Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Patrycja_KG_Lu 08:27, 25 maj 2025

Ja dzisiejszej nocy wstawiłam dwa znicze i to było mało. W tunelu najniższa temperatura w nocy osiągnęła +2 stopnie (mam termometr minimum i maksimum pokazujący), a zamykałam wczesnym wieczorem jak było jeszcze +18 stopni. No ale tunel foliowy nie jest tak szczelny z ten poliwęglanu.
Miskantowo 10:32, 25 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Ja dzisiejszej nocy wstawiłam dwa znicze i to było mało. W tunelu najniższa temperatura w nocy osiągnęła +2 stopnie (mam termometr minimum i maksimum pokazujący), a zamykałam wczesnym wieczorem jak było jeszcze +18 stopni. No ale tunel foliowy nie jest tak szczelny z ten poliwęglanu.

Moj to foliak. Nie wiem jaka jest w nim temperatura ale… w czasie tych zimnych nocy go dociepliłam.
Sciany z oknami zasłoniłam wielkimi kartonami i dodatkowo przymocowałam agrotkaninę i mate z owczej wełny.
Wyglądało to bardzo malowniczo. Stąd nazwa fawelak…

Moja prognoza pogody mami mnie cieplymi nocami.
Dzis 11 stopni, jutro co prawda 7 ale później już około 10.
Oby.
Ichigo 14:17, 25 maj 2025

Miskantowo napisał(a)

Supertunie w dużych donicach czekają na pana Małżona i wykopanie dołków na gorze skarpy. Dołków, w które wstawię donice.
Plan jest taki, że kiedy przekwitną floksy szydlaste, w dół po skarpie będa spływać pędy ukwieconych supertunii. Tyle teoria. W praktyce to się zobaczy.

Dobry pomysł z tymi supertuniami. Podtrzymają efekt wow na skarpie w dalszej części sezonu.