Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 17:28, 21 cze 2022

Juzia napisał(a)

Z tym lekkim zaróżowieniem jej nawet ładniej

Juziu, namawiam
Mgduska 17:31, 21 cze 2022

Emma jest przepiękna, to jest właśnie ta jeszcze jedna, którą bym upchnęła u siebie
Czego nie mogę powiedzieć o Desdemonie, która się u mnie uwstecznia - nie wiem - zmarzła, czy co, jest mniejsza niż rok temu i raczej nie zakwitnie. Poza tym ta jej biel jest okropnie zimna i kiepsko się komponuje, no całkiem ją przestałam lubić, hmm, ale ciężko lubić topielca. To była od początku kiepska sadzonka, mam nadzieję, że Twoje są lepsze. Jak Pszczółka pisała o tendencjach pnących Desdemony, czułam, że musimy rozmawiać o innych odmianach.
Olka też piękna, jak ona pachnie, prawda?
Wiolka5_7 17:48, 21 cze 2022

Twoje molinie też super urosły zrobię foto i wrzucę
ElzbietaFranka 20:52, 21 cze 2022

Martka napisał(a)
Mamy lato! Już oficjalnie przecięło wstęgę, zapowiada wysokie temperatury, w ogrodzie pełno zapachów, kwitną róże, nie można ruszyć się bez sekatora, wszędzie czeka ogławianie, przycinanie, wycinanie...

oraz PODPIERANIE! Po deszczach sprawa stała się pilna. Jestem ciekawa, jak u Was. U mnie spadło 20 l na m2, nie jest źle, ale patrząc na prognozy pogody myślę, że podlewanie będzie konieczne wnet.

Co ty piszesz jeszcze nasz sucho?
Martka dzisiaj u nas co pół godziny lało. Fugi w kostce wybite. Od 2 godz się uspokoiło.

Cieszę się że tak napadało. To prawda jedna robótkę się zakończy to następna w kolejce. Właśnie przewrotnie taki piękny a trzeba go przycinać bo się rozsiewa. Szałwie też mi się rozsiewają ale z tym to nie ma problemu.

Róże ci bardzo ładnie rosną.
Gruszka_na_w... 21:26, 21 cze 2022

Martka napisał(a)

Bardzo uroczo prezentuje się szałwia lekarska, Hania pisała, że zakwitnie, tak się stało przeniosę ją z warzywnika na rabatę.

Ona u mnie bardzo długo kwitnie. Przyciąga mnóstwo owadów. Po kwitnieniu zetnij jej tylko tę część pędu, która kwitła. Szałwia lekarska (jak ustaliłyśmy z Galgasią) nie toleruje cięcia do ziemi tak jak szałwie ozdobne tylko z kwiecia.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ryska 21:34, 21 cze 2022

U nas pada i to porządnie.
Dlatego skusiłam się na akcję pod kryptonimem: penstemon
Czy Ty sadziłaś po 3 róże w jeden dołek? Przepiękne krzaki, Ascot wymiata.
Magleska 22:53, 21 cze 2022

Martka
czekam na moją LEH po Twoich fotkach to już tuptam w miejscu ,kiedy będzie

dobrze ,ze sobie dawkujesz prace -teraz nastał czas,żeby zachwycać się różami
Roocika 09:02, 22 cze 2022

Marta pozdrawiam i miłego omiatania

antracyt 09:57, 22 cze 2022

Omiatam wszystko z Tobą, do siebie wyjdę dopiero jak nieletni kosiarkowy zakończy walkę z trawą. Boję się na to patrzeć
Która z róż najlepiej zniosła tak intensywne opady?
Martka 11:34, 22 cze 2022

Mgdusko, Emma piękna, ale Desdemona też, pąk jest dość krótko biały, przed odpadnięciem płatków. Na razie krzaczki są małe, ale i tak kwitną ochoczo. Mają (jeszcze) dużo miejsca - może to klucz? Zestawiać będę z bielą, to ma być „biała” rabata. O tendencjach pnących Desdemony jeszcze nic nie wiem, ale nie obrażę się za nie Pachnie nie gorzej od Olki

Wiolu, byłam, widziałam, jest radość. Czyli Heidebraut na glinę jest w sam raz. Molinie Karl Foerster natomiast przezimowały słabo i mają mizerne kępki, łapią jakąś rdzę.

Elu, to u mnie opady były łagodniejsze, ale dobrze, że w ogóle coś. Ponoć róże w pierwszym sezonie jeszcze nie dają się we znaki robią to później z sadzonek jestem bardzo zadowolona, wszystkie ładnie rozwinęły krzaczki z patyków (z wyjątkiem Olivii i Gertrudy) i kwitną, najsłabiej Munstead Wood, jakoś łatwo łapie grzyba, a najmocniejsze okazały się na ten moment Alexandry. Zajrzę do Ciebie na róże obowiązkowo

Haniu, zawsze lubiłam szałwię, ale nie przypuszczałam, że i na rabacie zaprezentuje się tak dobrze kwiatki mnie zachwycają, Wasze obserwacje bezcenne. Kępki nie przypinasz teraz jak w przypadku szałwii, tylko pędy z kwiatostanami do momentu kwitnącej części, tak?

Rysko, dołek jeden plus róża jedna i metr obok to samo, tak posadziłam dwie Ascot. Lubię plamy tego samego koloru, a ta róża wyglada na bardzo silną w tym roku była też wyjątkowo chętnie oblegana przez mszyce, właśnie ona. Może miejscówka - na rogu, łatwiej było mrówkom i mszycom trafić? Twoja akcja mnie również zainspirowała, dziś po pracy dołączę do grona przesadzających

Maglesko, kiedy będzie dostawa? LEH ma spore grono fanów, jak się okazuje Koniecznie pokaż krzaczek-krzaczki? W jakim towarzystwie ją posadzisz???

Asiu, dziękuję, ale też aż tak sielankowo nie jest obowiązki dają się we znaki - i te pracowe i ogrodowe omiatanie ma limity

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies