Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowa pustynia, w przyszłości tarasowy ogród na skarpie

Miskantowo 17:01, 23 maj 2025

Mój mlodociany dereń daje radę ❤️

Czosnki zaczynają finiszować.

Supertunie w dużych donicach czekają na pana Małżona i wykopanie dołków na gorze skarpy. Dołków, w które wstawię donice.
Plan jest taki, że kiedy przekwitną floksy szydlaste, w dół po skarpie będa spływać pędy ukwieconych supertunii. Tyle teoria. W praktyce to się zobaczy.

Truskawki

Idzie lato i tej wersji się trzymajmy. Pomimo temperatury w nocy ocierającej się w pobliżu cyferki zero na termometrach…
mirkaka 19:25, 23 maj 2025

Pewno plan się spełni, supertunie silnie się rozrastają
mirkaka 19:39, 23 maj 2025

Ale masz piękne pomidory, ja swoje trzymałam w domu cały czas, dopiero tydzień są w folii, ale wyciągnęły się w domu bardzo, i listki słabe i jasne, pewnie długo będą dochodzić do sił.
Ogrzewałaś folię ?
Miskantowo 22:21, 23 maj 2025

mirkaka napisał(a)
Ale masz piękne pomidory, ja swoje trzymałam w domu cały czas, dopiero tydzień są w folii, ale wyciągnęły się w domu bardzo, i listki słabe i jasne, pewnie długo będą dochodzić do sił.
Ogrzewałaś folię ?

Moje są w foliaku od 18 kwietnia. Było wtedy bardzo ciepło a w prognozie długoterminowej same plusowe temperatury.
Kiedy temperatura spadała poniżej 3 stopni, wstawiałam do foliaka wkłady do zniczy, ktore przykrywałam glinianymi doniczkami.
Mój sąsiad mówił, ze w takim niedużym foliaku jak moj, metoda „na świeczkę” podnosi temperaturę o około 6 stopni.
Polon 22:31, 23 maj 2025

Aż poszłam zobaczyć pomidory - racja, dobrze zahartowane

Przesyłka z różami - no jeszcze tak super zapakowanych roślin nie widziałam, teraz muszą dobrze rosnąć, nie mają wyjścia

Dlaczego supertanie chcesz zostawić w donicach? Skoro je wkopujesz, to nie można bez donicy? Będą godnym następcą floksów.
Wafel 22:46, 23 maj 2025

Wiola znalazłaś argument, żeby nie jechać, to też sukces
Miskantowo 08:18, 24 maj 2025

Polon napisał(a)
Aż poszłam zobaczyć pomidory - racja, dobrze zahartowane

Przesyłka z różami - no jeszcze tak super zapakowanych roślin nie widziałam, teraz muszą dobrze rosnąć, nie mają wyjścia

Dlaczego supertanie chcesz zostawić w donicach? Skoro je wkopujesz, to nie można bez donicy? Będą godnym następcą floksów.

Cóż, pomidory mialy czas się zahartować. W foliaku już ponad miesiąc.

Róze zapakowane bosko. Oni w ogóle maja specjalne kartony do swoich roślin. Maja takie nacięcia ma krawędziach, które się wciska i to unieruchamia doniczkę w kartonie. Nie ma opcji żeby się ruszała z krzewem. Co najwyżej trochę ziemi sie wysypie podczas rzucania kartonu przez przewoźnika.

Czemu supertunie w donicach?
Przez wodę. One piją jak szalone i musiałabym nawadniać tak całą skarpę. Wiadomo, ze woda odpływa z tej gory najszybciej. Poza tym rośliny na skarpie są przyzwyczajone do bardzo sporadycznego podlewania i wcale tej wody tyle nie wymagają.
Żeby superunie dobrze w tym miejscu rosły, musialabym napakować do nich mnóstwo hydroźelu i raz albo dwa razy dziennie wlewać w skarpę ogromne ilości wody.
Patrycja_KG_Lu 21:17, 24 maj 2025

Miskantowo napisał(a)

Moje są w foliaku od 18 kwietnia. Było wtedy bardzo ciepło a w prognozie długoterminowej same plusowe temperatury.
Kiedy temperatura spadała poniżej 3 stopni, wstawiałam do foliaka wkłady do zniczy, ktore przykrywałam glinianymi doniczkami.
Mój sąsiad mówił, ze w takim niedużym foliaku jak moj, metoda „na świeczkę” podnosi temperaturę o około 6 stopni.

Ile takich świeczek na jaki rozmiar tunelu?
Magara 22:33, 24 maj 2025

Super pomysł z supertuniami w donicach na skarpie, zgapiam
Miskantowo 22:58, 24 maj 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)

Ile takich świeczek na jaki rozmiar tunelu?

Moj tunel ma 2x4m.
Wstawiałam zazwyczaj 5 wkładów, takich 30 godzinnych.
Wystarczyły mi do teraz, na wszystkie zimne nocki.
Sąsiad twierdzi, ze jego matka wstawia 3.

Myslę, że moim pomidorom sluzy teź skrzynia, w której rosną.
Na pewno podloźe w niej jest sporo cieplejsze niź grunt.