Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Magary Dramaty z Rabaty

Magary Dramaty z Rabaty

Kokesz 18:31, 05 wrz 2023

Tak samo można robić z astrami, jak ktoś chce niskie. W lipcu przycina się je na ok 10cm i nie rosną już tak wysokie
Magara 22:49, 05 wrz 2023

Dziewczyny, dzięki
Dałyście mi do myślenia, zrobiłam przegląd rozchodników i wyciągam wnioski, może się komuś jeszcze przydadzą:
Rozchodników mam dużo. Leżą te na "najnowszych" rabatach, czyli takich przygotowanych na wypasie - moja glina mieszana z piaskiem, obornikiem, kompostem etc. Te, które rosną na rabatach "nie forumowych" stoją prosto jak żołnierze Wniosek: Mary ma rację, dobrocie im nie służą

Chyba muszę się przekonać do obręczy. Bo rozchodników się z tych miejsc pozbywać nie zamierzam, pasują mi Usiłowałam szukać obręczy na allegro ale to droga przez mękę. Chyba temat na zimowe wieczory zostawię... Ceny po byku, też bym wolała nie zielone (Dorii ma rację) - ale weź to znajdź i kup w dobrej cenie

P.S. Helen, no u mnie naparstnice po prostu rosną Z tych ode mnie nic Ci się nie rozrosło??? No nie wierzę
P.S. (2) TARcia, przypomnij się z rozchodnikami na wiosnę
P.S. (3) Jola-Joku - ja nawozów nie daję, ściółkuję kompostem tylko
P.S. (4) Ania, dzięki Coś z tyłu głowy miałam o takim sposobie, chyba Ewa-Anda o tym pisała, dzięki za przypomnienie Renia - z astrami takich problemów nie mam, ale zapisuję
Anda 07:02, 06 wrz 2023

Potwierdzam - chelsea chop w drugiej połowie maja pozytywnie wpływa na rozwój kępy. Poza tym jak sama zauważyłaś mniej zasobne podłoże i dużo słońca im bardziej służy
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Kasya 07:23, 06 wrz 2023

Magara napisał(a)
Dziewczyny, dzięki
Dałyście mi do myślenia, zrobiłam przegląd rozchodników i wyciągam wnioski, może się komuś jeszcze przydadzą:
Rozchodników mam dużo. Leżą te na "najnowszych" rabatach, czyli takich przygotowanych na wypasie - moja glina mieszana z piaskiem, obornikiem, kompostem etc. Te, które rosną na rabatach "nie forumowych" stoją prosto jak żołnierze Wniosek: Mary ma rację, dobrocie im nie służą

Chyba muszę się przekonać do obręczy. Bo rozchodników się z tych miejsc pozbywać nie zamierzam, pasują mi Usiłowałam szukać obręczy na allegro ale to droga przez mękę. Chyba temat na zimowe wieczory zostawię... Ceny po byku, też bym wolała nie zielone (Dorii ma rację) - ale weź to znajdź i kup w dobrej cenie

P.S. Helen, no u mnie naparstnice po prostu rosną Z tych ode mnie nic Ci się nie rozrosło??? No nie wierzę
P.S. (2) TARcia, przypomnij się z rozchodnikami na wiosnę
P.S. (3) Jola-Joku - ja nawozów nie daję, ściółkuję kompostem tylko
P.S. (4) Ania, dzięki Coś z tyłu głowy miałam o takim sposobie, chyba Ewa-Anda o tym pisała, dzięki za przypomnienie Renia - z astrami takich problemów nie mam, ale zapisuję

Ja kupiłam czarne obrecze
30sz za 65
Nazywa się: podpora obejma do kwiatów hortensji
Kokesz 07:25, 06 wrz 2023

Na all jest pełno takich obręczy, nie są drogie ok 20zl za 10 szt.
Joku 15:46, 06 wrz 2023

Magara, kompost to też nawóz .
Judith 15:56, 06 wrz 2023

Makao napisał(a)
Ja mam sposób.
Majowe cięcie chelsea chop. Skraca się pędy o 1/3. Dla sprawdzenia i porównania zostawiłam jedną kępę bez cięcia i tak to wygląda
Fakt to cięcie opóźnia kwitnienie ale pędy są grubsze i trzymają pion a kępa jest gęstsza.
Po lewej kępa cięte a po prawej ta nie cięta.

Ja przycięłam nisko część swoich rozchodników (chyba w czerwcu...?), bo złapały jakiegoś grzyba. Jakiez było moje zdziwienie, gdy z czasem utworzyły bardzo zgrabną kępę pełną zawiązków kwiatów .
Makao 16:14, 06 wrz 2023

Judith napisał(a)

Ja przycięłam nisko część swoich rozchodników (chyba w czerwcu...?), bo złapały jakiegoś grzyba. Jakiez było moje zdziwienie, gdy z czasem utworzyły bardzo zgrabną kępę pełną zawiązków kwiatów .

Z tych ściętych części zrobiłam sadzonki. Teraz też już mają pąki kwiatowe. Niedługo dosadzę do reszty i będzie większa plama rozchodnikowa.
TAR 18:13, 06 wrz 2023

Kokesz napisał(a)
Na all jest pełno takich obręczy, nie są drogie ok 20zl za 10 szt.

Piszesz o tych plastikowych gwiazdkowych? U mnie sie one niestety nie sprawdzają. Horty leza.
Kasya 19:15, 06 wrz 2023

TAR napisał(a)

Piszesz o tych plastikowych gwiazdkowych? U mnie sie one niestety nie sprawdzają. Horty leza.

To się na tyczkę zakłada