Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

LIDKA 09:23, 02 mar 2025

Na równym tarasiku łatwiej z meblami.

A kamienne ścieżki zarastają. I trzeba czasem odciąć brzegi płyt czy kamieni z murawy czy trawnika.

Podobnie to chyba będzie jak z obrzeżami z granitu i kostki betonowej. Kancikuje bo nie lubie jak mi trawa na nie narasta.
Miskantowo 09:43, 02 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Na równym tarasiku łatwiej z meblami.

A kamienne ścieżki zarastają. I trzeba czasem odciąć brzegi płyt czy kamieni z murawy czy trawnika.

Podobnie to chyba będzie jak z obrzeżami z granitu i kostki betonowej. Kancikuje bo nie lubie jak mi trawa na nie narasta.

No wlasnie taka kamienna sciezka mialaby zarastac z zalozenia. Odstepy pomiędzy kamieniami spore a pomiędzy nimi trawa.
Wszystko na równej wysokosci, tak żeby kosiarka bez problemu działala.

Widzialam ostatnio takie betonowe plyty udajace deski. Ładne to było. Nie plastry drewna a takie bardzo postarzane deski, nawet z czymś co wygladało jak dziury po gwoździach.
Wafel 20:50, 02 mar 2025

Piękne kolory chusty, niedawno kupiłam sobie torbę skórzaną w kolorze petrol, chusta pasowałaby w punkt
Miskantowo 07:15, 03 mar 2025

Wafel napisał(a)
Piękne kolory chusty, niedawno kupiłam sobie torbę skórzaną w kolorze petrol, chusta pasowałaby w punkt

Torebeczka w petrolowym kolorze?
Zapewne też bym się nie oparła.
Bardzo lubię ten kolor.

Kiedyś moimi ulubionymi barwami były zielenie i brązy.
Teraz skręciłam mocno w stronę takich petrolowych , turkusów, granatów, niebieskości (no może poza majtkowymi błękitami).
Jakos tak w tym nowym domu sie zrobiło niebieskawo

Miskantowo 07:35, 03 mar 2025

Temperatura przyjazna, słonko sie przedziera zza chmur.
Tylko czemu musi tak wiać?
Dzis i jutro.
Opryski nadal do zrobienia.

Latam po ogrodzie z zakupionym dereniem.
Oczywiście zmieniła mi sie koncepcja i nie mogę się zdecydować gdzie go posadzić.

Koncepcja zostala zmieniona po zakupieniu dwóch kotów w worku (oj ten nasz serwis aukcyjny z przesylkami smart…)
Te koty w worku to dwa judaszowce.
Eternal Flame i Ryby Falls.

Po pierwsze, jeżeli będą bardzo kiepskie to je odeslę.
To zakup niskobudżetowy jak na judaszowce ale maja być male. Zobaczymy jak male i w jakim stanie.
Niskobudżetowe w wydaniu judaszowców to nadal sporo pieniedzy.

Po drugie, w ogóle się zastanawiam nad miejscówkami.

Pozostałe kwestie porządków ogrodowych na etapie „bardzo duzy bałagan do ogarniecia”

Tymczasem ja uznałam, ze stęskniłam się za moim Dzieckiem, panem mężem oraz psami i zamierzam na krotki moment polecieć na Dżdżystą i Wietrzną Wyspę.

Dziecka nie widziałam od jesieni. Psów rownież.

Psami martwię się coraz bardziej. Setery angielskie żyją tak do 12 lat.
Nasze rodzeństwo z piekła rodem skończyło w styczniu 11..
Gdyby coś to Dziecko wie co ma zrobić i jak ogarnąć ojca.
Boję się, ze ten mój M dostanie jakiegoś stanu przedzawałowego.

Z kwestii pozytywnych to sobie popatrzę na mnóstwo kwitnących roślin.
Marzec w irlandzkich centrach ogrodowych jest bajecznie kolorowy.
Miskantowo 07:51, 03 mar 2025

Ulubione kolory cd…
Niebieski kot śpiący na niebieskiej kanapie

Marcia, moja córka, twierdzi, że ten kot nie wie o istnieniu słowa (i uczucia) strach.

TAR 08:53, 03 mar 2025

Az musialam wejsc do googla i sprawdzic co to za kolor petrol.

Pokaz te judaszowce. Ruby Fals na jakiej wysokosci szczepiony? Jak znajdziesz in dobra miejscowe to beda ładnie rosły. Jak zobaczysz ze liscie sie zwijaja, marnieja od razu szukaj innej. Ziemie mocno rozluznij piachem. Nie lubia podobnie jak klony zastoin wody, kwasno tez nie lubia.
Miskantowo 09:46, 03 mar 2025

TAR napisał(a)
Az musialam wejsc do googla i sprawdzic co to za kolor petrol.

Pokaz te judaszowce. Ruby Fals na jakiej wysokosci szczepiony? Jak znajdziesz in dobra miejscowe to beda ładnie rosły. Jak zobaczysz ze liscie sie zwijaja, marnieja od razu szukaj innej. Ziemie mocno rozluznij piachem. Nie lubia podobnie jak klony zastoin wody, kwasno tez nie lubia.

On jest bardzo mały. Sadzonka ma 70-90 cm. Zapewne szczepiona na dole. Wysłałam zapytanie.
Hm. Nie zastanawiałam sie podczas zakupu. Można pewnie wyprowadzić jeden przewodnik?
Czy lepiej go wcale nie brać i poszukać wiekszej sadzonki?
TAR 10:02, 03 mar 2025

Nie wiem ile zaplacilas. Akurat Ruby Falls i Golden Falls mam dosc wysokie i w jednym mi sie udalo przewodnik podniesc a w drugim niestety pekla mi galazka, wzielam druga ale to juz nie to.
Miskantowo 16:37, 03 mar 2025

TAR napisał(a)
Nie wiem ile zaplacilas. Akurat Ruby Falls i Golden Falls mam dosc wysokie i w jednym mi sie udalo przewodnik podniesc a w drugim niestety pekla mi galazka, wzielam druga ale to juz nie to.

Przemyślałam sprawę judaszowców i …anulowałam zamówiienie.