Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 21:12, 22 cze 2022

Judith, nie ma tego złego. Gaury kwitną do mrozów. Możesz je połączyć z jeżówką, rozchodnikiem, stipą... będzie świetnie. Moim zdaniem coś wyższego typu gaura wyjdzie Twojej super-donico-elewacji na dobre

Edit: tu zdjęcie gaury Lindheimera 'Whirling Butterflies' z zeszłego roku.
Lipiec:

Połowa października:

A tu połowa listopada:
Judith 21:19, 22 cze 2022

Martka napisał(a)
Judith, nie ma tego złego. Gaury kwitną do mrozów. Możesz je połączyć z jeżówką, rozchodnikiem, stipą... będzie świetnie. Moim zdaniem coś wyższego typu gaura wyjdzie Twojej super-donico-elewacji na dobre

No to mam nowy plan: gaura i stipa . Dziękuję .
Mgduska 21:27, 22 cze 2022

Martko, Desdemona jest piękna, dlatego ją kiedyś posadziłam, ale zdaje się, że mój krzaczek o tym nie wie
Chopina nie mam, ale chciałabym mieć. Są takie miejsca, gdzie sztywna, wyprostowana róża jest bardzo przydatna - np. przy ogrodzeniu. Moja siostra ma tą różę i naprawdę mało która potrafi jej dorównać w wazonie. Wystarczy jedna, ma tak wielki i solidny kwiat, że jest po prostu gwiazdą. Na pewno potrzebuje zacisznego miejsca, bo róża, która podmarza, nie będzie ładna w sezonie, z reguły choruje i właściwie dochodzi do siebie zamiast wyglądać.
Juzia 21:27, 22 cze 2022

Martka napisał(a)

Ręki uciąć nie dam, ale porównywałam z Iwony100 i Andy, raczej tak. Tu już złapała róż, ale wcześniej jest koralowo:

Jakaś ciemnawa się wydaje
Może to mój monitor
Juzia 21:29, 22 cze 2022

Martka napisał(a)

Juziu, namawiam

Jak w końcu będę miała czas, to zamówię.
Raczej nie w tym sezonie
Mary 22:25, 22 cze 2022

Martka napisał(a)
Hakonechloa macra podarowane od dobrego Duszka pięknie przyrastają, to bardzo kojący widok po zeszłorocznych stratach to rabata z Desdemonami, szukam do niej białych akcentów bylinowych rdesty, przetacznikowce, liatry, inne pomysły?…

Rabata za oranżerią, najmłodsze dziecko, zagęszcza się z dnia na dzień z tyłu, za klonem chowa się ogromna kępa krwawnika

Różanka przy oranzerii czeka na wzbogacenie oraz kwitnienie Jude de Obscure - na froncie są trzy krzaczki.

Białe liatr nie polecam. Krótko ładnie wyglądają. Pozbyłam się.
Przetacznikowce są wielkie i też kwiaty takie szarawe.
Obawiam się, że z rdestem będzie podobny problem jak z liatrą. Wiele roślin o białych kwiatach brzydko przekwita.
tulucy 23:08, 22 cze 2022

Białe byliny były u Rodziejowej omawiane nie tak dawno. Dzwonki kremowe - duże rosną. Floksy. Dzwonki pokrzywolistne. Jarzmianki. Hosty białozielone i hosta babkolistna. Krwawnik kichawiec. Ostrogowiec biały.
Magleska 23:11, 22 cze 2022

Martka jutro podobno ma przyjść moja LEH czekam na nią niecierpliwie -oprócz tego mam
dokupionych kilka innych pomarańczek u lokalnego sprzedawcy -spiszę nazwy i pokażę u siebie wkrótce....mają iść na rabatę przy domku ogrodnika -jak narazie zmiany na tej rabacie w mocnych planach ,bo potrzebuję pomocy w przesadzaniu niektórych bylin

zagęszcza Ci się ogród pięknie

Edit;
białe -zawilec jesienny ,krwawnik kichawiec ,floksy ,szałwia też jest biała -ale u mnie z 5 sztuk zostały 2 ,dużo jest białych kwiatów ....róże okrywowe białe teraz u mnie się rozszalały
tulucy 23:11, 22 cze 2022

Chopin ma piękne kwiaty, ale mój jakoś mi ich skąpił. Nie umiem wyrzucać róż, nawet słabowitych, więc miał u mnie miejscówkę. Ale chyba sam zdecydował się odejść. Z wyprostowanych to już J.W. Goethe lepszy albo taka Rose de Molinard, albo Prince Jardinier.
Magara 23:26, 22 cze 2022

Jak Wy te wszystkie imiona róż ogarniacie????? Dzień w dzień Was podziwiam
Róż mam 6, nazwy pamiętam 3 Burgundy Iceberg bo była pierwsza, Zefiryna bo trzy lata o niej myślałam, i Pomponella bo też długo mi po głowie chodziła