Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

edi75 16:24, 11 cze 2021

Marta róże pokaże jak tylko zakwitną (jedna niestety zachorowała lek, już zakupiłam A truskawki zwiędły jakby coś je zżerało od korzeni
Anda 17:52, 11 cze 2021

Tak, wilki to pędy róży poniżej miejsca szczepienia. Należy je wyrywać u postawy, z ogonkiem Cięcie je jedynie wzmacnia.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mary 21:46, 11 cze 2021

Yenna napisał(a)

Nie będę mieć róż, nie będę mieć róż.... a potem widzę to

Haha.
Po jakiś 5 latach na forum się poddałam.
Nie poddawaj się tak szybko.
Mary 21:52, 11 cze 2021

Pomimo mojej miłości dla białych roślin, nie polecam białej szałwi. Jakoś mnie nie zachwyciła. Ta biel jest dla mnie jakaś taka szara.
Biała szałwia sama się ze mną pożegnała, bo po kilku latach bez odmładzania wyginęła.
Nie wiem jaką miałam odmianę. Może odmiana, którą ma Ryska jest jakaś lepsza.
Alija 23:58, 11 cze 2021

Martka napisał(a)
Tu i ówdzie zaczyna kwitnąć.
Pierwsza Artemis... zachwyca mnie ten kolor.

Pierwsza gaura i pierwszy łubin

Piękna ta róża, jakoś zawsze kojarzyłam Artemis z białym kolorem.
Gaurę muszę znowu kupić, jakoś nie może u mnie przezimować, niestety.
Martka 07:28, 12 cze 2021

Ajka, skrobnęłam coś u Ciebie.

Edi75, szkoda truskawek, z cudem graniczy ich wyhodowanie bez ostrej chemii, jak się okazuje... co my w takim razie kupujemy na ryneczku?

Anda, jak widać, szczegóły są kluczowe dziękuję

Mary, haha, tekst Yenny bezbłędny, wręcz hit Sugerujesz, że jestem zbyt uległa ? U mnie wiele rzeczy w przyspieszeniu, mam do nadrobienia kilka lat życia w innym wymiarze i pewnie dlatego zadziało się tak wiele ku mojemu zaskoczeniu, nie myśl Białą szałwię kupię eksperymentalnie, póki co ani jednej nie widziałam na żywo, w szkółkach tylko fiolet i róż. Którego nie mogę sobie wyobrazić na razie w połączeniu z różem w moim ogrodzie, zbyt dużo koloru. Dlatego myślę o bieli, ale z nią faktycznie jest problem. Przekwitnięte białe kwiatostany rzadko dobrze się prezentują.

Alija, czekam na zdjęcia Artemis u Lidki, zweryfikujemy. W opisie odmiany jest kremowo biały, jednak widziałam kilka zdjęć, na których tego kremu nie widać. Gaury u mnie w debiucie jak większość na razie bardzo mi się podoba wysokość łodyg, dobre 60 cm.

vita 08:41, 12 cze 2021

Mary napisał(a)
Pomimo mojej miłości dla białych roślin, nie polecam białej szałwi. Jakoś mnie nie zachwyciła. Ta biel jest dla mnie jakaś taka szara.
Biała szałwia sama się ze mną pożegnała, bo po kilku latach bez odmładzania wyginęła.
Nie wiem jaką miałam odmianę. Może odmiana, którą ma Ryska jest jakaś lepsza.

Hm, podpisuję się pod opinią Mary

Marta, a nie podchodzisz do zestawień kolorystycznych zbyt rygorystycznie?
Muszę obejrzeć Artemis, tyle się na jej temat przewija komentarzy.
LIDKA 09:17, 12 cze 2021

Martka napisał(a)
Ajka, skrobnęłam coś u Ciebie.

Edi75, szkoda truskawek, z cudem graniczy ich wyhodowanie bez ostrej chemii, jak się okazuje... co my w takim razie kupujemy na ryneczku?

Anda, jak widać, szczegóły są kluczowe dziękuję

Mary, haha, tekst Yenny bezbłędny, wręcz hit Sugerujesz, że jestem zbyt uległa ? U mnie wiele rzeczy w przyspieszeniu, mam do nadrobienia kilka lat życia w innym wymiarze i pewnie dlatego zadziało się tak wiele ku mojemu zaskoczeniu, nie myśl Białą szałwię kupię eksperymentalnie, póki co ani jednej nie widziałam na żywo, w szkółkach tylko fiolet i róż. Którego nie mogę sobie wyobrazić na razie w połączeniu z różem w moim ogrodzie, zbyt dużo koloru. Dlatego myślę o bieli, ale z nią faktycznie jest problem. Przekwitnięte białe kwiatostany rzadko dobrze się prezentują.

Alija, czekam na zdjęcia Artemis u Lidki, zweryfikujemy. W opisie odmiany jest kremowo biały, jednak widziałam kilka zdjęć, na których tego kremu nie widać. Gaury u mnie w debiucie jak większość na razie bardzo mi się podoba wysokość łodyg, dobre 60 cm.

Marta artemisy moje mają pączki ale siedzą jeszcze w donicach. nie wyrabiam swojego planu ale niedługo trafia w grunt. to zrobie fotki.

Judith 10:21, 12 cze 2021

Martka napisał(a)

[b

Martka, podzielam uczucia Mary względem białych szałwii, a to dzięki temu, ze właśnie wczoraj milam okazję widzieć je pierwszy raz na żywo w centrum ogrodniczym (nawiasem mówiąc - bardzo dorodne sadzonki) .
Jeśli chcesz - podam Ci na priv info, gdzie to było.
Co do zestawień kolorystycznych - do różu idealnie pasowałaby szałwia deep blue - piękna jest! Kupiłam jakiś czas temu 3 sztuki i na tym nie poprzestanę. W tym roku idę w kolor ,
ryska 12:38, 12 cze 2021

Biel mojej szałwii też jest szarawa. Myślę, że to dlatego, że płatki są bardzo cienkie, aż przezroczyste. W słońcu jest bielsza ale nie świeci jak inne białe rośliny.
Aż zrobiłam pewne doświadczenie.
Zapraszam do mnie