Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Kordina 01:24, 13 cze 2022

Ja chyba też ją ma, czy jest wysoka na ok 60-70 cm? Taka delikatna, ale mocna? U mnie pojawiła się sama i rozsiała, taki gość
Gosialuk 05:19, 13 cze 2022

Wyglądają jak dzwonek rozpierzchły albo ostróżeczka polna.
Helen 05:19, 13 cze 2022

Bardzo lubię takie klimatyczne bukiety.
wiklasia 06:32, 13 cze 2022

Usunięcie liści, które pozostają w wodzie sprawi, że ten śliczny bukiet dłużej będzie cieszył oczy
Kordina 07:25, 13 cze 2022

Magara - dzięki za "pyszne" przepisy zapisałam na kompie, teraz znajdę

Gosiu - rozszyfrowałaś również moją roślinkę z koperkowymi górnymi listkami, dzięki doczytałam, że ma korzeń do 50 cm wgłąb.
Martka 08:17, 13 cze 2022

Jak pachniał oprysk? W tym roku nie zdążyłam nastawić jeszcze żadnej gnojówki. A plany były ambitne... i już połowa czerwca. Podziwiam!
Bukiet przecudnej urody, nie żałuj tak bardzo kwiecia do wazonu, wszak zalety bukietu są niepodważalne. Do tej Twojej ławeczki, co to cały sezon będziesz na niej zalegać i podziwiać nasadzenia , bukiet to rozwiązanie wprost idealne. Masz cały ogród w jeszcze bliższym zasięgu, wzrok ekspresowo wędruje pomiędzy stronami książeczki a owym bukietem, czasem zapuszczając się na dalsze podziwy. Sen ogrodniczki
Edit: o, poczytam o tych wywarach i odwarach i naparach. Dzięki!
Rojodziejowa 17:34, 13 cze 2022

Magara napisał(a)
Wywar ze skrzypu - proporcje 1:5 - ja to rozumiem tak, że litr wywaru plus pięć litrów wody Pamiętam zajdałe dyskusje na forum dobre kilka lat temu, chyba u Makusi, jak te proporcje liczyć Czy 1:5 to litr czegoś w 5 litrowej konewce dopełnionej 4 litrami wody, czy jednak 1 do 5 czyli w sumie 6 litrów Osobiście uważam, ze 1:5 to 1:5

Odnośnie oprysków to generalnie korzystam z takiej ściągawki:

Z gnojówkami u mnie ciężko idzie. Trzeba mieszać, a ja albo mam tendencje do zapominania albo mnie nie ma albo sryliard ważniejszych spraw. Z tych też względów z drucikiem nie mam doświadczenia

Dobrze rozumiesz 1:5 to 1 porcja wywaru, 5 porcji wody

Ściąga super - zapisuję
Agatorek 17:46, 13 cze 2022

Daga, bardzo ładne masz chwaściki w bukiecie
U mnie królowałby oset i skrzyp i takie białe małe kwiatki (ale na wysokiej łodydze), co się bardzo panoszą.
Joku 20:36, 13 cze 2022

Daga, pytałaś u Kordiny o cięcie bodziszka wspaniałego. Stosuję dwie metody, głównie w zależności od sił i czasu. Pierwszy sposób: wycinam przekwitnięte pędy kwiatostanowe zostawiając liście. Druga metoda to wycięcie wszystkiego dość nisko nad ziemią, ale trzeba to zrobić dość szybko po kwitnieniu bo zaczynają wyrastać nowe liście. Tnę "na oko" ok. 10cm od ziemi. Po 2 - 3 tygodniach pojawia się nowa kępa. Wydaje mi się że ten sposób jest lepszy bo kępa jest bardziej zwarta. Oczywiście jeżeli już nowe listki się pojawiły to staram się je zaoszczędzić ale jeżeli część mimo to dostanie się pod sekator to krzywda się nie stanie.
tulucy 21:49, 13 cze 2022

Joku napisał(a)
Daga, pytałaś u Kordiny o cięcie bodziszka wspaniałego. Stosuję dwie metody, głównie w zależności od sił i czasu. Pierwszy sposób: wycinam przekwitnięte pędy kwiatostanowe zostawiając liście. Druga metoda to wycięcie wszystkiego dość nisko nad ziemią, ale trzeba to zrobić dość szybko po kwitnieniu bo zaczynają wyrastać nowe liście. Tnę "na oko" ok. 10cm od ziemi. Po 2 - 3 tygodniach pojawia się nowa kępa. Wydaje mi się że ten sposób jest lepszy bo kępa jest bardziej zwarta. Oczywiście jeżeli już nowe listki się pojawiły to staram się je zaoszczędzić ale jeżeli część mimo to dostanie się pod sekator to krzywda się nie stanie.

Tak samo robię w zależności od czasu i ochoty