Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 09:53, 24 cze 2022

Zuza, w czerwcu rośliny umieją pozować, prawda? Jeżówki są wszystkie w pąkach, z wyjątkiem Green Jewel.
Gaura Lindheimera Whirling Butterflies, jest teraz lekko, lekko różowa, ale tylko w pierwszej fazie, potem bieleje. Oraz osiąga ponad metr wysokości... o trawniku zaraz napiszę u Ciebie.

Judith 10:01, 24 cze 2022

Cudnie jest! Subtelnie i buszowato jednocześnie. I piękne zdjęcia .
Co to jest za trawka z delikatnymi kwiatostanami?
mrokasia 10:11, 24 cze 2022

Świetnie wyszła ta różanka przy oranżerii!!! Migusiem zmieniłaś to miejsce w coś pięknego .

Ta naparstnica to niezły potwór ale cena zwala z nóg. U mnie widziałam pojedyncze po 10 zł.
DariaB 10:25, 24 cze 2022

Faktycznie trudno uwierzyć, że od powstania rabaty przy oranżerii upłynęły tylko 3 miesiące, ale jest to też dowód na to, że wiele można osiągnąć w takim w sumie niedługim okresie czasu. Twoje róże są zachwycające, pozostałe zdjęcia też pełne śliczności
antracyt 10:35, 24 cze 2022

Martka napisał(a)
Zuza, w czerwcu rośliny umieją pozować, prawda? Jeżówki są wszystkie w pąkach, z wyjątkiem Green Jewel.
Gaura Lindheimera Whirling Butterflies, jest teraz lekko, lekko różowa, ale tylko w pierwszej fazie, potem bieleje. Oraz osiąga ponad metr wysokości... o trawniku zaraz napiszę u Ciebie.

To chyba miałam taką jasną, prawie białą i wysoką, ale po 2 latach mi wypadła. Zostawiła siewki, tylko że różowe
ElzbietaFranka 10:47, 24 cze 2022

antracyt napisał(a)

To chyba miałam taką jasną, prawie białą i wysoką, ale po 2 latach mi wypadła. Zostawiła siewki, tylko że różowe

Właśnie nie do końca wiadomo, czy z nasion naparstnicy białej nie wysieja się różowe i odwrotnie.

Martka jak będę miała siewki to posadzę w donice. To ewentualnie dam ci jesienią lub wiosna. Kolorów nie gwarantuje bo nie wiadomo co się wysieje.
April 10:55, 24 cze 2022

Gaura Lindheimera Whirling Butterflies ci zimowała? Właśnie chciałam kupić ale nie byli w ogrodniczym pewni.

Zdjęcia róż zrobiłaś artystyczne Ja nie umiem Leosia uchwycić
Mgduska 10:56, 24 cze 2022

Mnie też zaskoczyła w tym roku jeżówka - ale tylko jedna, w donicy, która zimowana była w szklarni. Druga w gruncie raczej trzyma normę
Martka 11:46, 24 cze 2022

Judith, dziękuję w rumieńcach Trawka to trzcinnik Karl Foerster.
Zasadniczo trzymam się założenia, lekki buszyk, ale w ryzach i z liniami prostymi. O ile linie proste można uzyskać dość szybko i kontrolować ich przebieg, to z tym drugim elementem już zupełnie różnie
Właśnie czyszcząc taras myślę o rozwiązaniach zainspirowana donicą przy elewacji u Ciebie i są pewne przemyślenia... na szczęście to temat na przyszły rok

Mrokasiu, nie ma na co czekać sama wiesz, jak to jest motywacja do takich prac szybko się znajdzie. Tę rabatę będę wzbogacać. Chyba za rok dosadzę kilka kępek bodziszka Espresso, na razie testuję w jednym miejscu, jak mu się spodoba miejscówka. Dziś przyjdzie sporobolus i też dosadzę. Może rozrosną się też miniaturki wilczomleczowe Euphorbia characias.

Dario, cieszę się, że róże podobają się, lubią się wygiąć z urokiem do zdjęcia

Zuzo, możliwe, że to ostatni rok jak czasem u naparstnic. Co ciekawe, nie mam siewek, a spodziewałam się inwazji. W przeciwieństwie do penstemonów.

Elu, bardzo chętnie przyjmę naparstnice i przygotuję Tobie coś w zamian, tylko czy jest coś, czego w Twoim ogrodzie nie ma???

April, że artystyczne - tak, ale w tym przypadku to zasługa producentów Nikosia Większość gaur przezimowała, dwie nie. Traktować je trzeba jednak jako jednoroczne, to loteria, tym bardziej, że zima nie była specjalnie dokuczliwa. A wiesz, że Leon mnie zadziwia na zdjęciach, jest chyba najbardziej fotogeniczną różą z tych, które mam

Mgdusko, mnie zaskoczyły wszystkie jeżówki, bo do tej pory nigdy żadna nie przezimowała Chyba przez poprawę gleby? Czy może to ta łagodna zima znów przyczyną wszystkiego? Póki co mamy tyle atrakcji, że jeszcze mi się nie spieszy z wymianą zestawów ale w sumie blada mogłaby już
Judith 12:18, 24 cze 2022

Poważnie to KF?? W moim nie ma nic z subtelności - pionowy wiecheć z niego .