Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Milka 07:08, 09 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Do wyciągania chawstów z długim korzeniem idealny jest taki szpikulec. Dla mnie rewelacja. Usuwam nim mniszki z trawnika. Idzie błyskawicznie.

U mnie się nie sprawdza, mam inne.
Milka 07:09, 09 mar 2022

Mgduska napisał(a)

To samo miałam właśnie napisać Mnie też małe grabki kiedyś olśniły. Taki drobiazg, a jak ułatwia życie.

W pracach ogrodowych, dobre narzędzia to podstawa, wiele się nie sprawdza, ale są i takie na medal.
Gruszka_na_w... 13:24, 09 mar 2022

Magara napisał(a)

Wihajster nazwany szpikulcem przestaje być wihajstrem

Wihajster to bardzo bliska mi nazwa. Mój tato często jej używał na określenie różnych dziwnych narzędziowych przydasi: "Podaj mi ten wihajsterek!"
To chyba z niemieckiego -wie heißt er. Używał też słowa "pierdolniczek" na określenie różnych drobnych części (zaślepek, złączek, zaworków). Mam zapisane w pamięci i zdarzało mi się budzić lekkie przerażenie panów w sklepach branżowych, kiedy oznajmiałam: "Potrzebny mi jest taki pierdolniczek"- i tu następował opis.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Mgduska 14:01, 09 mar 2022

W mojej rodzinie wihajster też funkcjonuje jako każda rzecz trudna do jednoznacznego określenia. Głównie coś, co skądś wystaje, co można chwycić, przekręcić, trochę wajcha, ale mobilna Słowo dobre na prawie wszystko.
Judith 15:06, 09 mar 2022

U mnie jest dynks .
olciamanolcia 18:36, 09 mar 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Wihajster to bardzo bliska mi nazwa. Mój tato często jej używał na określenie różnych dziwnych narzędziowych przydasi: "Podaj mi ten wihajsterek!"
To chyba z niemieckiego -wie heißt er. Używał też słowa "pierdolniczek" na określenie różnych drobnych części (zaślepek, złączek, zaworków). Mam zapisane w pamięci i zdarzało mi się budzić lekkie przerażenie panów w sklepach branżowych, kiedy oznajmiałam: "Potrzebny mi jest taki pierdolniczek"- i tu następował opis.

Ale się uśmiałam. Wihajster to znane mi słowo- tłumaczenie podobne jak u Ciebie za to pierdolniczek to u mnie na porządku dziennym- tak nazywa mój Mąż moja torebkę
Agatorek 19:08, 09 mar 2022

olciamanolcia napisał(a)

Ale się uśmiałam. Wihajster to znane mi słowo- tłumaczenie podobne jak u Ciebie za to pierdolniczek to u mnie na porządku dziennym- tak nazywa mój Mąż moja torebkę

Hahahaha
Mgduska 20:22, 09 mar 2022

Judith napisał(a)
U mnie jest dynks .

Dynks też jest wszechprzydatny A to już zdecydowanie coś wystającego?!?
Judith 21:25, 09 mar 2022

Mgduska napisał(a)

Dynks też jest wszechprzydatny A to już zdecydowanie coś wystającego?!?

Może być wystające, ale nie musi . Dynks to coś raczej drobnego, czego nazwy w danej chwili nie pamiętamy albo nie wiemy jaką ma nazwę - na ten przykład „podaj mi ten dynks do zamocowania wtyczki”, „oderwał mi sie dynks w kurtce i nie mogę jej powiesić na haczyku”, „szyna do zasłon zakończona jest owalnym dynksem” itd itp : d .
Mgduska 21:33, 09 mar 2022

olciamanolcia napisał(a)

Widocznie nosisz małą torebkę