Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

DariaB 10:48, 24 kwi 2023

Martuś bajeczne zdjęcia niedzielne, takie błogie i napawające spokojem. A powiedz mi czym zaspali panowie kostkę? Bo mi polecono bazalt ale on jest prawie czarny, a Ty chyba masz coś innego.
Martka 20:29, 24 kwi 2023

Kordino, co to był za weekend… lato dosłownie

Aneto, dziękuję, zebrałam się na zdjęcia, bo wszystko zasuwa i przekwita, ulatuje tak szybko jak nadeszło.

Krystyno, dziękuję, muszę znaleźć sposób na narcyzy. Jak cebulowe u Ciebie? Czy sadziłaś coś?

Basiek, dziękuję do bieli narcyzów doszły od wczoraj tulipany w kolorze purpury.

Maglesko, zupełnie leniwie było i bardzo na tym lenistwie zyskałam dziś nowa energia

Ajka, dziękuję, też jestem bardzo zadowolona. Och, ja na punkcie białych narcyzów oszalałam. Jeśli nie zechcą rosnąć, polubię żółte. Sadź, świetnie uzupełniają się z innymi wiosennymi

Haniu, ech, chciałoby się mieć te łany, a tu lipa. Pokaz trwa i nie mogę oderwać wzroku, szczególnie o poranku i przy zachodzie słońca. Na ciepłe i słoneczne dni liczymy

Ewo, kępa narcyzów to moje marzenie, u mnie słabo z nimi, większość zeszłorocznych zanikła… nawet takie Tete-a-tete. Dziękuję Ci za uwagę o dzieleniu czosnków, sryliony trzeba uwolnić  Zapisuję, że za rok mam dzielić czosnki. Robisz to po ich kwitnieniu?

Roociko, dziękuję, wszystko w swoim czasie i z pewnością zaznasz tego uczucia do tego czasu to Twój ogród zamieni się w istną świątynię dumania

Ewelino, dziękuję i pozdrawiam

Agnieszko, ta rabata jest moją ulubioną. Widać ją z salonu, widać z oranżerii, warto to miejsce dopieścić

Sarenko, dziękuję lubię tę rabatę bardzo, a dokładnie rok temu dopiero kopałam i 23.4. tak to było:

Justynko, narcyzy lubię w bieli, żółte już mniej. Tak chciałam zobaczyć Twoje żółte tulipany, a one już u Teściowej chciałam obdarować czerwonymi przyjaciół, ale nie przeszło

Mgdusko, dziękuję

Kasya, gdybym miała mniej drażliwych sąsiadów, nie poszłabym w plastikowe. Nie widzę zalet obiecanego przez producenta turbo-kompostowania, ale za to nie dobierają się do kompostownika gryzonie. Wady - plastik. Wolałabym z desek lub siatki, ma lepszy dostęp powietrza. Zerknij do Hani Gruszki, rok temu odświeżyła, ekstra jest jej patent.

Dario, dziękuję, kwiecień zaskakuje Kostkę mam zasypaną mączką granitową. Jest w kolorze kostki. Zerknij na frakcję, są takie mączki jak pył, są też z drobnymi „kamykami” i te lepiej klinują kostkę. Bazalt jest z pewnością droższy od zwykłej zasypki granitowej.

Martka 20:47, 24 kwi 2023

Ileż można odkryć jednego dnia.
Sikor uwija się wokół budki i szuka pożywienia, jest bardzo zdeterminowany. Wcześniej uwijały się w parce.
Buk purpurowy pendula zaczął wypluwać liście, wczoraj trzymały się korony, dziś fruwały po całym ogrodzie.
Jeden z buków sadzonych rok temu wypuścił listki. Już zielony!
Graby i klony w liściach.
Gertrude J. oblepiona mszycami próbowała złapać oddech. Uratowałam rozduszając je bezlitośnie.
Oczar, który prawie nie miał korzenia w donicy, pokazał pierwszy zielony listek, kolejne w drodze.
Mrówki zadomowiły się w trzcinnikach szorstkowłosych, po kolei w każdym.
Osty już w natarciu, zadarniają rabatę.
Edit: pole siewek słonecznika pod jałowcami odkryłam, ach te sikorki
I tak można wymieniać. Lawina nowości.
Roztulipaniło się, nie wiedzieć kiedy, na różance przed domem.

