Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

LIDKA 22:54, 07 mar 2022

mrokasia napisał(a)

Moje grabki są bardzo użyteczne . Doskonale sprawdzają mi się teraz przy czyszczeniu rabat. Mają dość elastyczne te zęby więc fajnie wygrabiają liście, resztki bylin, wygrabiam nimi kępy przyciętych traw. Rewelacyjnie zgrabia się nimi z trawnika ziemię z kretowisk (pod trawnikiem mam siatkę więc krecie łobuzy robią mi kopce tuż przy kancikach więc pół kopca znajduje się na trawniku). Naprawdę są super .

Pare dni temu kupilam takie same. Potwierdzam że przydatne i rewelacja.
Magara 00:10, 08 mar 2022

Martka, no to z truskawkami się wyjaśniło
Grabki takie też mam, moje no-name i planuję kupić drugie takie same po to tylko, żeby je na dłuższej rączce osadzić Mam ten problem, że nasadziłam pełno cebulowych gdzie się dało i wiosenne porządki mnie zmuszają do niemożliwego
Milka 05:37, 08 mar 2022

Martka napisał(a)
Irenko, jak miło że zajrzałaś liczę na dalsze postępy cisów szczególnie wzwyż do szklarni mam meble tekowe, liczę na ich spatynowanie, do tego czarny regał metalowy i będzie trochę donic zwisających i stojących.

Mrokasiu, grabki? Na czym polega ich fenomen? Tu nadal żyję na etapie nieświadomości, ale dajesz nadzieję Z truskawkami masz rację, zaraz je stamtąd zabiorę. Chyba trzeba do ziemi i koniec? Nie ucierpią w te przymrozki?

Zaglądam cały czas, jeśli jestem przy kompie, tylko czasu na pisanie mi nie starcza, a bardzo lubię cię czytać.
To już fajnie sie zapowiada, donice masz do wyboru i koloru. Truskawki, jesli ziemia nie zmrozona, daj w grunt, moje siedzą i są zielone
Wiolka5_7 07:58, 08 mar 2022

Co do kory to ja kupuję średnia frakcją,ni drobną ,n grubą.Mam rabaty obniżone w stosunku do trawnika o jakieś 5 cm i co po tych wichurach pełno kory na trawniku.To nie dziwię się , że u Ciebie Martuś wywiało,jak masz niżej trawnik.
sarenka 09:57, 08 mar 2022

Na początku miałam gruba korę,ale potem odkryłam drobną i taka kupowałam, w tym roku dokupie drobną ale grubej ze 2 worki też... Drobna wygląda ładniej na rabacie, ale zdecydowanie trudniej się podlewa bo woda z niej spływa :/ trochę trzeba podlać żeby ją zmoczyć i dopiero wtedy woda wsiąka, dlatego pomyślałam,że gruba czy średnia korę dam wokół roślin bo wtedy łatwiej wodzie dostać się w miejsce docelowe.
mrokasia 10:20, 08 mar 2022

Judith napisał(a)

Mam tez takie grabki, przy czym moje to dziecięce do grabienia liści . Bardzo przydatne.
Mrokasiu, a dzięki Twojemu linkowi zamówiłam sobie zwykłe grabie na krótkim trzonku z „grzebieniem” połowę węższym niż „normalne” grabie Takie są z kolei bardzo przydatne przy wyrównywaniu dołków wykopanych przez psa pomiędzy ogrodzeniem, a moim pęcherznicowym szpalerem .

Cieszę się, że link się przydał . Tych Twoich grabi nie znalazłam. Ja do zakopywania dołków psich używam trójzęba na długiej rączce. Daje radę ale pewnie takie półgrabie byłyby wygodniejsze. Daj linka.

Magara napisał(a)

Grabki takie też mam, moje no-name i planuję kupić drugie takie same po to tylko, żeby je na dłuższej rączce osadzić Mam ten problem, że nasadziłam pełno cebulowych gdzie się dało i wiosenne porządki mnie zmuszają do niemożliwego

Super pomysł .

A co do kory - przez długi czas miałam grubą. W zeszłym sezonie kupiłam drobną i tej grubej już nie będę kupować. Mam rabaty troszkę niżej niż trawnik i kory mi nie wywiewa (tylko psy mi wynoszą jak biegają ).
Agatorek 10:44, 08 mar 2022

Cena trochę wysoka, ale fajne są te grabki
Gruszka_na_w... 12:47, 08 mar 2022

Aguś,te mają trochę za twarde ząbki. Podczas ich używania można uszkodzić cebulowe.
Te Mrokasiowe idealnie nadają się do porządków na rabatach. To taka miniaturka grabi do jesiennego sprzątania liści z trawników.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
April 13:31, 08 mar 2022

Te Mrokasiowe grabki są świetne, też mam takie. Niestety mają krótki trzonek a ja mam głębokie rabaty. Dlatego nabyłam podobne, dziecinne na metrowym patyku. Też mogłyby być dłuższe. Ale zawsze to mniej się trzeba schylać czy kucać. Ale jak znajdę takie teleskopowe to z pewnością nabędę.
Mgduska 13:40, 08 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Aguś,te mają trochę za twarde ząbki. Podczas ich używania można uszkodzić cebulowe.
Te Mrokasiowe idealnie nadają się do porządków na rabatach. To taka miniaturka grabi do jesiennego sprzątania liści z trawników.

To samo miałam właśnie napisać Mnie też małe grabki kiedyś olśniły. Taki drobiazg, a jak ułatwia życie.