Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Makao 20:08, 04 mar 2025

DariaB napisał(a)

być może, po latach poszukiwań udało nam się kupić działkę na wsi

Hehe, to przybij 5 bo u mnie też „być może”.
Tylko u mnie plany z przeznaczeniem raczej zbliżonym do Juzi z Kruklanki.
Chcę stworzyć tam ogród wiejski z łąką miododajną
Dom już tam stoi do remontu i przebudowy. Z ogrodem zimowym.
Kordina 21:14, 04 mar 2025

Dom ma ogród zimowy? Czy źle zinterpretowałam?
DariaB 10:01, 05 mar 2025

Dziewczyny odpiszę zbiorczo działka ma 52a, jest budowlana i w gminie jest ustalony miejscowy plan zagospodarowania dla tej działki więc myślę, że żadne niekorzystne zmiany związane z ustalanym planem ogólnym nie powinny jej dotknąć.
Czy będzie nowy dom, trudno w tej chwili to do końca przewidzieć. Ja bym chciała się na tą wieś wynieść, moja dzielnica się rozrasta w sposób który nie do końca mi pasuje. Za chwilę młodsza córka pojedzie na studia, dom mamy teraz dość duży, chociaż mąż twierdzi, że nie, no ale on go nie sprząta Zobaczymy co czas przyniesie, nie ukrywam, że mam z tyłu głowy lęk związany z obecną sytuacją geopolityczną ale nie prowokuję do dyskusji bo każdy może mieć swoje obawy i lęki. W tym roku raczej tam nie będziemy nic robić, ojciec właściciela działki chciałby na niej jeszcze w tym roku uprawiać zboże, ja się na to zgodziłam. Na jesień mają zrobić przyłącze prądu i wtedy zobaczymy co dalej. Działka jest lekko pochyła więc pewnie trzeba by ją było lekko wyrównać. Na początek może posadzę drzewa i ewentualnie żywopłoty ale to wymaga planu i chociaż wstępnego posadowienia budynku.

Aniu gratuluję Ci nowego nabytku. Pokaż tą posiadłość

MagdaLenka 10:23, 05 mar 2025

Wow! Przepiękna okolica!
Na wzniesieniu pewnie jest wietrznie. Gdy ustalicie lokalizację domu, to warto od razu pomyśleć o wiatrochronie.
Przy takim areale to dopiero można zaszaleć...
Jaką szerokość ma działka?
Monika83 10:43, 05 mar 2025

Daria ja tam jestem tego zdania że dom nie mysi być duży w metrażu,ważne aby działka na ogród była bardzo duża I piekna okolica nowej działki, trochę krajobrazowo❤️
DariaB 10:45, 05 mar 2025

MagdaLenka napisał(a)
Wow! Przepiękna okolica!
Na wzniesieniu pewnie jest wietrznie. Gdy ustalicie lokalizację domu, to warto od razu pomyśleć o wiatrochronie.
Przy takim areale to dopiero można zaszaleć...
Jaką szerokość ma działka?

Wymiary działki to około 50x100. No tak jak pisałam w pierwszej kolejności jakieś drzewa, żywopłoty ale najpierw pewnie jakieś nawet prowizoryczne ogrodzenie bo łażą sarny i czytałam, że dziki też.
DariaB 10:47, 05 mar 2025

Monika83 napisał(a)
Daria ja tam jestem tego zdania że dom nie mysi być duży w metrażu,ważne aby działka na ogród była bardzo duża I piekna okolica nowej działki, trochę krajobrazowo❤️

To prawda, jak zostaniemy z mężem sami to wystarczy mniejszy dom, mi się w ogóle marzy parterowy ale kabacą mnie, że przy takim widoku szkoda nie mieć piętra
To prawda, że widok jest super i na wzniesieniu więc raczej go nic nie zasłoni.
Makao 11:04, 05 mar 2025

Pokażę napewno ale jak akt notarialny będę mieć w ręku. Bardzo nie chcę tego zapeszać bo to skomplikowana sprawa rodzinna. Na chwilę obecną wszystko idzie w dobrym kierunku. Działka budowlana ma niecałe 20 arów i do tego jeszcze trochę ponad hektar gruntu rolnego. To spora inwestycja. Ten hektar gruntu rolnego już jest mój a teraz okazało się że część z domem też jest na sprzedaż więc postanowiliśmy to kupić ale jak pisałam to skomplikowane.
Jak akt notarialny będę mieć w dłoni to na pewno się pochwalę bo będę ryczeć ze szczęścia.
DariaB 11:54, 05 mar 2025

Makao napisał(a)
Pokażę napewno ale jak akt notarialny będę mieć w ręku. Bardzo nie chcę tego zapeszać bo to skomplikowana sprawa rodzinna. Na chwilę obecną wszystko idzie w dobrym kierunku. Działka budowlana ma niecałe 20 arów i do tego jeszcze trochę ponad hektar gruntu rolnego. To spora inwestycja. Ten hektar gruntu rolnego już jest mój a teraz okazało się że część z domem też jest na sprzedaż więc postanowiliśmy to kupić ale jak pisałam to skomplikowane.
Jak akt notarialny będę mieć w dłoni to na pewno się pochwalę bo będę ryczeć ze szczęścia.

Ania to trzymam mocno kciuki!!! Powodzenia!
Makao 12:15, 05 mar 2025

DariaB napisał(a)

Ania to trzymam mocno kciuki!!! Powodzenia!

❤️
A na razie cieszę się Twoim szczęściem