Agatorek 20:50, 24 kwi 2023

Zaróżowiła Ci się rabata ❤️.

Rok temu miałaś rabatę doniczkową, a nie narcyzową
Martka 20:52, 24 kwi 2023

Jestem zachwycona łopatką do usuwania korzeni palowych: osty i mniszki w natarciu, łopatka ratuje moją motywację do ich usuwania opieliłam dziś rabatę z hortensjami (ponad 20 m2) i żyję. Kosz ostów zebrany.

Do ataku szykuje się perz.

Martka 21:02, 24 kwi 2023

Bardzo mnie ucieszył fakt, że euphorbia characias - mam ją z nasionka podobnego do kleszcza - zechciała przezimować i szykuje się do kwitnienia.

Zieleń grabów jest zachwycająca.

Graby na froncie też już.

W gąszczu nowości odnotujmy fakt, że kwitnie pieris.

Oraz tulipany Sarah Raven, które dołączyły do bieli narcyzów. Bardzo mi to połączenie odpowiada.

I jeszcze portrecik SR w słońcu.

Szaleństwo na chwilę ucichnie, pogoda zmieni temperatury na kilka dni, ale nic nie powstrzyma liści na drzewach, a na te czekam najbardziej...
Gruszka_na_w... 21:19, 24 kwi 2023

To nadchodzące ochłodzenie dobrze rokuje długości kwitnienia tulipanów. Wysokie temperatury temu nie sprzyjają, a przecież chcemy podziwiać urodę SR jak najdłużej.

Graby na Mazowszu bardziej rozwinięte niż na Dolnym Śląsku.
Siostra działa z werwą, bo połknęła bakcyla. Początek jest zawsze najbardziej intensywny i ekscytujący. Spać po nocach nie można. Potem jest jak w starym dobrym małżeństwie. Rutyna się wdziera.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Anda 21:21, 24 kwi 2023

Pięknie wiosennie u Ciebie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mary 21:44, 24 kwi 2023

DariaB napisał(a)
Martuś bajeczne zdjęcia niedzielne, takie błogie i napawające spokojem. A powiedz mi czym zaspali panowie kostkę? Bo mi polecono bazalt ale on jest prawie czarny, a Ty chyba masz coś innego.

Nigdy wcześniej się nad tym nie zastanawiałam. Bazalt jest czarny, ale mączka bazaltowa nie jest czarna. Jej kolor jest podobny do koloru mączki granitowej, a w przypadku wersji granulowanej przypomina superfosfat.
Martka 22:10, 24 kwi 2023

Agnieszko, różanka zafioletowiła się nawet musiałam mieć mocne zapotrzebowanie na kolor zamawiając tulipany zbiegło się to z covidem narcyzy zamawiałam dużo wcześnej i byłam powściągliwa.

Haniu, ewenement, Dolny Śląsk chłodniejszy. Siostrę zrozumieć muszę, dwa lata temu sama nie mogłam spać po nocach teraz ja mogę stroić żarty ze szwagra, biega za żoną i kopie

Ewo, za czosnkowy instruktaż bardzo dziękuję

Marysiu, bazalt do ogrodów to właściwie bazalt zmielony na pył, czasem jest jaśniejszy, czasem lekko ciemniejszy, ale nie jest to czarny. Do zasypki wykorzystuje się frakcję znacznie grubszą, 1-3mm, mniejsza nie będzie spełniała należycie zadania. I ona faktycznie jest czarna, nie jasno-szara jak mączka, którą stosujemy w ogrodach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies