Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

LIDKA 11:07, 06 mar 2025

Daria gratuluje nowej drogi życiowo-ogrodowej.
Jak Ty przekonałaś M do takiej powierzchni?
DariaB 12:06, 06 mar 2025

LIDKA napisał(a)
Daria gratuluje nowej drogi życiowo-ogrodowej.
Jak Ty przekonałaś M do takiej powierzchni?

Lidka dziękuję
Sam się przekonał, raz, że perspektywa odległości od sąsiadów, dwa widoki, trzy stosunek areału do ceny. Bliżej miasta lub w samym mieście takiej działki się nie da kupić, albo trzeba z nią sporo zapłacić. Wiadomo, że nie trzeba uprawiać całej, można sobie wygrodzić 20 arów i też starczy.
Patrycja_KG_Lu 13:15, 06 mar 2025

To chyba nowy wątek będzie miał nazwę „Wielkie marzenie w WIELKIEJ przestrzeni”

Zmian trochę by pewnie było. Rozmiary wnęk bym dopasowała pod szafy Ikea by nie korzystać ze stolarza. Pod kominek dołączyłabym opcje grzania wody skoro i tak się go używa (obecnie niestety tak nie mamy). Powiększyłabym sporo jadalnie, bo obecnie mieścimy stół na 12 osób i jest ciasno, a chciałabym taki na około 20-cia. Salon też mógłby być większy. Żałujemy, że od wschodu też nie mamy żaluzji fasadowych (założyliśmy tylko od zachodu i południa), bo bardzo ułatwiają nam życie i jednocześnie wpływają na temperaturę i ilość światła w domu. Mamy klasyczne rolety wewnętrzne od wschodu i to totalna klapa. Koniecznie mielibyśmy ziemiankę/piwniczkę, większy taras. To tak na szybko i chaotycznie, ale jeszcze kilka rzeczy by się znalazło.
DariaB 13:23, 06 mar 2025

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
To chyba nowy wątek będzie miał nazwę „Wielkie marzenie w WIELKIEJ przestrzeni”

Zmian trochę by pewnie było. Rozmiary wnęk bym dopasowała pod szafy Ikea by nie korzystać ze stolarza. Pod kominek dołączyłabym opcje grzania wody skoro i tak się go używa (obecnie niestety tak nie mamy). Powiększyłabym sporo jadalnie, bo obecnie mieścimy stół na 12 osób i jest ciasno, a chciałabym taki na około 20-cia. Salon też mógłby być większy. Żałujemy, że od wschodu też nie mamy żaluzji fasadowych (założyliśmy tylko od zachodu i południa), bo bardzo ułatwiają nam życie i jednocześnie wpływają na temperaturę i ilość światła w domu. Mamy klasyczne rolety wewnętrzne od wschodu i to totalna klapa. Koniecznie mielibyśmy ziemiankę/piwniczkę, większy taras. To tak na szybko i chaotycznie, ale jeszcze kilka rzeczy by się znalazło.

No w sumie mógłby mieć tak tytuł
Ja na pewno wiem, że chcę mieć wszystkie pomieszczenia do życia na parterze. Jak się mąż bardzo uprze na piętro to tam będzie miał gabinet, a teraz ma na parterze, i na piętrze będzie pokój rekreacyjny, bo my musimy mieć stół do pingla
Salon też mam za mały, ledwie się mi stół na 8 osób mieści. Sypialnia na parterze to już pisałam. Pomieszczenie na pralnię bo teraz mam normalnie pralkę w łazience, a i tak najbardziej to mi brakuje spiżarki, to jest błąd nr 1 wg mnie w tym domu. A i w kuchni chciałabym mieć wyspę z widokiem na tv bo lubię gotować i oglądać programy ogrodnicze I jeszcze osobną garderobę od męża Rolety zewnętrze mam w całym domu poza pokojami dzieci ale teraz zrobilibyśmy takie żaluzjowe, ale to wszystko pieśń przyszłości o ile w ogóle
A piwniczki to teraz można takie gotowe do wkopania w ziemię kupić, myślałaś o czymś takim?
Makao 13:53, 06 mar 2025

Oj rozmowy marzycielskie uwielbiam gadać o marzeniach
Fajnie tak planować i płynąć z marzeniami.
DariaB 13:58, 06 mar 2025

Makao napisał(a)
Oj rozmowy marzycielskie uwielbiam gadać o marzeniach
Fajnie tak planować i płynąć z marzeniami.

Haha marzyć można za darmo
Makao 15:53, 06 mar 2025

Całe szczęście
Fajnie jak te marzenia się urealniają
Patrycja_KG_Lu 17:03, 06 mar 2025

Takie gotowe, śliczne jednolite sporo kosztują (30 000 - 120 000 zł). Tutaj jedna na filmiku z serii Busem przez polskie ogrody (od minuty 18:55). Widziałam też takie zbiorniki betonowe na deszczówkę przerabiane na piwniczki. Może kiedyś się coś uda zrobić.
ajka 18:09, 06 mar 2025

DariaB napisał(a)

Dziękuję ❤️

Nie jest to taka zabita dechami wieś, jest w całkiem dużej i przyzwoitej gminie. Natomiast sama wieś jest raczej niewielka, wg Wikipedii około 2 tyś mieszkańców My tam mamy jakieś 20 minut samochodem więc spokojnie można działać na odległość.

Dziękuję! Mój mąż mniej był chętny ale powoli się przekonuje. Trochę nas martwią dojazdy do pracy, ale przecież to tylko 20 minut, większość ludzi dużo więcej czasu spędza na dojazdach do pracy. Mój mąż nie za bardzo lubi jeździć autem, plusem na pewno jest to, że możemy pracować zdalnie.

20 min? Toż to luksus ! A przy pracy zdalnej to już w ogóle. Ja do pracy autem jadę prawie godzinę przez Wrocław. Na szczęście rzadko bywam w biurze.
ajka 18:12, 06 mar 2025

DariaB napisał(a)

No w sumie mógłby mieć tak tytuł
Ja na pewno wiem, że chcę mieć wszystkie pomieszczenia do życia na parterze. Jak się mąż bardzo uprze na piętro to tam będzie miał gabinet, a teraz ma na parterze, i na piętrze będzie pokój rekreacyjny, bo my musimy mieć stół do pingla
Salon też mam za mały, ledwie się mi stół na 8 osób mieści. Sypialnia na parterze to już pisałam. Pomieszczenie na pralnię bo teraz mam normalnie pralkę w łazience, a i tak najbardziej to mi brakuje spiżarki, to jest błąd nr 1 wg mnie w tym domu. A i w kuchni chciałabym mieć wyspę z widokiem na tv bo lubię gotować i oglądać programy ogrodnicze I jeszcze osobną garderobę od męża Rolety zewnętrze mam w całym domu poza pokojami dzieci ale teraz zrobilibyśmy takie żaluzjowe, ale to wszystko pieśń przyszłości o ile w ogóle
A piwniczki to teraz można takie gotowe do wkopania w ziemię kupić, myślałaś o czymś takim?

Spiżarka to też moje marzenie, ale już niewykonalne. Osobna garderoba - super pomysł. Jak mnie denerwuje wspólna szafa. Mam garderobę w innej części domu, ale tam mam składowisko ciuchów i innych sprzętów z całego domu. Bardziej nazwałabym ją rupieciarnią A cały dom na parterze to faktycznie świetny pomysł. U nas jak najbardziej się sprawdza. Nie cierpię schodów.