Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Gruszka_na_w... 13:35, 20 sie 2023

Magara napisał(a)
Pocieszam się, że jeszcze tylko ze dwa rzuty sosów pomidorowych, a potem buraczki z papryką i kiszenie kapusty - ale tu już upałów chyba nie będzie

Dobre pocieszenie.
U mnie do odhaczenia zostało przetwórstwo pomidorów i śliwek.
Em mnie ostatnio wkręcił w kiszenie cukinii. Eksperymentalny słoiczek okazał się być na tyle zjadliwy, że skusiłam się na zrobienie kolejnych.

Upały na tyle zalazły mi za skórę, że zaczęłam tęsknić za zimą. Nie zniechęcają mnie nawet argumenty ema, że podczas puszczania dymka na zewnątrz zacinało wtedy deszczem i zrywało kaptury z głowy.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Basieksp 14:02, 20 sie 2023

Też będę miała jeszcze śliwki, buraczki, dziś ostatnie pomidory ogarnę w słoiki ale to wieczorem, bo za gorąco. To co zostanie na krzakach, będą do zjedzenia na bieżąco Cukini nie kisiłam, w sumie ona taka z ogórkowatych trochę jest, całkiem ciekawe to może być?
Joku 18:31, 20 sie 2023

No i doczytałam na co przerobiłaś owe 10 kg szczęścia brzoskwiniowego. Ja z tych co nie robią żadnych przetworów.
Judith 19:21, 20 sie 2023

Joku napisał(a)
No i doczytałam na co przerobiłaś owe 10 kg szczęścia brzoskwiniowego. Ja z tych co nie robią żadnych przetworów.

Ja też .
Magara 00:22, 21 sie 2023

Haniu - u mnie w tym roku niedobory cukinii Źle posadziłam, zasłonięta przez drzewka owocowe i fasolkę tyczną - za mało słońca Ale może to i dobrze, bo problem odpadł co z nadmiarami zrobić
Basia - w zeszłym roku robiłam cukiniowo-ogórkowe sałatki, z octem, jak coś to odszukam przepis
Jola-Joku, Judith - szczęście brzoskwiniowe mam od kilku lat dzięki naszemu lokalnemu potentatowi, hobbyście Cena podobna do marketowych ale wiem, że owoce świeżo zebrane Robię kompoty, a z obrywów-resztek - dżem Brzoskwinie zamknięte w słoikach najbardziej mi w zimie przypominają słońce Dużo cukru daję Własne przetwory są fajne, chociaż czasem trzeba nawyklinać W ostatecznym rozrachunku widzę jednak same plusy
Joku 11:23, 21 sie 2023

Masz jakiś sposób na pasteryzację, tak żeby nie otwierały się słoiki? Mnie to zraziło.
TAR 11:33, 21 sie 2023

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Upały na tyle zalazły mi za skórę, że zaczęłam tęsknić za zimą.
O nie, nie, nie, ja sie nie zgadzam. Wiosna i lato stanowczo byly za krotkie, do tego zimne i deszczowe. Nie jestem jeszcze psychicznie gotowa do jesieni a co dopiero do zimy Chociaz bociany juz odlecialy, na szczescie mam jeszcze zurawie
mrokasia 12:12, 21 sie 2023

Ja przetworów nie robię żadnych. Za leniwa jestem .
antracyt 15:24, 21 sie 2023

Ja większość zostawiam mężatemu do ogarnięcia, on to lubi
TAR 16:29, 21 sie 2023

mrokasia napisał(a)
Ja przetworów nie robię żadnych. Za leniwa jestem .

ja robie ale nie w tym roku, musimy pozjadac zapasy