Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Rojodziejowa 13:49, 29 cze 2023

DariaB napisał(a)

Dokładnie, dobrze zrobione zdjęcie podkreśli zalety, a ukryje wady Ta kocimiętka to nawet wycięta z kępy się ukorzeniła bez problemu, już ją rozmnożyłam Tulipany dalej nie wycięte, a u Ciebie?

Jeszcze gdzieniegdzie liście są zielone, więc wycinam powoli co brzydsze
sylwia_slomc... 15:16, 29 cze 2023

Zaglądam czytam i co widzę, sosenki posadzone przy samej ścianie....czy one mają tak zostać już czy to tymczasowo....?
Pytam bo jawią mi się dwa poważne problemy. Nie pamiętam co to za sosny, ale ich korzenie bez względu na wielkość nad ziemią z czasem będą próbowały wrastać w fundament, a do tego jeśli będą wysokie to ściana będzie zielenieć z czasem jak nie będzie przewiewu pomiędzy nią, a nimi. Co do korzeni już tłumaczę bo przerobiłam na tui szmaragd wsadzonej u siebie w gabiony betonowe i ustawione na desce pod ścianą na opasce wokół domu. Rośliny choć nie były duże , sięgały mi tak do pasa może zdążyły w ciągu kilku sezonów wypuścić korzenie poza gabiony wbić się nimi w opaskę i rozrastać pod nią w kierunku fundamentu. Zorientowałam się w momencie gdy w kolejnym roku nagle tempo wzrostu gwałtownie przybrało na sile. Mieliśmy potężny problem by je wyrwać, skończyło się odcięciem korzenia i zniszczeniem opaski.

Co do zielenienia ściany problem przerobiła nasza sąsiadka, która posadziła świerki i sosny wokół domu i to nawet w sporej odległości od budynku bo kilka metrów. Po 10 latach gdy owe urosły musiała zmieniać elewację bo zzieleniała, od cienia wilgoci i braku przewiewu.
Nawet jeśli one są karłowe i odmianowe nie wiadomo na jakiej podkładce rosną i jak się ona będzie zachowywać. Dlatego lepiej odsunąć by problem w przyszłości wykluczyć.
DariaB 15:29, 29 cze 2023

sylwia_slomczewska napisał(a)
Zaglądam czytam i co widzę, sosenki posadzone przy samej ścianie....czy one mają tak zostać już czy to tymczasowo....?
Pytam bo jawią mi się dwa poważne problemy. Nie pamiętam co to za sosny, ale ich korzenie bez względu na wielkość nad ziemią z czasem będą próbowały wrastać w fundament, a do tego jeśli będą wysokie to ściana będzie zielenieć z czasem jak nie będzie przewiewu pomiędzy nią, a nimi. Co do korzeni już tłumaczę bo przerobiłam na tui szmaragd wsadzonej u siebie w gabiony betonowe i ustawione na desce pod ścianą na opasce wokół domu. Rośliny choć nie były duże , sięgały mi tak do pasa może zdążyły w ciągu kilku sezonów wypuścić korzenie poza gabiony wbić się nimi w opaskę i rozrastać pod nią w kierunku fundamentu. Zorientowałam się w momencie gdy w kolejnym roku nagle tempo wzrostu gwałtownie przybrało na sile. Mieliśmy potężny problem by je wyrwać, skończyło się odcięciem korzenia i zniszczeniem opaski.

Co do zielenienia ściany problem przerobiła nasza sąsiadka, która posadziła świerki i sosny wokół domu i to nawet w sporej odległości od budynku bo kilka metrów. Po 10 latach gdy owe urosły musiała zmieniać elewację bo zzieleniała, od cienia wilgoci i braku przewiewu.
Nawet jeśli one są karłowe i odmianowe nie wiadomo na jakiej podkładce rosną i jak się ona będzie zachowywać. Dlatego lepiej odsunąć by problem w przyszłości wykluczyć.

Sylwia ja już kiedyś poruszałam wątek tych sosenek, to są sosny green tower, niby odmianowe, niby kompaktowe, nie mam ich gdzie posadzić, wyrzucić szkoda. Zdaję sobie sprawę, że ich posadzenie w tym miejscu jest mało fortunne. Szczerze to nie wiem co z nimi począć, najchętniej bym się ich pozbyła, albo komuś sprzedała.
DariaB 15:29, 29 cze 2023

Rojodziejowa napisał(a)

Jeszcze gdzieniegdzie liście są zielone, więc wycinam powoli co brzydsze

Ja też powoli robię z nimi porządek Może do końca lipca zdążę
DariaB 15:30, 29 cze 2023

Kawa napisał(a)
o matko jak ci wszystko porosło!!!
pięknie
fajnie że prace idą do przodu

No porosło, sama jestem w szoku
Patrycja_KG_Lu 09:25, 30 cze 2023

Super już się rozrosły roślinki. Do tych turbo wąskich przy koszach wybrałaś i posadziłaś finalnie trzcinniki?
antracyt 10:54, 30 cze 2023

DariaB napisał(a)
Ścieżka już prawie ukończona, jutro ma dojechać ziemia, bo jak widać porobiły się takie doły.

Wstępnie mam plan na rabatę przy ścianie garażu. Chyba rozsadzę te sosenki, żeby były takim zimozielonym akcentem. Między nie posadzę hortensje Annabelle, tawuły brzozolistne tor i uzupełnię jakąś trawką i być może hostami lub paprociami. To wystawa wschodnia, słońce tylko z rana i trochę do południa. Szerokość rabaty 1,7m, długość prawie 10m.

Czy te sosenki dobrze Ci w tym miejscu rosną? Mam w głowie zakodowane, że sosna jest mocno światłolubna.
ps. podoba mi się ta ścieżka bardzo
Judith 14:19, 30 cze 2023

Dawno mnie u Ciebie nie było, a tu takie piękne widoki roślinne .
Brukowana ścieżka jest piękna. Od razu mam skojarzenia z brukowymi ścieżkami w ogrodzie Ursy. Gdy rośliny zaczną się na nią wylewać - będzie czad! Co planujesz tuż przy ścieżce? Idąc tropem ogrodu Ursy widziałabym tu hakonki .
DariaB 12:43, 04 lip 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Super już się rozrosły roślinki. Do tych turbo wąskich przy koszach wybrałaś i posadziłaś finalnie trzcinniki?

Patrycjo w jednej wąskiej rabacie wylądowały trzcinniki, a w drugiej tej przy murze posadziłam lawendę bo musiałam ją wysadzić z miejsca które zajmowała i dosadziłam do niej białą gaurę. Tak, roślinki szaleją, niektóre aż nadto
DariaB 13:03, 04 lip 2023

antracyt napisał(a)

Czy te sosenki dobrze Ci w tym miejscu rosną? Mam w głowie zakodowane, że sosna jest mocno światłolubna.
ps. podoba mi się ta ścieżka bardzo

Powiem Ci, że nawet dobrze rosną, mimo wszystko chyba im poszukam innego miejsca. Ta ścieżka była moim marzeniem, w końcu się udało ją zrealizować, dzięki temu mam po prawej stronie ogród bez trawnika.