Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Martka 22:36, 24 lut 2023

Przechodząc do spraw bieżących, w ostatnich trzech dniach wychodziłam i wracałam z pracy w ciemnościach i nie byłam świadoma, że w ogrodzie czają się na mnie takie niespodzianki jak ta! Iryski pokazały kolor i stało się to bardzo niespodziewanie!

Porządki ogrodowe wciąż czekają na pogodę, a jak już jest pogoda, to ja w pracy i tak się mijamy. Rabaty łączą nadal "stare z nowym".

Stało się też w szklarni, wzeszły pierwsze rzodkiewki!

Aaaa, zamówiłam i ja wreszcie trochę paprotek, dzięki April i Wiolu. Na ciemierniki sadziłam się także, ale zrezygnowałam, już skarżyłam się na forum, że zapłaciłam 3 stówki mandatu za brak biletu parkingowego, gdyż... przyszłam do auta o kilkanaście minut za późno... No cóż. Mus z czegoś zrezygnować. To z gorszych wieści jeszcze kolejny klon do wyprowadzki, Atropurpureum. Nie wygląda dobrze, a wręcz tak samo jak jego krewniak przywieziony z tej samej szkółki z Wrocławia od Ka... Padły wszystkie z tego źródła. Zostały póki co - dwa od Szmita i na razie zapowiadają się dobrze. Nie wiem, czy można wyciągnąć na tej podstawie jakiś wniosek... ja taki, że już nie kupię klona palmowego

Jutro z rana spaceruję po Waszych ogrodach, tymczasem życzę weekendowego wytchnienia

Martka 22:57, 24 lut 2023

Olu, bold textświetnie, że tu na forum się odnalazłaś! Poczytaj Magarę, dopiero wpadniesz w zachwyty ogrodniczo-literackie (nawet powieść napisała i nie chce się przyznać Każdy sposób na ubogacanie słownictwa jest dobry, choć myślę, że równie ważne jak czytanie jest pisanie właśnie, a to by wskazywało na zasadność założenia wątku Wzbraniałam się przed tym, jednak bez tego wiele by mnie ominęło jak wpadnie Ci na rabaty tyle mądrych głów - od razu weselej i rozumniej
Powiem Ci jeszcze, że ogrodnictwo bardzo rozwija i nie spodziewałam się, że dzieje się to aż tak wielowątkowo. Społecznie, intelektualnie, fizycznie, estetycznie, emocjonalnie (poznajemy siebie...), lista zalet (w zasadzie samych zalet) jest bardzo długa i daje dużo szczęścia. Zaczynasz od właściwej strony, czyli od gleby, więc niedługo będzie dobrze, zdrowo i pięknie Kibicuję!

Gruszka_na_w... 23:18, 24 lut 2023

Martka napisał(a)

A z tematów warzywnych:
[b]Haniu
, wczesna kapusta to wczesna, znalazłam taką odmianę „kapusta głowiasta biała pierwszy zbiór”, od L., którą już w czerwcu można zbierać, okres wegetacji ok. 60 dni. Chcesz kilka nasionek?
A „zimowa” to mój skrót myślowy, chodzi o zbiór późnojesienny. Tu mam odmianę Biała Brunświcka. Fasola tyczna - mam Pięknego Jasia.

Mandatu współczuję. Tyle roślinek można by nabyć za równowartość. Jakiś ten strażnik zupełnie nieogrodniczy był.

Pytałam o te kapusty nie z chęci ich wysiewania. To po prostu rzadki wybór przy skrzyniowej uprawie warzyw. Stąd moje pytanie.
Sama zrezygnowałam z ich uprawy po drugim razie. Zajmowały na grządkach bardzo dużo miejsca, a same główki nie powalały swoją wielkością. Wymagały potężnego zasilania i podlewania. Był też problem z gąsienicami bielinka.
Z fasolą tyczną na suche nasiona też nie miałam sukcesu. Ze strączków ledwie udało się zebrać tyle nasion, aby starczyły na jeden posiłek. Przerzuciłam się na uprawę fasoli tycznej w typie mamut. Ma płaskie i szerokie strączki. Częściej mogę ją wykorzystać w kuchni.
Czekam więc na Twoje doświadczenia i życzę sukcesów w uprawie.
Rzodkiewka wykiełkowała- ależ Ci zazdroszczę. dzisiaj chodził za mną twarożek z rzodkiewką, gotowanym jajkiem, szczypiorkiem i jogurtem.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Agatorek 23:51, 24 lut 2023

Fajnie, że masz już pierwsze sukcesy w szklarni , podejrzewam, że gdzie ich więcej . Trzymam kciuki.

