Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

ajka 22:20, 24 kwi 2023

Ładnie dobrane kolory. Jaką masz odmianę pierisa? To niebieskie to bratki? Dalej wzdycham do narcyzów
darkowa 22:26, 24 kwi 2023

Krystyno, dziękuję, muszę znaleźć sposób na narcyzy. Jak cebulowe u Ciebie? Czy sadziłaś coś?

Marto , co roku sadzę , ale co niektóre nie powtarzają.
Niezawodne są EE, i o dziwo w tym roku wyszły mi które
wsadzałam z 2 lata temu, ale zabij nie mogę znaleźć nazwy.
Jesienią wsadziłam jeszcze
american dream
lovely combinations
purple princ
tak w sumie wzięłam bez przekonania, bo wiosną zawsze po krótkim kwitnięciu , mówię , że to ostatni raz.
Narcyze również mam , ale pełne i nawet ładnie się rozrastają. Nie mam "tet a tet", muszę się poprawić no i białe.
W białych zakochałam się dzięki tobie.
No i jeszcze mam inne wiosenne , jak wszędzie.

Magara 23:40, 24 kwi 2023

Martka, wszystko cudne u Ciebie
Od paru dni miałam z tyłu głowy, żeby zapytać jak Twój pieris - a okazuje się, że kwitnie
Mój chyba jednak umarł Strasznie duże straty mam po zimie China Girl nie daje oznak życia, judaszowiec Forest Pansy (ten, o którym myślałam, że jest grujecznikiem ) też nie daje oznak życia, do tego zespołu dochodzi pieris Zastanawiam się o co chodzi i czy to faktycznie wina zimy czy może czegoś innego
Mgduska 08:38, 25 kwi 2023

Magarciu, ta zima była bardzo dziwna - u mnie też po raz pierwszy zmarzło parę roślin, nie licząc hortensji ogrodowej, która marznie z definicji. Dziwna, bo niby śnieżna, ale mroźna - kilka róż odrasta od poziomu zero, wszystko, co ponad - jest czarne. Wcześniej nieznane mi zjawisko. Słabe to pocieszenie, ale to na pewno nie Twoja wina.
antracyt 08:54, 25 kwi 2023

Podoba mi się ta Sarah Raven. Ciekawe, czy powtórzy kwitnienie.
April 09:21, 25 kwi 2023

Martka napisał(a)

Uwielbiam też białe tulipany

Tu namnożyło się porządnie. Rok temu botanicznych tulpa clus. Stellata było niewiele.

Te tulipany bardzo ciekawe. Nie mogę znaleźć w necie tej odmiany. Gdzie kupowałaś?
Roocika 09:31, 25 kwi 2023

Martka napisał(a)
Jestem zachwycona łopatką do usuwania korzeni palowych: osty i mniszki w natarciu, łopatka ratuje moją motywację do ich usuwania opieliłam dziś rabatę z hortensjami (ponad 20 m2) i żyję. Kosz ostów zebrany.

Do ataku szykuje się perz.

Marta, a możesz podlinkować co to za łopatka.

Kupiłam w ub. sezonie jakąś ze stali nierdzewnej ale wygina się w mojej twardej glinie i mnie krew zalewa. A osty i perze w natarciu
Wiaan 10:20, 25 kwi 2023

antracyt napisał(a)
Podoba mi się ta Sarah Raven. Ciekawe, czy powtórzy kwitnienie.

Bardzo ładny, taki dostojny Gdzie go zakupiłaś? Pasowałby do moich pomarańczowych Synaeda Orange, też liliokształtny. Pięknie masz
DariaB 11:17, 25 kwi 2023

Mary napisał(a)

Nigdy wcześniej się nad tym nie zastanawiałam. Bazalt jest czarny, ale mączka bazaltowa nie jest czarna. Jej kolor jest podobny do koloru mączki granitowej, a w przypadku wersji granulowanej przypomina superfosfat.

Tylko to co mi zaproponowali na składzie to właśnie nie do końca mączka tylko takie bardzo drobne kamyczki. Nawet nie wiem czy mają miał granitowy, o którym pisała Marta, pytałam ich o granitową zasypkę jak ten bazalt ale mieli tylko kamyki w dużej frakcji.
Edit: doczytałam, że Marta już odpisała w sprawie zasypki
DariaB 11:21, 25 kwi 2023

Martuś z każdym dniem jest u Ciebie piękniej Tulipany Ci szaleją i piękne są.