Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 01:02, 10 cze 2022

A tak wyglądają moje posadzone bylinowe żółte naparstnice - no teraz to faktycznie widok niczego nie urywa Ale liczę, że jakieś pozytywne wrażenia z nich będą Posadziłam na mega wąskim pasku rabaty przy domu, prawie pod wiatą. Słońca tam mało, tylko po południu. Czas pokaże Siedem sztuk tam mam

Gruszka_na_w... 21:29, 10 cze 2022

Magara napisał(a)

Haniu, czyli jak mam przyciąć krzewuszkę, którą kupiłam na etapie kwitnienia?
Mam jeszcze taka jedną, która od trzech lat nie raczyła zakwitnąć - co z nią?

Tej nowej krzewuszce skróć pędy o 1/3. Zagęści się.
Ta starsza może mieć kłopoty z kwitnieniem z kilku powodów:
1] niedobór potasu w glebie (można ją delikatnie podsypać popiołem drzewnym)
2]niedobór wilgoci- krzewuszki są na to wrażliwe
3] zbytnie zacienienie

Jeśli to już spory krzaczek- taki ok. 1,5 m , to przytnij ją mocniej, aby pobudzić ją do wytworzenia nowych pędów.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gosialuk 22:02, 10 cze 2022

Magara napisał(a)
To zdjęcie specjalnie dla Mgduski - czy to siewka naparstnicy (tej zwykłej)???

To mi wygląda na chwasta, chyba przymiotno.
Magara 23:52, 10 cze 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Tej nowej krzewuszce skróć pędy o 1/3. Zagęści się.
Ta starsza może mieć kłopoty z kwitnieniem z kilku powodów:
1] niedobór potasu w glebie (można ją delikatnie podsypać popiołem drzewnym)
2]niedobór wilgoci- krzewuszki są na to wrażliwe
3] zbytnie zacienienie

Jeśli to już spory krzaczek- taki ok. 1,5 m , to przytnij ją mocniej, aby pobudzić ją do wytworzenia nowych pędów.

Haniu, Ty jak Zawisza
Skrócić o 1/3 wszystkie pędy czy po przekwitnięciu tylko te, na których były (jeszcze de facto są) kwiaty? Nowe pędy tegoroczne też teraz skracać?

Ta starsza to weteranka, ze trzy razy przesadzana. Zacieniona nie była, ale faktycznie w miejscu gdzie wcześniej rosła mogła nie dostawać wody za dużo Spora nie jest. Jakieś 70 cm... Jak zaklęta nie rusza do przodu
Magara 00:00, 11 cze 2022

Gosialuk napisał(a)

To mi wygląda na chwasta, chyba przymiotno.

Gosia, a przymiotno nie ma wąskich listków?
To co pokazałam mam w warzywniku, razem z werbeną i rudbekiami. Czyli wysiane z kompostem, który jesienią poszedł do skrzyń warzywnych. Był czas kiedy naparstnice na kompost wyrzucałam, stąd mój typ. No i wydaje mi się, że naparstnice, które mi się same wysiewały do gruntu, jak były malutkie, podobnie wyglądały. Przymiotna nie miałam nigdy, chyba?
No sama nie wiem... Niech Magda oceni czy chce "chwasta" czy nie chce
Ja trochę już poutykałam w różne dziury tych siewek to za rok się dowiem czy mam nosa czy więcej roboty w pieleniu
mrokasia 08:45, 11 cze 2022

Magara napisał(a)

...
Ja trochę już poutykałam w różne dziury tych siewek to za rok się dowiem czy mam nosa czy więcej roboty w pieleniu

Dobre .
Któraś tu kiedyś hodowała pokrzywę, mam jednak nadzieję, że u Ciebie to będą naparstnice.
Ja kiedyś wzięłam siewki brzozy za młode werbeny .
antracyt 19:16, 11 cze 2022

Magara napisał(a)
To zdjęcie specjalnie dla Mgduski - czy to siewka naparstnicy (tej zwykłej)???

Moje siewki naparstnicy wyglądają bardzo podobnie
Gruszka_na_w... 20:43, 11 cze 2022

Skróć te, które kwitły. Nowe przyrosty już zostaw, ale sprawdź, czy po cięciu krzak ma foremny kształt; tzn. środek wyższy, boczki niższe.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 00:09, 12 cze 2022

Kasiu-Mrokasiu - ja też mam nadzieję, że chwastów nie mnożę z taką troską

Zuza - pocieszyłaś mnie

Haniu - dzięki, zapisane - skrócić krzewuszce pędy, które kwitły (teraz kwitną) o 1/3 Czy foremny krzaczek z tego wyjdzie - nie wiem
Magara 00:16, 12 cze 2022

Dla siebie, potomnych i odwiedzających:
opryskałam dziś, pierwszy raz w tym sezonie, pomidory - oprysk wywarem ze skrzypu - dostały zarówno te w foliaku, jak i w skrzyni warzywnej.
Oprysk planuję powtarzać co tydzień.
Robiłam taki oprysk pomidorom raz, chyba dwa albo trzy lata temu. Miałam wtedy pomidory tylko w skrzyni. Czemu później tego zaniechałam - nie wiem
Ale pamiętam, że w roku kiedy tych oprysków skrzypowych pilnowałam jeszcze w grudniu jadłam swoje pomidorki koktajlowe zerwane jako niedojrzałe we wrześniu/październiku. Żadnej zarazy, grzyba, innych szkodników na nich nie było. Mam nadzieję, że to dobry patent a nie fuks nowicjusza