Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

jolanka 08:54, 09 maj 2022

Kanciki jednak robią robotę, muszę pomyśleć
Chciałam ułożyć wzdłuż rabat kostkę. Przymierzyłam tak na próbę , na części i nornice zaczęły ryć właśnie wzdłuż tej kostki, która się po prostu zapadła
Na liściaste czekamy z utęsknieniem ale jak patrzę na ten mój las za ogrodzeniem i wywożę kolejne tony liści z ogrodu to marzy mi się jakiś cud jak w stajni Augiasza (moje buczki tez już zaliścione
Adela 22:37, 09 maj 2022

U mnie też dziś było kancikowo
Rumianka 22:56, 09 maj 2022

Martko, Twój ogród tak szybko dorośleje, że nadziwić się trudno. Jest zachwycający, a oranżeria dodała wyjątkowego uroku. Zachwycam się zawsze kancikami...u kazdego, gdyż od razu rabata wygląda bardzo schludnie...Ogród staje się taki uporządkowany...U siebie jednak o kancikach mogę tylko pomarzyć, mam ziemię piaszczystą na maxa. Kanciki robiłam na początku, ale tylko po deszczu wyglądały jako tako, a przy słonecznej pogodzie piaseczek ( jak bułgarskie - Złote Piaski) wysypuje się na trawę, tworząc wręcz bałagan...odpuściłam i tylko obrzeża się sprawdzają, chociaż nie są zbyt efektowne, ale cóż...taka gleba.
Martka 19:03, 10 maj 2022

Mrokasiu, no właśnie zauważyłam, że buczki to konkretnie, cyk i są liście. Ambrowce, te to długo trzymają w napięciu. Zastanawiam się, gdzie by tu jeszcze jakiegoś posadzić... a najbardziej chyba Rohan Weeping Bardzo podobają mi się liście buka Asplenifolia, ale to olbrzym, nie do mnie. Wciąż mam niedosyt drzew, z drugiej strony muszę ruszyć wyobraźnią, że te które mam, kiedyś będą duże i jak to wtedy będzie. Wyobraźnia strajkuje. Moje kanciki mają przerwę do weekendu, wtedy mam nadzieję, że dokończę dzieło.

Jolanko, u mnie cud by się przydał nie tylko w ogrodzie zawsze będzie mi brakowało w otoczeniu wielkich drzew i nawet argumenty Marysi Mary, że to oznacza mało światła, że ciemno od sierpnia, też nie trafiają do mego serca
Zdjęcia Twoich drozdów są od wczoraj podziwiane w mojej rodzinie. "Niesamowite! Ale jak ona je wypatrzyła?" "Na pewno ze statywu". "Z takim obiektywem to można sobie oglądać". "To może zacznijmy od dobrej lornetki?" Stanęło na lornetce W międzyczasie regularnie naloty szpaków znacznie przetrzebiają populację dżdżownic w ogrodzie i nie wiadomo, czy cieszyć się tak bardzo czy nie. Dżdżownice muszą się wziąć do roboty, niech żyją rabaty no dig, kolejne robią się.

Elu, to dużo zmienia, ale bywają takie okresy, że na kancik zupełnie już nie starcza czasu... Czy masz jakieś sprawdzone nożyce do przycinania trawowych wąsów?

Eliso, piasek zmienia postać rzeczy = kancika. Piasek ma swoje niekwestionowane zalety. Wiele roślin, które lubię bardzo, nie chce rosnąć na glinie. Wiosną na piasku wszystko szybciej rusza. Ja wiosnę mam później, za to zużywam zdecydowanie mniej wody na podlewanie. Gdybym miała glebę do wyboru, to nie potrafiłabym go chyba dokonać. Obrzeża to dobre rozwiązanie w takiej sytuacji. W części ogrodu mam obrzeża z bloczków granitowych, ale uznałam, że nie chcę ich wszędzie, to byłoby za ciężkie w odbiorze. Połowa rabat ma kanciki, połowa obrzeża, tak jest zupełnie dobrze.

Martka 19:18, 10 maj 2022

Wiosenna gorączka trwa, moc nowości, zieleni przybywa.
Cukinie zgłaszają chęć kwitnienia? Kompost i ciepło działa na nie, muszę zahartować i do gruntu.

Pojawiają się siewki ogórków, bardzo na nie liczę.

Klony Katsura, Skeeters Broom i Pixie w wiosennej pełni.

Rabata z hortensją Annabelle i szałwią Caradonna, liatrą kłosową, jarzmianką. Czosnki w pąkach.

Kalina Kilimandżaro - czy to zapowiedź kwitnienia??

Martka 19:20, 10 maj 2022

Zachwyciło mnie kiedyś to połączenie, czy rozpoznajecie te zwisające kremowe fluczki na tle trzcinnika Brachytricha? Poszukuję ich, bo mam trzcinniki

Mgduska 19:34, 10 maj 2022

Krwiściąg
Martka 19:47, 10 maj 2022

Dzięki, Madziu, dzięki Tobie namierzyłam go, to może być krwiściąg tępolistny Alba!
Gruszka_na_w... 19:56, 10 maj 2022

To może być krwiściąg delikatny Alba
albo krwiściąg delikatny White Tanna

Oba są bardzo podobne.
Zdjęcie cudne. Piękny duet.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Martka 20:01, 10 maj 2022

Zachwycają mnie listki róży Gertrude Jekyll. Są tak zwiewne, delikatne, nie nazbyt błyszczące, piękny kolor. Ta różanka jest obecnie moją ulubioną rabatą. Penstemony i jeżówki zwykłe z drugiego planu ładnie przezimowały, już są ogromne. Tulipany jeszcze przez chwilę są.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies