Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

mrokasia 20:28, 06 wrz 2023

U mnie rozchodniki stoją na baczność, za to jedna Limka leży rozwalona, nie podniosła się po deszczach. Muszę jutro podeprzeć. Też mam te obręcze gwiazdkowe, zobaczę czy coś dadzą.
Helen 21:20, 06 wrz 2023

Daga, wiele się rozrosło (to te, do których nie dotarły wstępne paskudy). No, ale żadna nie zakwitła, jak to się u Ciebie stało

P.S. Czekam na listę, od przyszłego tygodnia, około czwartku ma się zrobić chłodniej, będę mogła działać
TAR 21:52, 06 wrz 2023

Kasya napisał(a)

To się na tyczkę zakłada

Wiem ale na cienkie tyczki, nie wytrzymuja naporu gałezi z kwiatami, trzyma z jednej strony, z drugiej lezy. Nie spelnia to swojej roli. Byc moze na jakies wiotkie rosliny sie nada, u mnie niestety nie. Zamowilam kilka metalowych.
ajka 22:02, 06 wrz 2023

Makao napisał(a)
Ja mam sposób.
Majowe cięcie chelsea chop. Skraca się pędy o 1/3. Dla sprawdzenia i porównania zostawiłam jedną kępę bez cięcia i tak to wygląda

Fakt to cięcie opóźnia kwitnienie ale pędy są grubsze i trzymają pion a kępa jest gęstsza.
Po lewej kępa cięte a po prawej ta nie cięta.

To tyczy się wszystkich rozchodników? Fajne porównanie.
Magara 23:37, 06 wrz 2023

Eh, myślę jedno, piszę drugie
Postanowiłam się przekonać nie do obręczy a do podpór

I odpowiadam zbiorczo:
- cięcie rozchodników już w kalendarzu 2024 zapisane
- kompost to faktycznie też nawóz ale nie wyobrażam sobie rabat nie ściółkowanych kompostem - tak ładnie to wygląda, tak czarno Moje rozchodniki będą musiały z tym żyć
- żałuję, że swoich chorujących rozchodników nie przycięłam tak jak Judith

P.S. Helen, u mnie tylko jedna tak wyrywna, że kwitnie Ja też czekam z tetrisami, aż się chłodniej zrobi. Jak posadzę to co mam to się dowiem czego mi brakuje i dam znać
Makao 11:24, 07 wrz 2023

ajka napisał(a)

To tyczy się wszystkich rozchodników? Fajne porównanie.

Wszystkich rozchodników i wielu innych roślin np. floksów wiechowatych, boltonii, astrów, pysznogłówek, lawendy, kocimiętek, bylic, słoneczniczków i tojeści.
LIDKA 17:11, 07 wrz 2023

W robocie mi się nudziło dziś i poszłam na początek watku.
przypomniała mi sie Twoja skarpa.

Magara prawie nigdy skarpy nie pokazujesz.

pokaż pls!!!
Magara 23:55, 07 wrz 2023

Ania-Makao - cięcia zapisane

Lidka - moja skarpa, eh... Trupa z mojej szafy wygrzebałaś, mocno nieświeżego
Nie pokazuję bo ona dla mnie nie istnieje To jest miejsce nasłonecznione na maksa a ja mam uczulenie na słońce, co mnie mocno ogranicza jeżeli chodzi o jakiekolwiek prace tamże Zaniedbana jest makabrycznie, podobnie jak całe dolne piętro działki, gdzie DT ma obecnie warsztat desek płotowych...
Mam plan żeby ją krok po kroku "robić", zaczęłam nawet w jednym fyrtlu, może jak jesień/zima przyjdzie zdjęcia wyiskam i pokażę efekty ogarniętego kawałka
Plan jest taki, żeby ten pochyły kawałek terenu zarósł i nie wołał o nic
LIDKA 06:01, 08 wrz 2023

Magara napisał(a)
Ania-Makao - cięcia zapisane

Lidka - moja skarpa, eh... Trupa z mojej szafy wygrzebałaś, mocno nieświeżego
Nie pokazuję bo ona dla mnie nie istnieje To jest miejsce nasłonecznione na maksa a ja mam uczulenie na słońce, co mnie mocno ogranicza jeżeli chodzi o jakiekolwiek prace tamże Zaniedbana jest makabrycznie, podobnie jak całe dolne piętro działki, gdzie DT ma obecnie warsztat desek płotowych...
Mam plan żeby ją krok po kroku "robić", zaczęłam nawet w jednym fyrtlu, może jak jesień/zima przyjdzie zdjęcia wyiskam i pokażę efekty ogarniętego kawałka
Plan jest taki, żeby ten pochyły kawałek terenu zarósł i nie wołał o nic

To dobry plan. I ma pewno nie jest tak źle jak gadasz co okazywało się już nie raz w Twoim ogrodzie. Słowa jedno a widoki drugie.

Dawaj foty skarby . No please...
antracyt 09:16, 08 wrz 2023

Ha, teraz to ja sobie też o skarpie przypomniałam Zanim wstawisz zdjęcia, napisz czym ją "zarastasz"?