Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

sylwia_slomc... 23:43, 12 cze 2023

Mary napisał(a)

Takie było właśnie moje podejrzenie, że wyjadają szkodniki z sadzonek. Coś nie tak było z podłożem tych sadzonek, pomidory wcale mi rosły.
Muszę jednak sójkę przeprosić, bo chyba została oskarżona niesłusznie. Myślałam, że może to ślimaki, ale ich w tej okolicy nie widziałam. Wczoraj odkryłam kolonię malutkich ślimaków pod stojącymi w okolicy doniczkami. Musiały chyba wychodzić na wyżerkę po ciemku i wcinać okoliczne pomidory. Kolonię zlikwidowałam. Dziś kolejny pomidor kawałek dalej objedzon z liści. Tylko łodyżki zostały.

Mnie w tym sezonie tak skasowały już drugi raz całą fasolkę szparagową.
sylwia_slomc... 23:47, 12 cze 2023

TAR napisał(a)

u mnie kosy wyzeraja robale pod sosnami, ściolka wywrocona do gory nogami, moze mrowki wyżeraja. z kosami musze sie dzielic truskawkami, strasznie łase sa na owoce.

słuchajcie u mnie ponoc w okolicach bajora i w chaszczach sa żmije i to sporo. co robic jak taka udziabie nas lub psiura? pogotowia w poblizu nie ma, na sor do trojmiasta nie ma szans sie dostac, pijusy z rozwalonymi łbami zawsze maja pierwszenstwo co robic na szybko?

O kurcze nie fajnie z tymi żmijami jedyny plus to raczej nornic w ogrodzie nie powinnaś mieć.

U mnie kosy obrały czereśnię z owoców nim z zielonego kolor zaczęły zmieniać. Zostały same pestki na drzewie.
Magara 01:05, 13 cze 2023

Melduję, że mszyce po herbatce pokrzywowej wydają się nieżywe

Kasia Prawie Bory - a jakie mleko stosujesz? To sklepowe???

Asia-Roocika - no to straszny niefart Pamiętam jak podejmowaliśmy decyzję o budowie skrzyń warzywnych - siatka od dołu na kreta i inne wścieklaki, ale doczytałam, że może od góry coś włazić - uznałam, że ryzyko minimalne, ale Twój przykład pokazuje, że jednak jest Ogólnie życie ogrodnika jest trudne, i chyba trzeba to po prostu przyjąć na klatę Jak nie kret to nornica akrobatka, jak nie susza to przymrozek, etc. Ale przynajmniej jest na co ponarzekać

Ajka - podziel się przemyśleniami

Mary - nie wiem czy to Cię pocieszy ale ja odkryłam kilka kolonii mrówek w foliaku - pewnie stąd i mszyca na paprykach i pomidorach u mnie

Gosia - u nas ślimaków nie ma, susza je przetrzebiła

TARcia - żmije to normalny "zwierz" w naszych rejonach. Ja się ich boję, jak idę do lasu do zawsze w wysokich butach. Odnośnie psiaków to chyba faktycznie musisz ogarnąć jakieś pogotowie24.

Sylwia - fasolkę dosiałam, wschodzi
PrawieBory 07:37, 13 cze 2023

Daga, mleko sklepowe. U mnie 2%.
April 09:36, 13 cze 2023

Czy mogę do tej listy nieszczęść wpuścić odrobinę światełka? U mnie zaczęło kropić Może i do ciebie dojdzie. Podobno właśnie zaczyna się w Polsce pora deszczowa
Basieksp 11:10, 13 cze 2023

Dojdzie, dojdzie, najpóźniej w czwartek, a może nawet jutro pokropić
Kordina 17:54, 13 cze 2023

Co do żmij, one niebezpieczne na przedwiośniu, po śnie zimowym i braku polowania, gromadzą dużo jadu i wtedy ukąszenie może być bardzo groźne w skutkach. Tak stało się wiele lat temu z synkiem mojej koleżanki w lasach olsztyńskich, 2x dziecko miało poważny przełom zdrowotny, spuchł mocno a hemoliza - rozpad czerwonych ciałek krwi spowodowała zczernienie połowy ciała.
Nigdy do lasu w klapeczkach, sandałkach. Zawsze warto przypomnieć sobie udzielanie pierwszej pomocy no i odróżnianie padalca, zaskrońca, żeby nie na darmo wpadać w panikę, stres też jest chorobotwórczy
Agatorek 19:52, 13 cze 2023

Bożenko, ja „swoją” żmiję spotkałam prawie że przed domem, także uważać trzeba wszędzie. Nie tylko w lesie .
ajka 21:25, 13 cze 2023

Magara

Ajka - podziel się przemyśleniami

Muszę wypróbować roztwór z mleka albo z octu.
Mary 22:45, 13 cze 2023

Magara napisał(a)
Melduję, że mszyce po herbatce pokrzywowej wydają się nieżywe

Takiej zwykłej zaparzonej z torebki?