Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

Wielkie marzenie w małej przestrzeni.

mrokasia 20:42, 12 cze 2025

Ja pierdziu, i pomyśleć że to jest w sumie młody ogród. Pięknie! Gratuluję Daria .
MagdaLenka 10:47, 13 cze 2025

No! I to jest odpowiednia porcja zdjęć!

Jest cudnie, bujnie, buszowato, a jednocześnie swobodnie i nienachalnie.

Połączenie orlai i z różą idealne! Będę próbować, czy ona zechce u mnie rosnąć... ponoć kapryśna bywa. Ostatnio koleżanka Beatka z Ogrodowych Skarbów była w programie Huberta Lamańskiego (seria filmików zwie się WOW Garden) i tam było widać jaką ma bujną orlaję. W związku z tym kolejne chciejstwo mi się włączyło, a po obejrzeniu Twoich fotek chciejstwo ugruntowało się.

Żeleźniak bulwiasty u Ciebie to niezły potwór. Ile ma wysokości? 1,2m? 1,5m?
Makao 11:01, 13 cze 2025

Ileż rozmaitości u Ciebie pięknie to wygląda. Lekko i kolorowo. Bardzo fajnie.
antracyt 11:29, 13 cze 2025

Gęściutko i przyjemna różnorodność
Podpisuję się pod tym co napisała Sylwia
DariaB 11:34, 13 cze 2025

Judith napisał(a)
Co za busz, co za bogactwo roślin! Wspaniale jest!

Momentami faktycznie czuję się już jak w buszu rośliny po stronie sąsiada potęgują to wrażenie
edi75 napisał(a)
Daria no cud
kolory i zieleń

Edytka dziękuję, są miejsca wymagające dopracowania, no ale ogrodnik nudzić się nie lubi i zawsze znajdzie coś do poprawy
MartaCho napisał(a)
Strasznie lubię Twój bujny ogród! Bardzo mi się podoba w każdym zakątku!

Martuś to bardzo miłe co piszesz ja tam widzę pewnie niedociągnięcia ale dobrze, że wy ich na zdjęciach nie widzicie
olciamanolcia napisał(a)
Cudoooo
Napastnica przefantastyczna
Cały ogród na bogato
Frontowy pas zieleni i szałwii - ślicznie ❤️

Naparstnica siana w zeszłym roku i póki co jest tylko jedna, mam jeszcze dwie ale same liście jeszcze. Koniecznie muszę mieć ich więcej. No na bogato, co się będę ograniczać haha. Te szałwie na frontowej jakieś ogromne się zrobiły, aż za bardzo.
sylwia_slomczewska napisał(a)
Mimo, że charakter ścieżek nowoczesny to rabaty bardzo naturalnie obsadzone, super.

Rośliny łagodzą surowość ścieżek, w większym ogrodzie raczej bym się zdecydowała na jakiś żwirek ale w tym pudełeczku granit dodaje uroku moim zdaniem.
LIDKA napisał(a)
Super otoczyłaś dom zielenią. No busz aż miło sie patrzy.
Daria Twoja niesamowita pracowitość dała piękny efekt.

Czasem się zastanawiam skąd miałam tyle siły na to rycie, za to teraz z przyjemnością podziwiam efekty mojej ciężkiej pracy
mrokasia napisał(a)
Ja pierdziu, i pomyśleć że to jest w sumie młody ogród. Pięknie! Gratuluję Daria .

A kiedy ogród przestaje być młody? Liczy się w ludzkich latach czy może kocich Próbuję pomyśleć ile on ma tych lat w sumie, pewnie z 5? Może 4,5?
MagdaLenka napisał(a)
No! I to jest odpowiednia porcja zdjęć!

Jest cudnie, bujnie, buszowato, a jednocześnie swobodnie i nienachalnie.

Połączenie orlai i z różą idealne! Będę próbować, czy ona zechce u mnie rosnąć... ponoć kapryśna bywa. Ostatnio koleżanka Beatka z Ogrodowych Skarbów była w programie Huberta Lamańskiego (seria filmików zwie się WOW Garden) i tam było widać jaką ma bujną orlaję. W związku z tym kolejne chciejstwo mi się włączyło, a po obejrzeniu Twoich fotek chciejstwo ugruntowało się.

Żeleźniak bulwiasty u Ciebie to niezły potwór. Ile ma wysokości? 1,2m? 1,5m?

Orlaya w tym roku kwitnie wyjątkowo długo i wspaniale się łączy z różami. Wysiałam malutką paczuszkę nasion w zeszłym roku, cały tegoroczny zestaw jest samosiewem. Próbuję ją jeszcze przenieść w inną część ogrodu, może się uda. Widzę, że porozsiewała się też na rabatach na których jej nie miałam. Jak będziesz chciała nasionka to się przypomnij. U mnie póki co nie kaprysi Oglądałam ten odcinek WOW Garden, bardzo ładny był ogród Twojej koleżanki.
Ten żeleźniak mnie totalnie zaskoczył, posadziłam go od czapy na środku rabaty, a on wybił na prawie 1,6m. Jest taki wysoki jak ja, drugi egzemplarz jest niższy.
Ja zdjęcia wrzucam rzadko ale już w porządnej dawce
Makao napisał(a)
Ileż rozmaitości u Ciebie pięknie to wygląda. Lekko i kolorowo. Bardzo fajnie.

Aniu dziękuję, mam tego trochę ale już ciut się opanowałam, wszak miejsce się kończy.
antracyt napisał(a)
Gęściutko i przyjemna różnorodność
Podpisuję się pod tym co napisała Sylwia

Zuza fajnie, że zajrzałaś, dziękuję za miłe słowo
DariaB 11:36, 13 cze 2025

Czy ktoś mi podpowie co z tymi trzcinnikami? Drugi rok z rzędu to samo Nie patrzcie na chwasty na stercie kompostu i w szparach kostki haha.
Judith 11:42, 13 cze 2025

No rdza jak nic.
DariaB 11:47, 13 cze 2025

Judith napisał(a)
No rdza jak nic.

A mszyca ma coś wspólnego z rdzą? Co z nimi teraz zrobić? Obciąć?
Judith 11:53, 13 cze 2025

DariaB napisał(a)

A mszyca ma coś wspólnego z rdzą? Co z nimi teraz zrobić? Obciąć?

Rdza to grzyb. Czy jedno i drugie lubi występować razem? - tego nie wiem. Choć mszyca w tych warunkach to mniejszy problem - można odzyskać roślinę. A te rdzawe źdźbła już nie staną się zielone, niestety.
DariaB 11:57, 13 cze 2025

Judith napisał(a)

Rdza to grzyb. Czy jedno i drugie lubi występować razem? - tego nie wiem. Choć mszyca w tych warunkach to mniejszy problem - można odzyskać roślinę. A te rdzawe źdźbła już nie staną się zielone, niestety.

A jak go zetnę to odbije? Czym pryskać na tą rdzę? Czy ona wraca co roku? Może je po prostu wywalić i kupić nowe?