Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

Judith 15:59, 10 cze 2021

Dziewczyny, ale to nie jest tak, ze miejsce szczepienia ma być NAD ziemią?
Anda 17:13, 10 cze 2021

LIDKA napisał(a)

Ando, Czy ja dobrze zrozumiałam ze miejsce z którego rosną gałęzie trzeba zakopać ?

moje jeszcze w donicach. niedługo będę sadzić dopiero.

Tak, koniecznie pod ziemią. To serce róży. Nawet jeśli przemarznie lub wiatr połamie, czy grad zniszczy, to z tego miejsca wyrosną nowe pędy spod ziemi.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:15, 10 cze 2021

MiluniaB napisał(a)

Ewcia z dużą bryłą ziemi może wykopać i wkopać. Pamiętasz moje przesadzane róże kwitnące w maju - przesadzałem i wszystkie się przyjęły.

Martka ja bym teraz poprawiła jak jeszcze nie jest dobrze ukorzeniona. Jesienią ten zabieg to róża będzie w przyszłym sezonie o rok do tyłu w rozroście.

Tak, ale teraz jest połowa czerwca i chyba aktualnie macie dość wysokie temperatury. Jeśli Marta poczeka do jesieni, to nie straci pierwszego kwitnienia, a tak jest ryzyko. Skoro nie ma musu, to po co ryzykować? Dla rośliny każde wykopanie to stres.

Róże sadzone jesienią są do przodu w rozroście. Korzenią się jesienią i zimą. Nie tracą energii na karmienie liści. Cała energia idzie w tworzenie korzeni. To róże sadzone wiosną z gołym korzeniem są troszkę bardziej do tyłu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Martka 22:02, 10 cze 2021

Kwestia sadzenia róż okazała się bardzo gorącym tematem Roocika, Wiaan, Judith i Martka niedoinformowane, sadziłyśmy NAD. Mimo, że Milunia wcześniej radziła POD. Nie miałam jakoś odwagi tak głęboko czegoś zakopywać w ziemię POD… to był błąd! Anda i Milunia go prędko wyłapały, wszystkie teraz wiemy, że POD. Lidka, sadź POD Przesadzanie u mnie przełożę na jesień, róże już w obfitych pąkach… Przysypię tymczasem miejsce szczepienia kopczykiem z ziemi, obetnę wszystkie niechciane pędy. Temperatura robi swoje. Teraz Yenna, widzisz sama, jaki bywa stosunek planów do realizacji bystra obserwacja: zdecydowanie nie chciałam róż teraz zaś tylko nie chcę ich w nadmiarze Obejrzy człowiek ogród Miluni i Andy i od razu zmienia zdanie i może dobrze, że w tym pierwszym nie kwitną jeszcze róże, nie ochłonęłam jeszcze, Miluniu, po Twoich tulipanach i czosnkach daj chwilę różom i nam

Dziewczyny, to była super wymiana i wszystkie informacje i doświadczenia bardzo istotne, dzięki!

Martka 22:12, 10 cze 2021

Moje ogrodowe ekscytacje zmieniły dziś miejsce na nieporównanie ciekawsze, odwiedziłam Wilanów.
Róże historyczne rosną w tysiącach - ale to jeszcze nie pełnia, mus wrócić za 2 tygodnie.

Zdecydowanie, choć w skromniejszej reprezentacji, królowały peonie.

LIDKA 22:12, 10 cze 2021

Anda napisał(a)

Tak, koniecznie pod ziemią. To serce róży. Nawet jeśli przemarznie lub wiatr połamie, czy grad zniszczy, to z tego miejsca wyrosną nowe pędy spod ziemi.

Ukorzeniłam róże z patyka. Czy wtedy też sadzić tak żeby miejsce wyrostu gałązek było pod ziemią?

Martka przepraszam ze dociekam w Twoim wątku.
LIDKA 22:17, 10 cze 2021

Marta zapomniałam Ci powiedziec że Artemis piękna.
Ciekawe jakie bedą u mnie. Mam 4 do posadzenia.
Martka 22:25, 10 cze 2021

Grabowe obeliski są efektowne, ale czy wystarczająco?... Pamiętam, jak rosły tu dawno temu cisy...

Bukszpan daje radę, zaskakująco dobrze nawet.

Danusi i Witka Przypki nie mają jeszcze tej wartości historycznej, ale estetycznie nie ustępują. Jeśli zaś chodzi o cisy, to więcej ich w Przypkach niż w Wilanowie, taka prawda!

Pojęcia nie mam, co pokazuje się w tak pięknej czerwieni.

Ach, to było piękne popołudnie... Dobranoc

ajka 23:03, 10 cze 2021

Ja też zaprzyjaźniłam się z różami, choć kiedyś nie za bardzo je lubiłam I tak zastanawiam się, gdzie by tu jeszcze jakieś dosadzić Co do sadzenia, to prawda, mają być zakopane głęboko, mój mąż nie dowierzał mi jak sadziliśmy swoje, ale teraz wszystkie ładnie rosną, więc chyba zrobiliśmy dobrze Ja sadziłam na wiosnę, ale już kwitnące, choć też słyszałam, że te jesienne lepiej się przyjmują.
MiluniaB 23:11, 10 cze 2021

Ale tam pięknie

Martka w Rosarium każdego roku jest różany weekend. Busami goście jadą z Panią przewodnik na różane pola - jest fantastycznie. Polecam Ci ich odwiedzić. Zakupy też oczywiście różane można zrobić