Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 23:34, 23 sie 2023

Renia - dzięki Pytałam o to gotowanie fasolki przed mrożeniem bo są odmiany, które na surowo można mrozić. Podobno

Basia - niezłe wyniki mrożonkowe Niby nic ale za parę tygodni będą cieszyć

Sylwia - a jaką odmianę mroziłaś bez gotowania? Pamiętasz może? Ja z kilkoma próbowałam, ale nie każda była potem smaczna. Zapisałam nawet obserwacje swoje ale "nie-wiem-gdzie"
Odnośnie grodzenia, zwyczajów sąsiedzkich i ich przyzwyczajeń oraz oburzeń wszelakich - eh, pewnie by książkę dało się napisać gdybyśmy wszystkie doświadczenia sąsiedzkie zebrały Może i Nobla by się dostało, bo lektura lepsza niż "Chłopi" by wyszła?
Basieksp 23:42, 23 sie 2023

Dziś zerwałam dwa małe wiaderka, takie 3 litry, aronii jutro będę ją mrozić i chce też sok zrobić, nigdy nie robiłam, zobaczę co mi wyjdzie?
Magara 23:51, 23 sie 2023

Robiłam kiedyś sok aroniowy bo dostałam wiaderko owoców od sąsiadki, pyszny wyszedł. Podobno kluczem jest mrożenie Nie pamiętam dokładnie o co chodzi, ale kojarzę, żeby soku nie robić z takiej świeżo zebranej, tylko ze zmrożonej, jak znajdę jakieś zapiski to Ci napiszę chociaż pewnie sama szybciej w necie wyszukasz
Magara 23:56, 23 sie 2023

Znalazłam dziś słoik ze zmiksowanymi skorupkami jajek - czy są jakieś rośliny, którym o tej porze roku można skorupek podsypać czy trzymać zapasy do wiosny???
Basieksp 00:01, 24 sie 2023

Magara napisał(a)
Znalazłam dziś słoik ze zmiksowanymi skorupkami jajek - czy są jakieś rośliny, którym o tej porze roku można skorupek podsypać czy trzymać zapasy do wiosny???

Mrozi się by goryczkę zgubić, jakoś tak a łupinki od jajek może pod piwonie, albo ciemierniki, tylko nie wiem czy pora odpowiednia, chociaż one chyba długo się rozkładają, to może będzie ok?
Anda 07:04, 24 sie 2023

Magara napisał(a)

Możesz podsypać, bo one i tak potrzebują czasu na rozłożenie. Helleborus i inne lubiące wapń, np. lawenda.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Makao 07:17, 24 sie 2023

Dokładnie tak jak Basiek pisze. Mrozi się by pozbyć się z owocu goryczki. Tak samo robi się z owocami czarnego bzu.
Patrycja_KG_Lu 12:53, 24 sie 2023

Zapisałam się ostatnio na grupę na FB z przepisami na słoiki na zimę. Wrzucany był wczoraj post o tym co zrobić z aronii. Sporo sprawdzonych propozycji padło odnośnie soku.

Podobno zamiast liści wiśni można dać liście maliny lub porzeczki. Zmieniają one aromat lekko i wraz z przemrożeniem pozwalają pozbyć się goryczki. Ja dopiero będę testować ten przepis. Część zrobię z liśćmi malin, część z liśćmi wiśni, część z miksem obu, a jeszcze część same i sprawdzę co najlepiej wyjdzie.
sylwia_slomc... 13:21, 24 sie 2023

Magara napisał(a)

Sylwia - a jaką odmianę mroziłaś bez gotowania? Pamiętasz może? Ja z kilkoma próbowałam, ale nie każda była potem smaczna. Zapisałam nawet obserwacje swoje ale "nie-wiem-gdzie"
Odnośnie grodzenia, zwyczajów sąsiedzkich i ich przyzwyczajeń oraz oburzeń wszelakich - eh, pewnie by książkę dało się napisać gdybyśmy wszystkie doświadczenia sąsiedzkie zebrały Może i Nobla by się dostało, bo lektura lepsza niż "Chłopi" by wyszła?

Ja mrożę Saxę i jakieś o zielonym strączku, ale nie pamiętam odmiany tego zielonego.
W zimie gdy nic nie ma wszystko się ze smakiem zje
Basieksp 13:45, 24 sie 2023

Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Zapisałam się ostatnio na grupę na FB z przepisami na słoiki na zimę. Wrzucany był wczoraj post o tym co zrobić z aronii. Sporo sprawdzonych propozycji padło odnośnie soku.

Podobno zamiast liści wiśni można dać liście maliny lub porzeczki. Zmieniają one aromat lekko i wraz z przemrożeniem pozwalają pozbyć się goryczki. Ja dopiero będę testować ten przepis. Część zrobię z liśćmi malin, część z liśćmi wiśni, część z miksem obu, a jeszcze część same i sprawdzę co najlepiej wyjdzie.

Super będę kombinować ja dam liście czarnej porzeczki, bo lubię ich zapach i smak tak ciekawie to się zapowiada