Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Magara 23:39, 12 wrz 2023

Info dla Dziewczyn Przetworowych
Dziś zakończyłam sezon buraków do słoików, wielka ulga Buraki robię z papryką, cięcie papryki w malusieńką kosteczkę traktuję jako karę, nie wiem za co, bo przecież ja taka grzeczna jestem
Pierwszy raz w tym roku zaczęłam zapisywać ile jakich przetworów zrobiłam i kiedy. Żeby wiedzieć jakie mamy potrzeby. No i dziś mnie poraziło info, że mam już prawie 250 słoików i butelek w piwnicy TEŻ TAK MACIE??? Czy nie liczycie?

Do tego jeszcze w planach moich kapusta kiszona, kompoty z gruszek i musy jabłkowe
Nas jest sztuk dwa, ale Moja Mama i Mój Pasierb żołądki też mają pojemne, bardzo
Patrycja_KG_Lu 00:12, 13 wrz 2023

Ja dopiero zaczynam pełną parą z przetworami, bo zaledwie od paru miesięcy mam miejsce na działanie (swój warzywnik i przeprowadzka do domu z dużą kuchnią). Taki plan z liczeniem słoików jest super, bo wiadomo na przyszły sezon jak się przygotować. Chciałam i ja policzyć lecz zanim się zima zaczęła to przetworów ubywa, dziś np. otworzyliśmy do naleśników kolejny dżem + 4-5 słoików rożnych poszło w prezencie dla odwiedzającego nas gościa. Dobrze, że chociaż na O. czasem wrzucę foto to można policzyć ile słoików było zaraz po zrobieniu. Trzymam kciuki za Twoje rachunki i kalkulacje - obyś zaczęła kolejny sezon z minimalną nadwyżką słoików. Jak to mówią w moich stronach = lepiej za dużo niż miałoby brakować.
anuska2507 09:41, 13 wrz 2023

Tyle chyba nie mam Ale zostało mi np. dużo leczo z cukinii sprzed 2 lat. Miało być na szybki obiad po pracy, ale jak przez 1,5 roku siedziałam w domu, to gotowałam normalne, a nie szybkie obiady i leczo zostało. Muszę pamiętać, żeby brać je do pracy
Z zeszłego roku zostało mi dużo ogórków. Miałam trochę swoich, a jeszcze teściowa obdarowała mnie 2 wiadrami i w słoiki poszły ilości hurtowe
Dlatego w tym roku prawie nie robiłam przetworów z warzyw. Tylko dżemy, bo te u nas zeszły prawie do końca.
antracyt 09:47, 13 wrz 2023

Przypomniałaś mi o burakach... kurcze, już myślałam, że skrzynie warzywne mam ogarnięte, a tu znowu będę musiała jakiś przepis na szybkie przerobienie nadmiarów znaleźć. Mężaty wyjechany i sama zmuszona jestem przetwory robić, dramat
anuska2507 10:04, 13 wrz 2023

Najszybciej nastawisz kiszone
Albo mam taki podstawowy przepis. Ja piekę buraki i ścieram w elektrycznej maszynce do mięsa z funkcją tarki.
antracyt 10:34, 13 wrz 2023

Uwielbiam sok z kiszonych burków ale chyba wybiorę pieczenie w piekarniku + robot kuchenny. Mam urodzaj paprykowy, więc chyba też do tego dodam.
Dzięki
Basieksp 11:44, 13 wrz 2023

Z burakami będę dopiero zaczynać, jeszcze rosną ale jestem zadowolona z ogórków mam ich dużo zakiszonych, jak dla nas, bo około 50 chyba słoików i narazie nie psują się, zawsze miałam z tym problem a z słoików mam jeszcze jakieś sałatki z pomidorami, ogórkami, same pomidory, kompoty, też trochę tego jest a i robi się 6 różnych nalewek
antracyt 12:06, 13 wrz 2023

U mnie pierwszy raz będzie nalewka z derenia jadalnego
sylwia_slomc... 12:50, 13 wrz 2023

antracyt napisał(a)
U mnie pierwszy raz będzie nalewka z derenia jadalnego

U mnie tęż choć w ilości na piersiówkę bo miałam pierwszych owocków ledwie kilkanaście sztuk
ajka 13:08, 13 wrz 2023

My chyba za dużo jemy Bo u nas nic na słoiki nie zostaje Czasami dostaję słoiki od teściow i my wystarczy