Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 23:48, 10 wrz 2023

Wafel - no czasem nie ogarniam nawet własnego wątku Z kafli mam nadzieję być zadowolona To w końcu malusieńka, wiejska kuchnia

Judith - ok, muszę poszukać Chociaż u mnie nie jest problem zadarnianie, a raczej podlewanie tego co na skarpie rośnie Wieeelkie jałowce (NIE DO LIKWIDACJI) skutecznie zatrzymują wodę i z deszczu i z podlewaków. Rosnąca tam sosna - tak samo. Eh...

Basia - zanim zobaczysz u mnie efekt końcowy kuchni to sporo miesięcy minie Od kupna kafli do realizacji u nas długa droga Brak roboczogodzin i kasy O przemalowywaniu płytek też czytałam, nie mam zdania
Magara 00:03, 11 wrz 2023

Odpowiadając na potrzebę Lidki udałam się na część działki, którą z reguły omijam
Oto zdjęcia mojej skarpy, robione poklatkowo Dwa pierwsze - widać busz różności, chwasty się w oczy nie rzucają Na trzecim widać fragmencik warsztatu płotowego oraz zaniedbane carexy

Magara 00:11, 11 wrz 2023

Kolejne fragmenty wyglądają tak:

Problem jest z brakiem wody. Podlewanie zraszaczem od góry się nie sprawdza bo jałowce zatrzymują wodę. Podlewanie z dołu raczej w grę nie wchodzi - zraszacz nie ogarnia, a nie ma chętnego do stania z wężem. No i jest tam sosna, która pije ile może Cud, że posadzone supertunie w ogóle tam żyją
Powinnam tam posadzić jakieś wybitne sucholubne roślinny - ale pomysłu nie mam i serca do tego kawałka ziemi też nie
Agatorek 00:22, 11 wrz 2023

Daj na całą skarpę jałowce i problem z głowy

Basiu, kiedyś w którymś programie Dorota Szelągowska przemalowywała płytki. Na pewno w necie można znaleźć instrukcje .
LIDKA 07:39, 11 wrz 2023

Magara skarpa całkiem fajna.
Może nasadź krzaków co się korzenią głęboko. I w puste miejsca bodziszka rozanne.

Kłopot z wodą rozumiem. Może linia kroplująca by pomogła. Można ją rozłożyć jak się chce.
Basieksp 08:48, 11 wrz 2023

Agatorek napisał(a)
Daj na całą skarpę jałowce i problem z głowy

Basiu, kiedyś w którymś programie Dorota Szelągowska przemalowywała płytki. Na pewno w necie można znaleźć instrukcje .

No właśnie tak z płytkami kombinuję, bo nie lubię dużych remontów, a zrywanie płytek to dla mnie trochę bałagan
TAR 08:53, 11 wrz 2023

a czemu jalowce nie do likwidacji? tak je lubisz?
mrokasia 08:58, 11 wrz 2023

Skoro nie masz serca do tego miejsca a jałowce są nie do ruszenia to może faktycznie dosadzić tam jałowców albo lepiej kosodrzewin i przestać się przejmować? Kiedyś może przyjdzie czas i na skarpę .
TAR 10:13, 11 wrz 2023

Ja bym wywalila jalowce, dosadzila kosodrzewin, pięciornikow i innych sucholubnych, perovskie, rozchodniki w odmianach, ostróżki, w bardziej stromych miejscach irgi. To idealne miejsce na sasanki, dołozylabym traw i byloby ślicznie. Nawet mozna sie pokusic o jakis wyzszy akcent.

Na suche skarpy jest zdecydowanie wiecej mozliwosci niz na mokradla. Ja sie teraz bujam z rabata mega mokra. Potrzebuje tam roslin, ktore wytrzymaja wilgoc, pol dnia słońca i pol cienia. Naprawde problem. Wczoraj wysadzalam stamtad klony palmowe bo nawet keramzyt nie pomogl na przepuszczalnosc, Klony zalane, jeden w stanie agonalnym.
mrokasia 10:32, 11 wrz 2023

Tarcia, u Magary jest chyba Strażnik Jałowców .