, większość posiadaczy mebli walczy o to, żeby jej nie było widać jak najdłużej , u Ciebie odwrotnie.
olciamanolcia 21:23, 07 mar 2022

Ja akurat mam rabaty nieco niżej niż trawa. Celowo tak je obniżałam .. kora z nich nie wywiewa ale za to na skarpie musze raz do roku dosypać ale to dzieki moim i sasiadki kotom bo się gonią, chowają pod roślinami rozwalają korę
Agatorek 22:03, 07 mar 2022

Judith napisał(a)

Agnieszka, a dlaczego rozum tak mówi?

Bo myślałam, że będzie mi ją zwiewać z rabaty, ale teraz sobie uświadomiłam, że u mnie rabaty, tak jak u Justyny, są nieco niżej od trawy. Czyli nie powinno być tego problemu.

Martka, No to szukam drobnej kory w okolicy. Pewnie tira muszę na początek zamówić .

Justyna, popatrzę w casto, ale też poszukam na olx. Może być nieco taniej .
Judith 22:25, 07 mar 2022

Agatorek napisał(a)

Bo myślałam, że będzie mi ją zwiewać z rabaty, ale teraz sobie uświadomiłam, że u mnie rabaty, tak jak u Justyny, są nieco niżej od trawy. Czyli nie powinno być tego problemu.

Martka, No to szukam drobnej kory w okolicy. Pewnie tira muszę na początek zamówić .

Justyna, popatrzę w casto, ale też poszukam na olx. Może być nieco taniej .

Aaa, kapuję . Wydaje mi się jednak, ze drobną korę trudniej wywiać. Z uwagi na tę „drobność” jej warstw tworzących ściółkę kilku centymetrów jest więcej niż w przypadku grubej kory. W takim przypadku dłużej jest wilgotna i tym samym trudniejsza do wywiania.
Ja wcześniej stosowałam grubą i bywały łyse placki na rabacie - głównie za sprawą biegającego psa . Odkąd stosuje drobną - trzyma się dobrze na rabatach.
U Ciebie faktycznie tir będzie potrzebny .