Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Agatorek 15:42, 08 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Aguś,te mają trochę za twarde ząbki. Podczas ich używania można uszkodzić cebulowe.
Te Mrokasiowe idealnie nadają się do porządków na rabatach. To taka miniaturka grabi do jesiennego sprzątania liści z trawników.

Mrokasiowe mam, tylko krótkie. Znalazłam w szpargałach w garażu, trochę już podrdzewiałe .
Tych z twardymi ząbkami (mam takie, tylko krótkie, kosztowały chyba z 8 zł ), używałam ostatnio do wyciągania chwastów (używałam jak motyki, ale z nimi więcej korzeni wychodzi ).
Gruszka_na_w... 18:21, 08 mar 2022

Agatorek napisał(a)

Mrokasiowe mam, tylko krótkie. Znalazłam w szpargałach w garażu, trochę już podrdzewiałe .
Tych z twardymi ząbkami (mam takie, tylko krótkie, kosztowały chyba z 8 zł ), używałam ostatnio do wyciągania chwastów (używałam jak motyki, ale z nimi więcej korzeni wychodzi ).

Do wyciągania chawstów z długim korzeniem idealny jest taki szpikulec. Dla mnie rewelacja. Usuwam nim mniszki z trawnika. Idzie błyskawicznie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 18:36, 08 mar 2022

Fajny ten szpikulec. Dzięki za namiar
Judith 19:10, 08 mar 2022

Do wyciągania chawstów z długim korzeniem idealny jest taki szpikulec. Dla mnie rewelacja. Usuwam nim mniszki z trawnika. Idzie błyskawicznie.

Mam i ja . Bardzo ładnie sie wydłubują chwasciochy.
Wiolka5_7 19:18, 08 mar 2022

Mus zakupić taki szpikulec
sylwia_slomc... 20:05, 08 mar 2022

Martka napisał(a)
Przy okazji przetestowałam nową łopatkę i powiem tak: życie ogrodnika stało się piękne... jest ostra, dobrze i sprawnie można wybrać ziemię i posadzić lub przesadzić coś, będzie mi ogromnie ułatwiała pracę. Rękawice "Magarowe" i "Tarciowe" również bardzo udane, Magarowe trochę przyjemniej leżą i otulają dłoń, Tarciowe jakby delikatnie mniej, ale tylko delikatnie. Obie postaci rękawic warte polecenia.

Rozpakowałam też truskawki i wygląd lekko mnie zmieszał... tak nie wygląda goły korzonek czyli frigo... Czy mylę się? To co teraz z nimi zrobić? Chyba nie do lodówki? Na razie postawiłam w oranżerii. Niech się oswajają z miejscem, a ja z pomysłem, co dalej.

Nieszczelny kompostownik potrafi zaskoczyć, cebulka tulipana jednak nie poddała się procesowi "kompostyzacji"... hmm... to jednak nie świadczy najlepiej o procesach tam zachodzących?

W połowie przyszłego tygodnia zamierzam rozpocząć na dobre prace porządkowe, obcinać, wycinać, przycinać. Miną mrozy, będzie ciepło, a może nawet coś dobrego wydarzy się na świecie, łapię promyki nadziei i z nimi rozpoczynam kolejny tydzień. Pozdrawiam Was ciepło!

dobra łopatka, która się nie gnie bardzo usprawnia pracę Truskawki w oranżerii będą świetnie rosły, nim będziesz wysadzać to już fajne krzaczki będą. A tulipanek nie najlepiej świadczy o ogrodniczce że się na kompoście znalazł celem kompostowania zamiast na rabatce celem podrośnięcia by za rok lub dwa cudnie zakwitnąć. To nic nie kosztuje, a po co potem wydawać na kolejne cebule jak można inną roślinkę sobie kupić Taki mały wyrzut sumienia A tak serio to ja takie cebulki w łące sadzę i czasem coś tam zakwitnie jak nornice nie zjedzą
Agatorek 20:39, 08 mar 2022

Wiolka5_7 napisał(a)
Mus zakupić taki szpikulec

Ja już zamówiłam
Wiolka5_7 21:25, 08 mar 2022

Agatorek napisał(a)

Ja już zamówiłam

Fajnie
LIDKA 23:06, 08 mar 2022

Agatorek napisał(a)
Cena trochę wysoka, ale fajne są te grabki

Mam wąskie grabie.podobne do tych z linka. Potrzebowalam i nie bylo w sklepie. Kupilam normalne i syn mi obciął boszówką z kazdej strony po 3 zęby.
Magara 00:19, 09 mar 2022

Wihajster nazwany szpikulcem przestaje być wihajstrem