Przykro czytać o klonie. I to wszystkie z jednego źródła. HMm albo przypadek, albo z czymś przyjechały. Albo nie przyzwyczajone do klimatu na Mazowszu.
W każdym razie szkoda .
Mandatu także współczuje. Pamietam, jak eM dostał, bo był pewien, że parkowanie płatne jest tylko do 18, a jakiś czas temu wydłużyli do 20. No i zapłacił. Nie wiem, jak jest teraz, ale wtedy było tak, źe jeśli się zapłaciło w ciągu 7 dni, to dawali zniżkę (informacja o tym była na piśmie, które dostał - wezwaniu do zapłaty). I zamiast 250 zł, zapłacił wtedy 170 zł.
Martka 00:07, 25 lut 2023

Haniu, to nie był pieszy patrol, a e-kontroler, takie auto które jeździ po ulicach z czytnikiem i kamerami na dachu powiadomienie o "przewinieniu" dostałam 2 tygodnie później pocztą opłaty za parkowanie wzrosły drastycznie i mandatu tej wysokości też bym się nie spodziewała, roślinki muszą czekać.

Dziękuję Ci za wiadomości warzywne, z tyczną chcę spróbować, ale nie obiecuję sobie zapasów fasoli na zimę . Kapusta nie będzie rosła w skrzyni, raczej w gruncie "opasanym" 15cm deską. Wysokość jednej deski będą miały wszystkie nowe "skrzynie"-opaski. Ciekawostka jest taka, że w zeszłym roku w skrzyni miałam jedną kapustę (nie wiem, skąd) i urosła z powodzeniem, nic jej nie żarło, a te w gruncie (5 szt. na ozdobnych) w tym roku miały mączlika... Kapusta lubi wodę i obornik, zdaję sobie sprawę. Za to jej smak tak mnie zaskoczył, że koniecznie chcę to powtórzyć.
Haniu, a co to jest typ mamut? ... Kojarzy mi się z czymś ogromnym Na rzodkiewkę czekam z utęsknieniem
Martka 00:12, 25 lut 2023

Aga, dzięki za kciuki!!!
Pismo z inf. o mandacie było niemiłą niespodzianką ... nie zauważyłam inf. o zniżce z racji wcześniejszej wpłaty, ale może nie doczytałam?... zerknę, dzięki! Tak, parkowanie jest już od dawna do 20, myślę, że wiele mandatów poszło z tego tytułu. Właśnie to źródło mnie zastanawia, może skażona ziemia w szkółce? Jeśli te dwa "ostatnie" będą rosły, hipoteza mogłaby się potwierdzić. Ale też może to być kwestia gleby u mnie w ogrodzie, nie chcę oczerniać. Niemniej warto zapytać inne osoby, jak im się sprawują klony od Kacz. z Wrocławia. Jeśli czytacie, dajcie proszę znać

Magara 00:25, 25 lut 2023

Martka napisał(a)
Poczytaj Magarę, dopiero wpadniesz w zachwyty ogrodniczo-literackie (nawet powieść napisała i nie chce się przyznać

Martka, forum cenzoruję na bieżąco, no prawie
I kategorycznie się muszę sprzeciwić - przecież przyznałam się do napisania powieści
P.S. Konewki nadal mnie zachwycają, po Twoich opisach odnośnie użytkowania jeszcze bardziej
Wiaan 01:17, 25 lut 2023

Marta współczuję mandatu, mnie tak kiedyś drogo kosztowała wizyta u fryzjera.
Czytam o klonach i dziwny zbieg okoliczności i przykro mi U mnie padł w zeszłym roku, a tam gdzie go kupowałam nie mają klonów w regularnej sprzedaży, sprowadzają nie wiadomo skąd. Jak kupowałam u innego Pana od klonów i wlasnie z mojego terenu, jest ok.
Na szczęście masz inne radości i ukoją Cię po utracie klonów
Szklarnia jest śliczna i wspaniale się realizujesz, może kiedyś się wkręcę w warzywa, na razie tylko podziwiam u Ciebie
Z pogodą też się mijam, ale Marta bez stresu

LIDKA 08:34, 25 lut 2023

Klona szkoda.ja sie skusiłam na 2 szt i jeden kipnął prawie natychmiast,-orange dream natomiast artropopurpureum rósł ładnie i to w przeciągu.
Teraz siedzi we włókninowym okryciu. Zobaczymy co będzie jak odkryje.

Zrobie jeszcze jedno podejście i kupie jakiś japoński co ma zielone listki. U koleżanki taki rośnie wysoki do prawie 2 piętra. Babka która go sadziła mówiła ze on ma ok 25 lat.
Gruszka_na_w... 13:21, 25 lut 2023

Martka napisał(a)
Haniu, to nie był pieszy patrol, a e-kontroler, takie auto które jeździ po ulicach z czytnikiem i kamerami na dachu powiadomienie o "przewinieniu" dostałam 2 tygodnie później pocztą opłaty za parkowanie wzrosły drastycznie i mandatu tej wysokości też bym się nie spodziewała, roślinki muszą czekać.

Odczłowieczanie różnych sfer życia przypomina nieco kafkowskie klimaty. Nikt już nie wysłucha ze zrozumieniem.

Martka napisał(a)
Haniu, a co to jest typ mamut? ... Kojarzy mi się z czymś ogromnym

Zerknij sobie
tutaj tyczna
a tutaj wysoki krzaczek

Używam jej do potraw typu leczo, do barszczu ukraińskiego.
Wysiewam tę tyczną.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies